Aké tajomstvá skrýva opera Così fan tutte?

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať

BRATISLAVA 12. januára (WBN/PR) – Prvou premiérou Slovenského národného divadla v roku 2016 bude Mozartova opera Così fan tutte. Premiéry sú naplánované na 22. a 23. januára. Bližšie o diele a o jeho inscenačnej podobe v SND sa však môžete dozvedieť skôr – na obľúbenom predpremiérovom Matiné v nedeľu 17. januára o 10.30 hodine v historickej budove SND.

Moderátorom podujatia bude dramaturg Martin Bendik, ktorý privíta svojich hostí, tvorcov inscenácie, dirigenta Friedricha Haidera, poľského režiséra Mareka Weissa a tiež riaditeľa Opery SND Slavomíra Jakubeka. Poodhalia niektoré z tajomstiev, ktoré sa spájajú so samotnou osobnosťou Wolfganga Amadea Mozarta a rébusmi, ktoré skrývajú jeho diela.

Práve komická opera Così fan tutte je jedným z nich. Základná pochybnosť sa tu vzťahuje už na samotný žáner diela. Ide skutočne o komickú operu, alebo komediálne prezentované udalosti majú v skutočnosti nanajvýš vážny zmysel a dôsledok? „Nezáväzná“ výmena snúbeníc totiž odhalí medzi mladými pármi neočakávanú a nezvratnú pravdu. A pochybnosti sa týkajú aj toho, kto je v skutočnosti obeťou a proti komu sa dvíha prísny prst morálneho súdu. Sú to ženy, ako napovedá názov („Všetky sú také“), alebo by sa opera mala skôr premenovať na Così fan tutti („Všetci sú takí“)? Totiž, aby to nebolo príliš jednoduché, majster Mozart do diela zakódoval rébus: sú obe dievčatá, Fiordiligi a Dorabella, naozaj len obeťami intrigy, ktorú pochabo zosnovali muži? – alebo prehliadli ich zámer hneď v zárodku a teraz sa dobre bavia na účet chlapov, hrajúc ich hru? Otázkou teda ostáva, o čo tu vlastne ide. Všetky sú také neverné? Nie skôr: všetky sú také prešibané – a muži naivní!?

Na Matiné 17. januára o 10. 30 hod. v historickej budove SND zaznejú okrem zaujímavých informácií aj ukážky z opery v podaní vokálnych protagonistov inscenácie Jany Šrejmy Kačírkovej, Moniky Fabianovej a Františka Ďuriača. Na klavíri bude sprevádzať Ondrej Olos.

Vstupenky za 2.-EUR si môžete kúpiť on-line na stránke www.snd.sk alebo v našich pokladniciach. Pokiaľ uprednostňujete rezerváciu, je vám k dispozícii telefónne číslo +421 2 204 72 289 alebo e-mail rezervacie@snd.sk.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie SND Slovenské národné divadlo