Kakaový nápoj prospieva v každom veku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
01 .jpg
Foto: Nestlé

Zachmúrená jeseň a prichádzajúca zima spôsobuje mnohým ľuďom melanchóliu a zlú náladu. Dobrou správou je, že existujú spôsoby, vďaka ktorým si s apatiou rýchlo poradíte. Jedným z nich je pravidelné pitie kakaového nápoja. Poznáme ho už od detstva, pijeme ho teplé aj studené, ráno alebo kedykoľvek v priebehu dňa. Okrem toho, že je zdraviu prospešné, obsahuje aj látky, ktoré dokážu priaznivo vplývať na našu náladu a koncentráciu.

Trocha z histórie

Ako prvý priniesol do Európy kakaové bôby už v 16. storočí Krištof Kolumbus, avšak žiadnu slávu s nimi nezožal. Receptúra a nástroj na výrobu kakaového nápoja sa v Európe objavili až o niekoľko rokov neskôr, a to vďaka známemu dobyvateľovi Hernánovi Cortézovi. Po tom, čo predstavil nápoj dochutený cukrom a vanilkou španielskemu dvoru sa tento recept veľmi rýchlo rozšíril. Najskôr iba v samotnom Španielsku, kde sa ho podarilo tajiť pred svetom až do roku 1606. Potom sa ho podarilo previezť do Talianska, neskôr do Francúzska a následne sa kakao začalo šíriť do celého sveta.

Priaznivé účinky kakaa na organizmus

Kakao je bohaté na minerály ako sú vápnik, horčík a fosfor. Už sme spomínali, že tieto minerály pozitívne vplývajú na našu náladu, lebo miernia únavu a mieru vyčerpania. Fosfor, okrem toho, prispieva k udržaniu normálneho stavu kostí a zubov a je potrebný pre zdravý rast a vývoj kostí u detí. Deťom prospieva aj železo, ktoré kakao takisto obsahuje, pretože prispieva k rozvoju ich poznávacích funkcií. Kakao je však bohaté aj na vitamíny, konkrétne A, E a tiež vitamíny zo skupiny B. Takisto obsahuje antioxidanty a flavonoidy. Obsahuje aj látku teobromín, ktorý má priaznivé účinky  v prípadoch chronického kašľa, ale má aj mnoho ďalších prospešných vlastností.

02 .jpg
Foto: Nestlé

Kakaový nápoj v modernej dobe

Moderná doba, ktorá káže šetriť časom, priniesla na trh rozpustné kakao, ktoré si okamžite získalo svojich priaznivcov. „Je iba málo tých, ktorí nepoznajú výrobok GRANKO, ktoré si svoju obľúbenosť získalo vďaka jednoduchej príprave a unikátnej chuti.  Začalo sa vyrábať už v roku 1979 a stále je to najobľúbenejšie a najpredávanejšie rozpustné kakao v Čechách aj na Slovensku“, hovorí Ľubica Novotná, manažérka pre korporátne záležitosti, Nestlé Slovensko s.r.o.

K tomuto tradičnému kakaovému nápoju neskôr pribúdali aj ďalšie varianty, napríklad GRANKO Exclusive s väčším množstvom kakaa a menej sladkou chuťou či GRANKO sirup určený na jednoduchú prípravu teplého alebo studeného kakaa. Značka najnovšie vstúpila aj do kategórie hotových ochutených mliečnych nápojov a predstavila svoje kakaové mlieko GRANKO. Táto novinka obsahuje o 30% menej cukru oproti priemernému množstvu cukru v ostatných kakaových mliečnych nápojoch na našom trhu. Navyše je obohatená aj o  vápnik, v populácii často nedostačujúci vitamín D a iné minerály podporujúce normálny rast a vývoj kostí detí.

O kvalite tejto novinky svedčí nielen záujem zákazníkov, ale aj to, že získala ocenenie Potravinárskej komory Českej republiky v kategórii „Reformulácia roka“. Ľudia, ktorým nie je ľahostajná ochrana životného prostredia dozaista ocenia, že slamka, ktorá je súčasťou každého balenia tohto výrobku je 100% recyklovateľná.

Inzercia

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať