LENGYELORSZÁG: Új elnököt választanak

Bez názvu
Foto: SITA/AP

VARSÓ július 4. (WEBNOVINY) – Vasárnap kerül sor a lengyelországi elnökválasztáűs második fordulójára. Az első nem hozott döntést, az egyik jelölt sem szerzett szavazattöbbséget. A mai második fordulóban Bronislaw Komorowski és Jaroslaw Kaczyński áll egymással szemben. Mindkettő kommunistallenens aktivista volt, mkindketten katolikus környezetben nevelkedtek. A parlament jelenlegi elnöke, az 58 éves Bronislaw Komorowski ideiglenes államfő Donald Tusk kormányfő jobbközép liberális Polgári Platformjának (PO) a jelöltje, a 61 éves Jaroslaw Kaczynski volt kormányfő az ellenzéki nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) elnöke.

A vasárnapi második forduló drámát ígér. A GfK Polonia csütörtöki felmérése szerint Jaroslaw Kaczyński ugyanolyan támogatást élvez, mint ellenfele, Bronislaw Komorowski. A telefonon felmérés azt mutatta, hogy mindkettőjükre egyaránt 45 százalék voksolna. Jaroslaw, a repülőszerencsáétlenségben tragikusan elhunyt Lech Kaczyński volt államfő ikertestvére befogta ellenfelét. Megfigyelők szerint az eddig még határozatlan szavazók voksai döntik el a csatát.

A lengyel elnökválasztások első fordulója június 20-án zajlott, s ez váratlanul szoros eredménynel zárult: Komorowski a szavazatok 41,5, Kaczyński 36,5 százalékát szerezte meg.

SITA/Reuters/AP

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom
Viac k osobe Bronislaw KomorowskiDonald TuskJaroslaw KaczynskiLech Kaczynski