Zomrela americká spisovateľka Harper Lee

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Sviecka sviecky plamen umrtie
Foto: ilustračné, SITA/AP

BRATISLAVA 19. februára (WebNoviny.sk) – Vo veku 89 rokov skonala americká spisovateľka Harper Lee, ktorá sa preslávila románom Nezabíjajte vtáčika, na Slovensku známym aj pod názvom Ako zabiť vtáčika. Správu jej o úmrtí potvrdil starosta autorkinho rodného mestečka Monroeville v štáte Alabama, kde spisovateľka aj naposledy vydýchla.

Nelle Harper Lee sa narodila 28. apríla 1926 v spomínanom Monroeville ako najmladšie zo štyroch detí. Študovala na Huntingdon College a University of Alabama, no štúdium nedokončila. V roku 1949 sa presťahovala do New Yorku, kde pracovala pre aerolínie, pričom písaniu sa venovala iba vo voľnom čase. V roku 1956 si však našla agenta a o štyri roky neskôr vydala spomínaný román Nezabíjajte vtáčika. Z toho sa stal okamžite bestseller a klasické dielo modernej americkej literatúry. V roku 1961 zaň Lee získala Pulitzerovu cenu.

Knihu preložili do viac ako 40 jazykov a na celom svete sa z nej predalo viac ako 40 miliónov kópií. Román z pohľadu dievčaťa menom Scout rozpráva príbeh o jej otcovi, právnikovi Atticusovi Finchovi. Kniha venujúca sa témam ako rasizmus, zničenie nevinnosti, spoločenské rozdiely, odvaha, súcit či rodová rovnosť sa v roku 1962 dočkala filmového spracovania, ktoré jeho tvorcom prinieslo dva Oscary. Ďalšiu cenu americkej Akadémie filmových umení a vied získal Gregory Peck za stvárnenie Atticusa Fincha.

Vlani sa dostalo do predaja pokračovanie tohto románu s názvom Postav hliadku, ktoré pritom Lee napísala ešte pred svojím debutom. Autorka v ňom približuje osud už dospelej hrdinky Scout, ktorá sa vracia do rodného mesta Maycomb a snaží sa pochopiť postoj svojho otca Atticusa k spoločnosti, ako aj vlastné pocity voči miestu, kde vyrastala. Nezabíjajte vtáčika a Postav hliadku boli jediné dva romány, ktoré Lee vydala.

Informácie pochádzajú z webstránky www.bbc.com a archívu agentúry SITA.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia