Keď sa povie antioxidanty

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
šípky
Foto: www.flickr.com

BRATISLAVA 26. septembra (WEBNOVINY) – Ak sa rozhodnete jesť zdravo a zabrániť mnohým chorobám, aby ničili vaše telo, určite by ste mali myslieť na antioxidanty. Toto často skloňované slovo v mnohých príručkách o diétach či zdravom životnom štýle však môže byť pre niektorých záhadou.

Čo sú vlastne zač?

Oxidácia je to, čo sa stane s jablkom, keď ho pokrájate a necháte na vzduchu. Ak sa to stane vo vašom tele, čo sa deje každý deň, zapríčiní to významné poškodenie buniek a orgánov. Oxidačný proces je príčinou prakticky všetkých degeneratívnych ochorení. Antioxidanty celý tento škodlivý proces brzdia a zastavujú a zároveň pomáhajú rýchlejšej úľave od bolesti, strnulosti a únavy po namáhavom cvičení.

Preto ich musia pridávať do potravín, ktoré by boli oxidáciou nadmerne poškodené, napríklad do rastlinných olejov. Ich nedostatok súvisí s včasným rozvojom ochorení srdca, rakoviny, poškodením zraku a očí a so stratou pamäti súvisiacou s vekom. Pravidelný prísun antioxidantov v strave tiež prispieva k tomu, aby sa váš organizmus ľahšie vyrovnal s takými faktormi ako je cigaretový dym či znečistené ovzdušie.

Ovocie
Foto: SITA

Kde ich hľadať?

Pri klasickom západnom spôsobe stravovania prijímame málo antioxidantov, pretože sa nachádzajú najmä v ovocí a zelenine a tepelnou alebo inou úpravou potravy sa ničia. K ich najvýznamnejším zdrojom patria šípky či orechy. Pohodlne ich zabezpečia potraviny s obsahom vitamínov A, C, E, selénu, flavonoidov a polyfenolov.

Vitamín A – mrkva, tekvica, brokolica, zemiaky, paradajky, kel, zelená fazuľka, žltý melón, broskyne a marhule

Vitamín C – citrusové ovocie, zelená paprika, brokolica, listová zelenina, jahody, paradajky, čierne ríbezle, mango

Vitamín E – oriešky a semiačka, celozrnné výrobky, obilniny, listová zelenina, olivový olej, pečeň

Selén – ryby a morské plody, červené mäso, obilniny, vajcia, kuracie mäso a cesnak

Flavonoidy – čaj, najmä zelený, citrusy, červené víno, cibuľa, jablká

Polyfenoly – tymián, oregano

K ďalším odporúčaným potravinám patria čučoriedky, baklažán, špenát, petržlen, kapusta, karfiol, sójové výrobky, šošovica a ostatné strukoviny či grepy.

Informácie pochádzajú z knihy 150 najzdravších potravín na svete a webových stránok www.schudnut-ako.meu.zoznam.sk a www.bedekerzdravia.sk.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia