Víťazom je politika, nie hudba, reagujú v Rusku na Eurovíziu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Jamala
Podľa jedného z účastníkov Jamala vyhrala vďaka bodom poroty, ktorá rozhodla v zákulisí. Foto: SITA/AP

Moskva 15. mája (WebNoviny.sk) – Za politicky motivované považujú niektorí ruskí poslanci víťazstvo ukrajinskej speváčky Jamaly so skladbou 1944 v sobotňajšom finále 61. ročníka Eurovíznej pesničkovej súťaže v Štokholme.

Pieseň o prenasledovaní tatárskej menšiny počas vlády sovietskeho diktátora Josifa Stalina nebola príspevkom k celoeurópskemu kultúrnemu dialógu, ktorý má táto súťaž v stanovách, povedal podľa agentúry DPA predseda zahraničného výboru Štátnej dumy Alexej Puškov. Dodal, že súťaž sa mení na politické bojisko, čo môže byť začiatok jej konca.

Podobne reagoval pre agentúru TASS predseda zahraničného výboru Rady federácie Konstantin Kosačev, podľa ktorého je úspech Jamaly „víťazstvom studenej vojny“ vedenej Západom proti Rusku.

Za „výsledok protiruskej politiky“ považuje výsledok súťaže Ruslan Baľbek, podpredseda vlády Moskvou anektoveného Krymského polostrova. Tvrdí, že Západ ignoroval hlasovanie divákov, ktorých väčšina favorizovala ruského súťažiaceho Sergeja Lazareva (nakoniec skončil tretí), a podľahli „ukrajinskému vydieraniu„.

Víťazstvo pôvodom krymskej Tatárky Jamaly, vlastným menom Susany Džamaladinovovej, bolo aj témou diskusnej relácie ruskej štátnej televízie. Podľa jedného z účastníkov Jamala vyhrala vďaka bodom poroty, ktorá rozhodla v zákulisí. Moderátor relácie vyjadril sklamanie, že Nemecko dalo svojich dvanásť bodov Izraelu a nie Rusku. „V porote očividne nesedí Thomas Anders ani Dirkschneider,“ citovala ho DPA. Moderátor narážal na Thomasa Andersa, bývalého speváka popovej kapely Modern Talking, a Uda Dirkschneidera z rockovej skupiny U.D.O., ktorí sú v Rusku veľmi populárni.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať