Hygienici upozorňujú na zvýšenú chorobnosť po vianočných prázdninách. Ako ochrániť deti? 

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
choroba, dieťa
Foto: ilustračné, www.gettyimages.com

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) očakáva po vianočných prázdninách nárast chorobnosti. K celoštátnej chrípkovej epidémii obvykle dochádza na prelome januára a februára, ale môže to byť aj skôr. Predchádzajúce dve chrípkové sezóny boli neštandardné.

„V dôsledku vtedy prebiehajúcich fáz pandémie COVID-u boli celoplošne nastavené opatrenia a celoštátnu chrípkovú epidémiu sme nezaznamenali,“ uviedol hlavný hygienik Ján Mikas. Obdobný vývoj chorobnosti počas aktuálnej chrípkovej sezóny Úrad verejného zdravotníctva očakával.

Odporúčanie hygienikov

Cez sviatky zvykne každý rok počet chorých klesnúť, pretože deti sa vtedy nezdržiavajú v školských kolektívoch a do práce chodí z dôvodu dovoleniek menej ľudí.

Hygienici odporúčajú obmedziť podávanie rúk, objímanie pri pozdrave, nedotýkať sa tváre a očí neumytými rukami a nezdieľať osobné predmety s inými ľuďmi. Radia dodržiavanie respiračnej etikety, a to kýchanie a kašľanie do vreckovky, nie do dlane. Použité vreckovky treba vyhodiť do uzatvárateľných nádob na odpad a následne si umyť ruky vodou a mydlom alebo si ich vydezinfikovať.

Respirátorom sa hygienici odporúčajú chrániť v preplnenej hromadnej doprave, v plných obchodoch či na hromadných podujatiach.

„Nosenie respirátora je stále povinné na miestach, kde sa predpokladá zvýšený pohyb chorých, zraniteľných skupín populácie, respektíve osôb s narušenou imunitou. Vo vybraných prípadoch je prípustné aj rúško,“ uviedol Mikas. Týka sa to sociálnych a zdravotníckych zariadení vrátane lekární.

Podpora imunity

Okrem toho možno svoju obranyschopnosť podporovať zvýšeným príjmom vitamínov A, C, E a väčšiny vitamínov zo skupiny B a vitamínu D. Získať sa dajú konzumáciou dostatočného množstva čerstvej zeleniny, ovocia a celozrnných obilnín. Najvhodnejšie je vyberať si druhy bohaté najmä na vitamín C – papriku, chren, citrusové ovocie, kivi, zelené vňate, kel, kapustu.

Hygienici tiež radia každodenný pobyt na čerstvom vzduchu, dostatok spánku, aktívny životný štýl, otužovanie a oblečenie primerané počasiu.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ján Mikas
Firmy a inštitúcie ÚVZ Úrad verejného zdravotníctva SR