Japonci budú po 20 rokoch jesť americkú a európsku hovädzinu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Krava, zviera
Foto: Archívne foto SITA/AP

TOKIO, CHICAGO 29. januára (WEBNOVINY) – Japonsko v pondelok s platnosťou od 1. februára schválilo otvorenie svojho trhu s hovädzím mäsom pôvodom z USA, Kanady, Francúzska a Holandska s podmienkou, že nesmie byť z dobytka staršieho ako 30 mesiacov.

Japonská vláda tak po takmer dvoch rokoch zvažovania 20 rokov starého zákazu odstránila pred očakávanou návštevou premiéra Šinza Abeho vo Washingtone problematický bod americko-japonských vzťahov.

Pre amerických chovateľov dobytka a producentov hovädzieho mäsa je to výborná správa,“ reagoval americký zástupca pre obchod Ron Kirk. Vo vyhlásení dodal, že tento krok by mohol v najbližších rokoch podporiť rast vývozu amerického hovädzieho o „stovky miliónov amerických dolárov„.

Rozhodnutie Japonska bolo dlho očakávané a je potvrdením záruk, ktoré mäsu dávajú francúzske a európske sanitárne systémy,“ reagovali v spoločnom vyhlásení francúzski ministri poľnohospodárstva, potravinárstva a obchodu. Dodali, že bude teraz úlohou producentov, aby „sa chytili príležitosti a zariadili sa podľa nej.

Hovadzina
Foto: Ilustračné foto: SITA/AP

Krok Tokia uvítala aj Kanada s tým, že predpokladá zdvojnásobenie potenciálnej hodnoty trhu pre kanadské hovädzie v Japonsku na približne 150 mil. kanadských dolárov (CAD) ročne. „Táto nová príležitosť nám pomôže udržať rast priemyslu aj v najbližších rokoch,“ povedal novinárom kanadský minister poľnohospodárstva Gerry Ritz.

Japonsko prvýkrát zakázalo dovoz hovädzieho po objavení prvého prípadu choroby šialených kráv (BSE) v severnej Amerike v roku 2003. Amerických dodávateľov tak odrezalo od ich najväčšieho exportného trhu a prakticky ho odovzdalo austrálskym výrobcom.

Trh sa čiastočne za prísnych podmienok otvoril v roku 2006, no vývoz hovädzieho z USA v roku 2011 dosahoval stále len 40 % úrovne z roka 2001. Krajina v najnovšom kroku povolila dovoz mäsa z dobytka mladšieho ako 30 mesiacov, v prípade Holandska mladšieho ako 12 mesiacov, keďže vek kravy sa stále považuje za rizikový faktor BSE. Únia japonských spotrebiteľov rozhodnutie kritizovala s tým, že kontroly hovädzieho mäsa v USA sú laxné a japonská vláda podceňuje riziká.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať