IIHF obnoví Ligu majstrov od sezóny 2011/2012

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
René Fasel
Prezident IIHF René Fasel Foto: AP Photo/Gerry Broome

ZÜRICH 6. decembra (WEBNOVINY) – Rada Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) rozhodla na svojom minulotýždňovom zasadnutí o obnovení Ligy majstrov. Súťaž by po dvoch rokoch mala nadviazať na úspech poslednej edície Ligy majstrov zo sezóny 2008/09, keďže sľubný rozvoj súťaže zastavila v nasledujúcom ročníku svetová ekonomická kríza. IIHF predbežne počíta s troma ročníkmi prestížnej klubovej súťaže (2011/12, 2012/13 a 2013/14).

V Lige majstrov by malo účinkovať celkovo 16 tímov. Štrnásť z nich by bolo zo siedmich najvyššie postavených európskych krajín – Česka, Slovenska, Ruska, Fínska, Švédska, Nemecka a Švajčiarska. Tieto krajiny by reprezentovali víťaz základnej časti ligovej súťaže a celkový majster krajiny. Týchto štrnásť tímov by doplnil obhajca trofeje (zo sezónu 2008/09 je ním švajčiarsky ZSC Lions Zürich) a víťaz Kontinentálneho pohára. Tímy budú rozdelené do štyroch štvorčlenných skupín, v ktorých sa stretnú systémom každý s každým doma a vonku. Nasledovať bude play-off, do ktorého postúpia dva najlepšie kluby z každej skupiny. Štvrťfinálové, semifinálové aj finálové zápasy sa budú hrať systémom doma – vonku. Celkovo sa v Lige majstrov odohrá 62 zápasov. Prvé stretnutia budú na programe 7. septembra 2011, finálové duely sú naplánované na 18., resp. 25. januára 2012. IIHF poskytne 1,5 milióna švajčiarskych frankov na zabezpečenie všetkých prevádzkových nákladov ligy, ako aj finančnú kompenzáciu pre kluby, ktoré mali štartovať v zrušenom ročníku 2009/10.

Podľa vyjadrenia IIHF bude Liga majstrov v rokoch 2011 – 2014 ako súťaž na pozvanie. Z každej krajiny európskej Top7 bude pozvaný šampión a víťaz základnej časti. Ak niektorý z týchto tímov odmietne, IIHF pozve ďalší tím, ktorý má na štart v LM nárok podľa celkového poradia v národnom šampionáte danej krajiny, resp. podľa poradia v základnej časti šampionátu. O kluboch štartujúcich v Lige majstrov tak nebudú rozhodovať miestne federácie.

„Vytvorenie hokejovej Ligy majstrov ukázalo, že európsky ľadový hokej je pripravený na pankontinentálnu ligu. Ukazuje sa, že z tejto súťaže budú mať výhody všetci zainteresovaní, najmä však kluby a ich veľké základne fanúšikov, keďže sa viacnásobne zhodnotí úspech z domácej ligovej súťaže,“ skonštatoval na margo obnovenia Ligy majstrov prezident IIHF René Fasel a pokračoval: „Päťdesiatka špičkových európskych hokejových kubov priláka vo svojich domácich ligových súťažiach na tribúny 18 miliónov fanúšikov ročne. S výnimkou futbalu nie je v Európe žiadny ďalší kolektívny šport, ktorému by sa niečo také podarilo. Takže sme pripravení týmto fanúšikom poskytnúť ešte vyššiu kvalitu hokeja. A pre majiteľov získať silnú športovú a komerčnú základňu pre európsky klubový hokej.“

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe René Fasel
Firmy a inštitúcie IIHF Medzinárodná hokejová federácia