Kniha, ktorá nepočká: V Argentíne tlačia miznúce knihy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Bez názvu
Foto: www.michelle-thebookjunkie.com

Malý obchodík v Buenos Aires, ktorý príležitostne vydáva vlastné knihy, prišiel na trh s unikátnou myšlienkou – začal tlačiť knihy, ktoré majú svoju „dobu trvanlivosti“. Ak ich čitatelia neprečítajú do dvoch mesiacoch od otvorenia ochranného obalu, riadky v knihe jednoducho zmiznú a jediné, čo im zostane, budú prázdne strany v tvrdej väzbe.

Bez názvu
Foto: Youtube

Vydavateľstvo Eterna Cadencia vysvetlilo dôvod na tlačenie nového typu viazaných príbehov takto: „Knihy sú veľmi trpezlivé predmety. Kúpime si ich a potom čakajú, kým si ich prečítame. Dni, týždne a dokonca aj roky. To je v poriadku, pokiaľ ide o knihy, ale nie pokiaľ ide o začínajúcich autorov. Ak ľudia ich knihy nečítajú, autori sa nikdy nedopracujú k druhej knihe.“ A práve preto vydavateľstvo spustilo projekt nazvaný „El Libro que No Puede Esperar“ (Kniha, ktorá nemôže počkať), aby pomohlo začínajúcim autorom preraziť na trhu.

Knihy sú vytlačené špeciálnym atramentom, ktorý po kontakte so vzduchom a svetlom začne pomaly miznúť. Čitatelia majú presne 60 dní od otvorenia obalu a začítania sa do prvých riadkov – po uplynutí tejto doby im príbeh zmizne rovno pred očami. „Museli sme nájsť spôsob, ako zabezpečiť, že naši noví autori budú čítaní,“ uviedli zástupcovia vydavateľstva.

Prvá „kniha, ktorá nemôže počkať“ mala enormný úspech – celý náklad sa vypredal ešte v deň vydania a do obchodíku prišli stovky objednávok na ďalšie výtlačky. „Tentokrát sme mali záruku, že noví autori boli čítaní,“ uviedlo vydavateľstvo. Kníhkupectvo teraz dokončuje zoznam súčasných latinsko-amerických autorov, ktorí si podľa ich názoru zaslúžia pozornosť. Ich knihy postupne vyjdú v miznúcej sérii. Či sa postarajú aj o nemiznúcu sériu, ktorú si čitatelia budú môcť uchovať, zatiaľ neuviedli.

www.latimes.com

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať