Nová kniha o Harrym Potterovi sa predáva rekordne rýchlo

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Harry Potter
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 3. augusta (WebNoviny.sk) – Knižné spracovanie scenára dvojdielnej divadelnej hry o Harrym Potterovi s názvom Harry Potter And The Cursed Child je najrýchlejšie predávajúcou sa knihou desaťročia vo Veľkej Británii. Stalo sa tak iba po troch dňoch predaja, ktorý spustili presne o polnoci z 30. na 31. júla.

Z novinky sa zatiaľ predalo vyše 680-tisíc kópií, čím porazila román Fifty Shades of Grey: Päťdesiat odtieňov sivej (2012) a jeho takmer 665-tisíc kusov predaných v prvom týždni. Odborníci odhadujú, že pri tomto tempe obsadí druhú priečku v britskom rebríčku kníh, ktoré zaznamenali najlepší predaj počas prvého týždňa. Prvé miesto si drží posledná kniha zo série o mladom čarodejníkovi s názvom Harry Potter a Dary smrti z roku 2007, z ktorej sa vtedy predalo vo Veľkej Británii viac ako 2,6 milióna kópií.

Najnovšie dielo o Harrym Potterovi sa podľa vydavateľstva Little, Brown stalo tiež najrýchlejšie predávajúcim sa scenárom. Riaditeľka nákupnej divízie kníhkupectva Waterstones Kate Skipper zas považuje predaj novinky za fenomenálny, pričom v rámci ich spoločnosti sa stala najlepšie predávajúcim sa viazaným titulom od roku 2009, keď vyšiel Stratený symbol Dana Browna.

Kníhkupectvá po celom svete privítali uvedenie diela na trh otvorením predajní v nočných hodinách. Spomínané Waterstones zorganizovalo vo svojich 140 predajniach takzvané Potter večierky, pričom najväčšie sa uskutočnili v Edinburghu, Manchestri či na londýnskom Piccadilly, kde sa zišlo približne sedemsto fanúšikov preoblečených za čarodejníkov a magické bytosti. Predobjednávky u nich dosiahli až šesťciferné čísla, pričom podobná situácia nastala aj v USA, kde sa podľa kníhkupectva Barnes & Noble publikácia stala ich najviac predobjednávanou knihou od roku 2007. Anglický originál je dostupný aj v našich kníhkupectvách, pričom slovenský preklad sa dostane na pulty v decembri.

Spomínané predstavenie, ktoré u divákov získava viac než pozitívne ohlasy, je vypredané do mája budúceho roku. Veľký záujem o vstupenky tvorcov viedol aj k zmene dátumu posledného uvedenia hry z 27. mája na 10. decembra. Do predaja sa tak dostane ďalších 250-tisíc vstupeniek a záujemcovia si ich budú môcť zakúpiť od štvrtka.

Dlho očakávaná dvojdielna hra je pokračovaním pôvodného príbehu. Odohráva sa 19 rokov po udalostiach zo spomínanej knihy Harry Potter a Dary smrti a jej ústrednou postavou je Harryho syn Albus Severus, ktorého stvárňuje Sam Clemmett. Harry Potter v podaní Jamieho Parkera vystupuje v hre ako prepracovaný zamestnanec Ministerstva mágie, ktorý bojuje s minulosťou, pričom melancholického Albusa Severusa zas ťaží legenda o jeho rodine.

Otec aj syn sa neskôr spoločne presvedčia, že temnota niekedy prichádza z tých najnepravdepodobnejších miest. V hre sa objavia aj Hermiona Granger (Noma Dumezweni), Ron Weasley (Paul Thornley), ich dcéra Rose (Cherrelle Skeete), Ginny Potter (Poppy Miller) či Draco Malfoy (Alex Price). Na inscenácii sa podieľali autorka príbehov o Potterovi J. K. Rowling, scenárista Jack Thorne a režisér John Tiffany. Prvý raz ju verejne uviedli 7. júna, pričom slávnostnú premiéru mala 30. júla v Palace Theatre na londýnskom West Ende.

Príbehy o čarodejníkovi Harrym Potterovi odštartovala Rowling v roku 1997 knihou Harry Potter a Kameň mudrcov. Následne vyšlo ďalších šesť dielov, pričom všetky knihy sa dočkali filmových spracovaní, v ktorých mladého čarodejníka bojujúceho proti zlu v podobe krutého lorda Voldemorta stvárnil Daniel Radcliffe. Rowling na motívy pôvodného príbehu napísala aj dielo Fantastické zvery a ich výskyt (2001), pričom v súčasnosti vzniká jeho trojdielna filmová adaptácia. Prvý diel sa dostane do slovenských kín 17. novembra.

Informácie pochádzajú z webstránky www.bbc.com a archívu agentúry SITA.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Daniel RadcliffeJ. K. Rowling