Konzumácia vlákniny predlžuje život

Jablká, ovocie, deti
Foto: Ilustračné foto SITA/Nina Bednáriková

BRATISLAVA 15. februára (WEBNOVINY) – Častejšie konzumovanie vlákniny, ktorú obsahujú napríklad jablká, banány, brokolica alebo mrkva, predlžuje život. Vyplýva to z novej štúdie publikovanej v pondelok v časopise Archives of Internal Medicine. U skúmaných ľudí, ktorí počas deviatich rokov dodržovali odporúčanú dennú dávku vlákniny, zaznamenali autori štúdie menšiu úmrtnosť. Priemerný Američan konzumuje denne približne 15 gramov vlákniny, čo je oveľa menej ako odporúčaná dávka. Tá je u žien v tejto krajine stanovená na 25 gramov a u mužov až 38 gramov.

Vláknina je nestráviteľná časť rastlinnej potravy, ktorá pomáha tráviacej sústave, pretože na seba viaže niektoré látky, napríklad cholesterol. Podľa Inštitútu Linusa Paulinga patria medzi päť druhov potravín s najväčším obsahom vlákniny strukoviny, pšeničné otruby, sušené slivky, ázijská hruška a Mrlík čílsky.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom