Japonci vyrobili čítačku nôt, zahrá melódie z notového listu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Bez názvu
Foto: www.wired.co.uk

Tím japonských vývojárov z Tokyo Metropolitan University prišiel na trh s novinkou, ktorá uľahčí čítanie nôt aj ľuďom mimo hudobnej brandže. Melódie z notového zošitu hravo zahrá na hudobnom nástroji bez toho, aby ste sa ho dotkli.

Bez názvu
Foto: www.wired.co.uk

Prístroj dostal názov Gocen a dokáže zahrať hudobné kompozície v reálnom čase. Čítačku v tvare baterky, ktorá sa hravo zmestí do ruky, stačí pripojiť k notebooku pomocou USB kábla. Celý systém okrem toho zahŕňa aj skenovacie zariadenie a rezonančnú dosku.

Použitie prístroja je jednoduché – stačí čítačkou pomaly prejsť po notovom zápise. Softvér následne spracuje zachytené symboly a vyšle zvuk. Notebook je možné pripojiť priamo k reproduktorom, ale aj k vybranému hudobnému nástroju. Zariadenie dokáže čítať nielen tlačené noty, ale aj tie rukou kreslené, čím sa jeho využitie v praxi ešte násobí. Hudobníkom tvoriacich na cestách takto umožňuje zahrať čerstvo zloženú pieseň v okamihu, keď ju tvoria.

V prípade pripojenia k reproduktorom k notovému zápisu stačí pridať skratky hudobných nástrojov ako pf pre klavír, gt pre gitaru či dr pre bicie a čítačka zahrá melódiu podľa výberu. Výška tónu sa dá ľahko zmeniť pohybom prístroja zhora nadol a opačne. Vývojári nezabudli ani na uchovávanie melódií – jednoduchým stlačením tlačidla „record“ sa hudba zároveň nahrá.

Aby japonský tím demonštroval, ako čítačka funguje, ponúkli ukážku porovnateľnú s vystúpením orchestra. Zapojením niekoľkých notebookov, z ktorých každý hral na iný hudobný nástroj, dosiahli pozoruhodný výsledok. Vynálezcovia však tvrdia, že Gocen je najužitočnejší ako pomôcka pre žiakov, ktorí sa učia čítať noty.

www.wired.co.uk

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať