Vyhlásili najlepších autorov detských kníh roka

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Kniha, učenie
Foto: Ilustračné, shutterstock.com

BRATISLAVA 23. novembra (WebNoviny.sk) – Najlepších autorov kníh pre deti a mládež tohto roka dnes podvečer slávnostne ocenili v Slovenskom rozhlase v Bratislave. V rozhlasovom komornom štúdiu vyhlásili nositeľov cien Ľudovíta Fullu a Trojruža za rok 2016 a diplomov Čestnej listiny IBBY. Zverejnili taktiež slovenské nominácie na medzinárodnú Cenu Hansa Christiana Andersena 2016.

Ceny organizuje Fond výtvarných umení, Literárny fond, Slovenská sekcia IBBY a Bibiana – medzinárodný dom umenia. Ocenenia za literatúru a za ilustrácie detských kníh sa udeľujú od roku 1965, agentúru SITA o tom informovali z Bibiany – medzinárodného domu umenia pre deti.

Cena Trojruža

Cena Ľudovíta Fullu je ocenením vynikajúceho diela alebo doterajšej tvorby, ktorá významnou mierou prispela k rozvoju slovenského ilustračného umenia pre deti a mládež. Fond výtvarných umení, Slovenská sekcia IBBY a Bibiana – medzinárodný dom umenia pre deti udelili Cenu Ľudovíta Fullu 2016 Jánovi Lengyelovi „za kultivovanú ilustračnú tvorbu pre deti, ktorá podnecuje detskú predstavivosť a zároveň ich vedie k pozitívnemu vnímaniu výtvarného umenia“.

Cena Trojruža sa udeľuje za významné literárne i literárnovedné dielo alebo doterajšiu tvorbu, ktorá významnou mierou prispela k rozvoju slovenskej literatúry pre deti a mládež. Cenu Trojruža za rok 2016 udelili Literárny fond, Slovenská sekcia IBBY a Bibiana Kvetuši Daškovej „za iniciatívny prínos do modernej literatúry faktu a obohacujúcu beletristickú tvorbu s prihliadnutím na edičné aktivity vo Vydavateľstve Q111“, dodáva sa v tlačovej správe.

Čestná listina IBBY 2016

Čestnú listinu IBBY 2016 získali traja tvorcovia a vydavatelia ocenených kníh. Sú medzi nimi: Ľubomír Feldek za knihu Šalamúnova pieseň Piesní (vydavateľstvo Perfekt), Vladimír Král za ilustrácie knihy Kozliatka (vyd. Buvik) a Alica Kulihová za preklad knihy Zvonimira Baloga Často si vymýšľam… (vyd. Perfekt).

Ocenenie udeľuje Medzinárodná únia pre detskú knihu (International board on books for young people – IBBY) autorovi, ilustrátorovi a prekladateľovi za knihu pre deti a mládež, ktorá vznikla za posledné dva roky. Návrhy na udelenie diplomu predkladajú národné sekcie IBBY v dvojročných intervaloch.

Na podujatí zároveň zverejnili národné nominácie na Cenu H. Ch. Andersena 2016. Nominovanými sú spisovateľ Daniel Hevier a ilustrátor Peter Uchnár. Cena Hansa Christiana Andersena je prestížne medzinárodné ocenenie pre autorov v oblasti literatúry pre mládež. Od roku 1956 ho každý párny rok udeľuje Medzinárodná únia pre detskú knihu (IBBY) za literárnu a ilustračnú tvorbu. Cena je pomenovaná po slávnom dánskom spisovateľovi a zlatú medailu odovzdáva dánska kráľovná.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Daniel HevierĽubomír Feldek