Milujete sushi? Čo si objednať, aby ste nepribrali

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Sushi, jedlo, žena
Foto: thecoast.ca

BRATISLAVA 24. januára (WEBNOVINY) – Samotná surová ryba, ktorá je najlahodnejšou súčasťou klasického sushi, je nízkotučné, výživné a mimoriadne zdravé jedlo.

Ako vysvetľuje odborníčka na výživu Carol Ann Rinzler, práve tieto kúsky plné omega-3 mastných kyselín a nenasýtených tukov sú najväčším zdravotným benefitom sushi.

Ak ho však nejete správnym spôsobom, môžete z neho dokonca priberať. Poradíme vám, čo z jedálneho lístka je pre vaše zdravie najlepšie a tiež zistíte, na čo si dať pozor, ak si sushi pripravujete doma.

Rozlišujte zdravé od nezdravého

Vyhýbajte sa sushi vyprážanému v tempure a pri zdravom stravovaní je tabu aj japonská majonéza. Dá sa povedať, že platí jednoduché pravidlo – čím jednoduchšia sushi rolka, tým lepšie.

Podľa Rinzler je pre zdravý mozog a srdce najlepšou voľbou tuniak (cca 120 kilokalórií na 100 gramov) a losos (cca 150 kilokalórií na 100 gramov). Okrem spomínaných živín tieto ryby obsahujú množstvo bielkovín, takže vás zasýtia, a tiež vitamínu D.

Sushi, žena, jedlo
Foto: chacha.com

V ponuke reštaurácií nájdete aj sashimi, čo síce technicky nie je sushi, no keďže ide iba o surovú rybu, táto pochúťka je pre vaše zdravie najvhodnejšia.

Vyhnete sa totiž ryži, ktorá síce ani zďaleka nie je nezdravá, no menej kalórií ani sacharidov vášmu telu rozhodne neuškodí. Jedna sushi rolka, teda asi šesť kúskov, totiž obsahuje približne šálku ryže, a to je okolo 200 kilokalórií navyše.

Ak milujete klasické sushi, tiež uprednostnite surové alebo grilované ingrediencie – prípadne tie pripravené na pare. Samozrejme, chutné a zároveň zdravé je aj sushi s uhorkami, avokádom či špargľou.

Wasabi a zázvor majú svoj význam

Pálivé wasabi je plné antioxidantov ako sú napríklad izotiokyanáty, ktoré majú protirakovinové účinky. Pomáha pri trávení, keďže obsahuje vlákninu, a vďaka nej z tela dostanete aj toxíny. Tiež má minimum kalórií.

Zázvor zas posilňuje imunitný systém a zabíja baktérie. Nájde sa v ňom draslík, horčík či mangán.

Sushi, jedlo
Foto: justrec.com

Alternatívy pre náročných

Ak máte možnosť alebo ak si sushi robíte sami, nahraďte bielu ryžu hnedou. Dôvod – viac vlákniny dôležitej pre trávenie, mangán, selén a horčík.

Problém predstavuje aj sójová omáčka, ktorá je príliš slaná. Existuje aj v menej slanej verzii, no stačí si jednoducho dávať pozor, koľko jej použijete.

Malé triky pomáhajú

Ešte predtým, ako sa pustíte do sushi, si dajte polievku, najlepšie miso. Nemá veľa kalórií a zaženie hlad, takže vám bude stačiť aj klasických šesť kúskov sushi. Prípadne si dajte najprv tie a po nich šalát.

Tiež sa nebojte paličiek. Ak vám to s nimi veľmi nejde, má to svoje výhody – budete totiž jesť pomalšie.

Je pre vás dôležité vaše zdravie? Dávajte si naň pozor prostredníctvom informácií na našej facebookovej stránke.

Zdroje: shape.com, livestrong.com

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať