Spoznajte pohyblivé obrázky Ivety Lederer

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Spp

BRATISLAVA 8. apríla (WBN/PR) – Jej neopakovateľná tvorba experimentov nemá konkurenciu. Slovenská akademická maliarka Iveta Lederer má za sebou bohaté skúsenosti z rôznych oblastí výtvarnej tvorby a na svojom umeleckom konte má množstvo zahraničných výstav aj módnych prehliadok. Galéria SPP bude hostiť jej diela od piatka 15. apríla 2016 až do konca mája a počas tohto obdobia si môže široká verejnosť vychutnať jej fenomenálnu hru s farbami.

Od začiatku 80. rokov minulého storočia až do súčasnosti vytvorila akademická maliarka Iveta Lederer desiatky monumentálnych výtvarných diel do architektúry. Tvorba tejto významnej umelkyne by sa dala zjednodušene charakterizovať ako prienik experimentov rôznych techník – jej autorský rukopis nesú textilné tapisérie, klasická čipka v kombinácii so sklom, odevy, kompozície z tlače či pohyblivé obrázky. Rada posúva výtvarnú tvorbu do iných dimenzií a zrejme len málokto vie, že jej textilná tapiséria zo zamatových stužiek zdobila čelnú stenu na Jesennom salóne umenia v Paríži v roku 1984. Za sériu experimentov s klasickou paličkovanou čipkou v kombinácii so sklom dostala aj ocenenie na Svetovej výstave umeleckých remesiel a je tiež autorkou jednej z najväčších paličkovaných čipiek

o rozmere 3,5 × 3 m.

V Galérii SPP sa Iveta Lederer predstaví s najnovšou tvorbou, v ktorej kombinuje viaceré techniky, predovšetkým tlač. Ide o novú techniku tlače, ktorá vychádza z objavu optiky spred 100 rokov. Ako prvá umelkyňa na Slovensku experimentuje s tzv. pohyblivými obrázkami – jej tvorba je stále mladá, nežná a zároveň dynamická. Hra s farbou je skutočným majstrovským kúskom. Každý obraz má svoju legendu, rozpráva svoj príbeh. Kúzlo neznámeho, rozprávkový svet a nežné dámy sprevádzajú neopakovateľnou tvorbou. Príďte a zoznámte sa s dielami Osobnosti Bratislavy za rok 2015, ktorá minulý rok získala aj Identifikačný kód Slovenska za výtvarnú tvorbu.

Slávnostná vernisáž, za účasti významných predstaviteľov politického a kultúrno-spoločenského diania na Slovensku, sa uskutoční vo štvrtok, 14. apríla 2016 o 18.00 h v Galérii SPP na ulici Mlynské nivy 44/c v Bratislave.

O autorke:

Iveta Lederer ( *1955) – Absolvovala štúdium na Vysokej škole uměleckoprůmyslovej v Prahe. Od roku 1978 uskutočnila desiatky samostatných výstav u nás i v zahraničí – v Čechách, Švajčiarsku, Poľsku, Maďarsku, Nemecku, Belgicku, Dánsku, Nórsku, Fínsku, Francúzsku, Španielsku a Indii. Odevnej tvorbe sa venuje od roku 1985 a pod značkou LEDERER vytvorila odevné originály a kolekcie odevov pre dámy aj pánov. Je odbornou garantkou v oblasti spoločenskej etikety protokolu a kultúry odievania pri školeniach popredných predstaviteľov kultúrneho a verejného života, ako aj diplomatov. Od roku 2010 pôsobí ako externá pedagogička na Ústave dizajnu STU FA, od roku 2012 je taktiež externou pedagogičkou Katedry scénografie na Divadelnej fakulte VŠMU.

Galéria SPP bola otvorená na začiatku nového milénia a za uplynulú dekádu sa v nej uskutočnilo viac ako 100 výstav popredných domácich a zahraničných umelcov vo výtvarnom umení, sochárstve, skle, keramike, či textile. Medzi najúspešnejšie výstavy patrila výstava Andyho Warhola, Rudolfa Filu, či Jozefa Jankoviča. Galéria SPP sídli na ulici Mlynské nivy 44/c a je otvorená denne od pondelka do piatku od 11.00 do 18.00 h. Vstup je voľný.

Slovenský plynárenský priemysel, a.s. (SPP) je najväčším dodávateľom energií na Slovensku, ktorý v oblasti dodávky plynu priamo nadväzuje na 160-ročnú tradíciu slovenského plynárenstva a od roku 2012 úspešne pôsobí aj na trhu dodávky elektriny. SPP zabezpečuje spoľahlivé, bezpečné a konkurencieschopné dodávky plynu i elektriny a s nimi spojené služby. Spoločnosť dodáva elektrinu už viac ako stotisíc zákazníkom. Od roku 2014 je vlastníkom 100 % akcií spoločnosti Slovenská republika, ktorá svoje akcionárske práva vykonáva prostredníctvom Ministerstva hospodárstva Slovenskej republiky.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie SPP Slovenský plynárenský priemysel