Hygienici si posvietili na reštaurácie, kontrolovali nové pravidlá pre podávanie tatárskych biftekov

Tatársky biftek
Foto: ilustračné, Thinkstock.

BRATISLAVA 17. decembra (WebNoviny.sk) – Mimoriadne cielené kontroly prevádzok verejného stravovania – reštaurácií, ktoré podávajú pokrmy z tepelne nespracovaného mäsa, ako je napríklad tatársky biftek, dopadli dobre. Dve zákonom stanovené povinnosti, ktoré sú platné od 1. júna 2017, nesplnilo iba minimum z kontrolovaných reštaurácií, informoval hlavný hygienik Slovenskej republiky Ján Mikas.

Iba tri percentá nesplnili povinnosti

Hygienici sa v období od 16. októbra 2017 do 16. novembra 2017 v rámci kontrol zamerali na splnenie si oznamovacej povinnosti reštaurácie v prípade podávania pokrmov z tepelne nespracovaného mäsa príslušnému regionálnemu úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) a overenie, či v jedálnom lístku reštaurácie upozornili na zdravotné riziká spojené s konzumovaním tepelne nespracovaného mäsa a vajec.

„Nesplnenie povinností vyplývajúcich z nových pravidiel pre podávanie tatárskeho bifteku v reštauráciách sme zistili len v ojedinelých prípadoch,“ zhodnotil výsledky mimoriadnej kontroly Ján Mikas. Podľa neho iba tri percentá z kontrolovaných reštaurácií si nesplnili povinnosti a zistené nedostatky boli podnetom na začatie správnych konaní vo veci uloženia pokuty.

K 30. novembru 2017 oznámilo príslušným regionálnym úradom verejného zdravotníctva podávanie pokrmov z tepelne nespracovaného mäsa 340 prevádzok verejného stravovania. Najviac je takýchto prevádzok v Bratislavskom kraji – 80 prevádzok, v Žilinskom – 69 prevádzok a v Banskobystrickom – 57 prevádzok.

Najviac pochybení v Trnavskom kraji

Hygienici skontrolovali spolu 1121 prevádzok, najviac v Nitrianskom kraji – 190, v Prešovskom – 167, nasledoval Trenčiansky – 150 prevádzok a Trnavský kraj – 149 prevádzok.

„Z celkového počtu 1121 skontrolovaných reštaurácií, sa zistilo nesplnenie oznamovacej povinnosti v prípade podávania tatárskeho bifteku v 36 prevádzkach, čo predstavuje iba 3,2 % z celkového kontrolovaného počtu a upozornenie na zdravotné riziká chýbalo na jedálnych lístkoch v 32 prevádzkach, čo predstavuje 2,8 % zo skontrolovaných reštaurácií,“ dodáva Ján Mikas.

Prevádzky, ktoré nesplnili obidve vyššie uvedené povinnosti vyplývajúce z platného právneho predpisu, sa zistili v územnej pôsobnosti 13 regionálnych úradov verejného zdravotníctva. Najviac – 10 prevádzok bolo v Trnavskom kraji, v Trenčianskom 8 a v Žilinskom kraji 6 prevádzok. Naopak, v Bratislavskom kraji zo 63 prevádzok pochybili iba dve a v Nitrianskom zo 190 skontrolovaných prevádzok to boli iba tri prevádzky.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom
Viac k osobe Ján Mikas
Firmy a inštitúcie RÚVZ Regionálny úrad verejného zdravotníctvaÚVZ Úrad verejného zdravotníctva SR