George R. R. Martin nedopísal šiestu knihu Game of Thrones

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Game of thrones
Premiérová epizóda štvrtej série pritom priniesla HBO najvyššiu sledovanosť od finále Sopranovcov (1999 - 2007). Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 3. januára (WebNoviny.sk) – George R. R. Martin, autor knižnej predlohy seriálu Hra o tróny (2011), nedokončil šiesty diel knihy s názvom The Winds of Winter. Informoval o tom prostredníctvom blogu, ktorý uverejnil v piatok v noci. Šiesta sezóna seriálového spracovania teda bude dostupná skôr, ako šiesta kniha, keďže televízia HBO ju plánuje odvysielať už v apríli tohto roka. Seriál sa však vlastnou cestou uberá už od piatej sezóny.

The Winds of Winter nie je dokončená. Verte mi, neteší ma písať tieto slová. Ste sklamaní a nie ste sami. Moji editori a vydavatelia sú sklamaní, HBO je sklamané, moji agenti a zahraniční vydavatelia a prekladatelia sú sklamaní,… ale nikto nemôže byť sklamaný viac, než ja,“ napísal 67-ročný autor, ktorý ďalej priznal, že dielo nielenže nedokončil, ale napísané strany stále opravuje a prepisuje.

Môžete to dávať za vinu môjmu veku…Ale pravdu povediac, niekedy ide písanie dobre a niekedy nie, a to pre mňa platilo aj v mojej dvadsiatke,“ uviedol rodák z New Jersey, ktorý sám o sebe napísal, že má problém s dodržiavaním termínov. „Nemôžem vám povedať, kedy to bude hotové alebo publikované. Nestanovím si pre seba ďalší termín na zakopnutie. Termíny ma len stresujú,“ priznal Martin.

Na otázky fanúšikov knižného a televízneho vydania, ktorí neustále reagovali na spojitosť a možné prezradenie deja nepublikovanej knihy reagoval slovami, že seriál prebieha rýchlejšie, ako sám očakával. „A ja postupujem pomalšie. Ak vezmeme do úvahy, kde sme, v šiestej sérii Hier o tróny budú určité dejové zápletky a odhalenia, ktoré sa ešte neudiali v knihách. Po celé roky boli moji čitatelia pred divákmi. Tento rok to bude naopak. Bude to hotové, keď to bude hotové,“ odkázal priaznivcom a dodal, že to bude také dobré, ako len dokáže.

Príbeh Hry o tróny sa odohráva vo fiktívnom svete Siedmich kráľovstiev na kontinentoch Západozem a Essos, kde v období podobnom stredoveku bojuje o Železný trón niekoľko urodzených rodín. Blíži sa však zima, ktorá môže trvať dlhé roky. Dej sa začína v čase, keď sa za slabo stráženou severnou Stenou aktivizuje armáda nekorunovaného kráľa Mancea Raydera a tiež desiví Bieli chodci. Za morom zas krásna Daenerys Targaryen túži po tróne, ktorý jej rodine patril dlhé roky, a na dosiahnutie svojho cieľa má nebezpečnú zbraň – tri draky. Hra o tróny je tretí rok po sebe nelegálne najsťahovanejším seriálom roka. Hoci jej predlohou je knižná séria Pieseň ľadu a ohňa Georgea R. R. Martina, od piatej sezóny, ktorú televízia HBO vysielala od apríla do júna, sa seriál uberá vlastnou cestou. Tvorcovia už totiž použili všetok materiál z doteraz vydaných kníh.

Informácie pochádzajú z webstránok www.huffingtonpost.com, www.grrm.livejournal.com a archívu agentúry SITA.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať