Igelitové sáčky dostali nový rozmer

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Foto: Essence

BRATISLAVA 11. júla (WBN/PR) – Podľa zverejnených štatistík, spotrebuje každý Slovák za jeden rok v priemere až 466 igelitových tašiek na jedno použitie, čím sa zaraďujeme ku krajinám s ich najvyššou spotrebou. Proti tomuto vysokému číslu bojujú nielen známe obchodné reťazce, ale najnovšie i slovenskí umelci, ktorí by sa taktiež radi pričinili k zníženiu tvorby „igelitkového“ odpadu. Aktuálne je ich expozícia s názvom „Dokedy…“sprístupnená v Europa Shopping Center Banská Bystrica, kde bude vystavená až do 20. júla 2014.

Súčasťou takmer každého nákupu je minimálne jedna taška. Či už ide o potraviny, oblečenie, alebo i rôzne drobnosti. Tak ako máme v obchodoch v rámci ponúkaného sortimentu možnosť výberu tovaru, rovnakú možnosť máme aj pri výbere tašky, do ktorej tento tovar vložíme. Väčšina z nás však v obchode pri pokladni siaha po jednorázových plastových taškách, ktoré si opakovane kupuje pri každom nákupe. Avšak tieto plastové vymoženosti sa poväčšine nerozkladajú a škodia tak životnému prostrediu. Na negatívny vplyv znečistenia prírody myslia mnohé medzinárodné obchodné reťazce so zastúpením aj na Slovensku, ktorých ekologické cítenie sa prejavuje rôznymi spôsobmi. U väčšiny z nich, kde bolo kedysi možné dostať jednorázovú plastovú tašku zadarmo, sú dnes tieto tašky, s cieľom zníženia ich počtu a plytvania, spoplatnené. Dôsledkom toho bolo zaznamenané zníženie spotreby igelitiek až o polovicu. Okrem plastových tašiek však tieto prevádzky zákazníkom ponúkajú taktiež tašky papierové, jutové či plastové vyrobené zo 100 % recyklovateľného polypropylénu, ktoré slúžia k opakovateľnému použitiu. Niektoré obchodné reťazce však do svojho sortimentu zahŕňajú aj tašky vyrobené z látky, ktoré môžu poslúžiť dokonca ako módny doplnok.

Foto: Essence

Napriek tomu, že sa aj samotné obchody naozaj snažia znižovať spotrebu jednorázových plastových tašiek, ich používanie je pre mnohých z nás stále samozrejmosťou. Na tento globálny problém sa snažia aktuálne upozorniť aj umelci z Banskej Bystrice. Ich projekt „Dokedy…“ je paradoxne vystavovaný na mieste, pre ktoré je charakteristická vysoká frekventovanosť návštevníkov, odchádzajúcich v rukách hneď s niekoľkými igelitovými taškami. Netradičným a pre niekoho možno i šokujúcim spôsobom upozorňujú autori na vážnu tému tvorby odpadu. Tvorcovia pri realizácii projektu využili materiály dennej spotreby a pre nakupovanie tak charakteristické igelitové tašky a sáčky. V centrálnej časti nákupného centra Europa SC Banská Bystrica je nad hlavami návštevníkov zavesená farebná expozícia, pozostávajúca z 15-tich priehľadných vriec. Na podlahe sú okolo expozície umiestnené texty z literárnych diel, vedecké texty a rôzne citácie. Zapojením návštevníkov do diela bude dielo postupne v čase menené, činnosťou a ich chodením po textoch postupne zošúchavané, ale tiež dopĺňané o nové texty a citáty návštevníkov centra.

Jednou zo zaujímavostí tohto diela je jeho premenlivosť v čase, na ktorej sa budú podieľať práve samotní návštevníci centra, pretože každý z nich, bez toho, aby si to uvedomoval, na dielo vplýva určitým spôsobom. „Texty a zapojenie návštevníkov, ktorí budú po textoch v centre prechádzať, vytvoria symboliku toho, ako sa ľudia správajú k životnému prostrediu. Niektorí po textoch len prejdú a ani si ich nevšimnú, budú ľahostajní voči tomu, že niečo pošliapali, iní zastanú a zamyslia sa, ďalší si naopak vytvoria niečo nové a do textov pridajú i vlastné myšlienky,“ vysvetľuje zapojenie návštevníkov Michaela Podolcová, marketingová koordinátorka z Europa SC.

Výstava „Dokedy…“ je peknou ukážkou toho, ako umenie dokáže podnietiť širokú verejnosť k zamysleniu sa nad odpadom a jeho tvorbou. Umelecké dielo bude v priestoroch Europa Shopping Center Banská Bystrica vystavené až do 20. júla 2014, pričom verejnosti je sprístupnené už od 5. júla.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia