LENGYELORSZÁG: Az elhunyt Lech utódjáról döntenek

Poľsko voľby prezident

VARSÓ június 20. (WEBNOVINY) – A lengyelek az előre hozott elnökválasztás vasárnapi első fordulójában döntenek a tragikusan elhunyt Lech Kaczynski utódjáról. Történik mindez jó két hónappal azután, hogy a lengyel kormánygép április 10-én Oroszország nyugati részén lezuhant, s a katasztrófa során Kaczynski és hitvese, valamint számos politikai, katonai, gazdasági és egyházi vezető, a társadalmi és kulturális élet több kiválósága is életét vesztette. Az eseményre eredetileg idén ősszel került volna sor, de a tragédia miatt korábbra kellett kiírni a választást, amelynek jelenlegi időpontját az árvízkatasztrófa hozta veszélybe.

Az elnökválasztáson a legesélyesebb a parlament jelenlegi elnöke, az 58 éves Bronislaw Komorowski ideiglenes államfő, aki Donald Tusk kormányfő jobbközép liberális Polgári Platformjának (PO) a jelöltje. Legnagyobb ellenfele az elhunyt államfő ikertestvére, a 61 éves Jaroslaw Kaczynski volt kormányfő, aki az ellenzéki nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) elnöke. Amennyiben őt választanák meg, nyilván folytatni fogja elhunyt ikertestvére politikáját, s minden bizonnyal tovább tartna a Tuskkal folyó hatalmi harc. Köztudott, hogy a volt államfő és a kormányfő kapcsolata nem volt felhőtlen.

Közvélemény-kutatásokból ítélve kettejük közül Komorowskinak van nagyobb esélye a győzelemre, méghozzá az első fordulóban, a második forduló eredménye már kérdéses. Ez utóbbira nem kerül sor, ha a jelöltek egyike vasárnap megszerzi a szavazatok több mintb 50 százalékát. S ere pedig minden esély megvan, mivel Komorowski a felmérések szerint rendre túllépte ezt a határt. A legutóbbi, pénteki szerint a lengyel szejm elnöke a voksok 51 százalékát szerezte meg, míg a második Kaczynski csak 33-at.

Az előre hozott választásokon a szavazóhelyiségek reggel hatkor nyíltak, s a választók este nyolc óráig adhatják le szavazataikat. Az elnökválasztáson induló tíz jelöltre közel 30 millió szavazásra jogosult polgár adhatja le voksát. Amennyiben az első fordulóban egyik jelölt sem szerzi meg a szavazatok legalább 50 százalékát, július 4-én második fordulóra kerül sor.

SITA

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom
Viac k osobe Bronislaw KomorowskiDonald TuskJaroslaw KaczynskiLech Kaczynski