LENGYELORSZÁG: Beiktatták Komorowski elnököt

VARSÓ, augusztus 6. (WEBNOVINY) – Beiktatták hivatalába Bronislav Komorowski lengyel elnököt – ő lett az ország negyedik demokratikusan választott államfője. Komorowski a lengyel parlamentben tett le a hivatali esküt. A pénteki beiktatáson részt vett két elődje, Lech Walesa és Aleksander Kwasniewski, valamint Tadeusz Mazowiecki is, hiányzott viszont választási ellenfele, Jaroslaw Kaczynski exkormányfő, az áprilisi repülőgép-katasztrófa során elhunyt Lech Kaczynski elnök ikertestvére. Az új lengyel elnökaz eskütétel után a varsói Szent János-székesegyházban tartott beszédet.

Komorowski hivatalba lépését a Lengyel Legfelsőbb Bíróság keddi ítélete tette lehetővé – ez kimondta, hogy a júliusi elnöki választások második fordulójának eredményei érvényesek. A bíróság a 380 panasz megvizsgálása után megállapította, hogy az ezek közötti 16 szabálysértés nem befolyásolta a választások kimenetelét.

Az előrehozott elnökválasztáson Komorowski ellenfele Lech Kaczynski ikertestvére, Jaroslaw Kaczynski exkormányfő volt. A szavazás második fordulójában, július negyedikén Komorowski a szavazatok 53,01 százalékát szerezte meg Kaczynskival szemben.

SITA/AFP

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom
Viac k osobe Bronislav KomorowskiJaroslaw KaczynskiLech KaczynskiLech Walesa