Sto dní pred olympiádou v Riu má Slovensko 37 miesteniek

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Olympijské_kruhy
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 27. apríla (WebNoviny.sk) – Do začiatku najväčšieho športového sviatku roka Hier XXXI. olympiády v Riu de Janeiro zostáva v stredu 27. apríla presne sto dní. Brazília usporiada olympijské hry ako prvá juhoamerická krajina v dejinách, štafetu prevzala po „trojolympijskom“ Londýne. Pre samostatné Slovensko to bude dvanásta účasť pod bielou vlajkou s piatimi farebnými kruhmi, z toho šiesta na letnej verzii OH.

Slovensko má zatiaľ istých 37 miesteniek v 9 odvetviach: 14 atlétov, 3 plavci, 5 vodných slalomárov, 5 rýchlostní kanoisti, 5 športoví strelci, 2 akvabely, 1 cestný cyklista, 1 športová gymnastka a 1 vzpierač. Prakticky istými miestenkami disponujú aj traja tenisti, triatlonista a horský cyklista, ale plnenie kvalifikačných kritérií v týchto odvetiach ešte nie je definitívne uzavreté. S určitosťou sa však dá povedať, že v Riu bude chýbať zástupca Slovenska v kolektívnom športe.

Šance prebojovať sa na OH majú ešte ďalší plavci aj atléti, reprezentanti v plážovom volejbale, boxe, džude, zápasení, šerme, veslovaní, stolnom tenise, lukostreľbe i v bedmintone, úplne mimo hry ešte nie sú ani ďalší športovci v rýchlostnej kanoistike, tenise a v horskej cyklistike. V niektorých prípadoch však ide už len o teóriu.

Nomináciu výpravy schváli 50. valné zhromaždenie Slovenského olympijského výboru (SOV) 8. júla. Olympionici zložia sľub do rúk prezidenta Andreja Kisku 23. júla. Nasledujúci deň odletia do Brazílie prví športovci.

Počet olympionikov zo SR má v ostatných cykloch klesajúcu tendenciu a tento trend sa zrejme zachová. V Atlante 1996 súťažilo 71 Slovákov, v Sydney 2000 rekordných 108, v Aténach 2004 už len 64, v Pekingu 2008 zasa o niečo menej 57 a v Londýne bola zatiaľ najmenšia výprava so 47 športovcami v 11 odvetviach.

Agentúra SITA prináša prehľad plnenia kvalifikačných podmienok pre účasť na olympijských hrách 2016 v Riu de Janeiro s akcentom na slovenských športovcov.

BASKETBAL

Mužský turnaj pozná deväť z dvanástich účastníkov. Okrem reprezentácie usporiadateľskej krajiny (Brazília) a víťazného mužstva (USA) na Svetovom pohári v Španielsku 2014 majú istotu štartu aj majstri Oceánie (Austrália), Afriky (Nigéria) a Ázie (Čína), finalisti amerického (Venezuela, Argentína) a európskeho šampionátu (Španielsko, Litva). O zostávajúce tri miestenky v júli zabojuje osemnásť mužstiev na troch kvalifikačných turnajoch, odkiaľ do Ria postúpia len ich víťazi. Ženský turnaj pozná sedem z dvanástich účastníkov. Okrem reprezentácie usporiadateľskej krajiny (Brazília) a víťazného družstva (USA) na majstrovstvách sveta v Turecku 2014 majú miestenku istú aj majsterky Európy (Srbsko), Ameriky (Kanada), Oceánie (Austrália), Ázie (Japonsko) a Afriky (Senegal). Zvyšných päť tímov vzíde z júnového olympijského kvalifikačného turnaja, aj tam bude Slovensko chýbať.

BEDMINTON

Prvý menoslov kvalifikovaných športovcov bude známy po vydaní májového svetového rebríčka (5. 5.). Z pohľadu SR prichádza do úvahy účasť len vo dvojhre, v ktorej sa na OH 2016 predstaví minimálne po 38 mužov i žien (vo štvorhrách je určený fixný počet 16 párov). Nádej na štart sa za uplynulé mesiace rozplynula trom z kvarteta potenciálnych uchádzačov. Reprezentanti Matej Hliničan, Jarolím Vícen a Martina Repiská už svoj sen o účasti v Riu dosnívali, keď v renkingu okupujú priečky, z ktorých sa nemôžu kvalifikovať. Poslednou slovenskou nádejou je Jana Čižnárová, ktorá má teoreticky ešte šancu zlepšiť si svoje postavenie v renkingu tak, aby sa posunula na pozície zaručujúce účasť pod piatimi kruhmi a dostala sa do menoslovu účastníčok hier.

BIKROS

Slovensko v kategórii mužov nefiguruje v elitnej trinástke krajín v príslušnom rebríčku UCI, ktorá zaručuje aspoň jednu miestenku. Slováci sú aktuálne až na 36. pozícii, rozhodujúci bude rebríček na konci mája 2016. Šanca kvalifikovať sa je aj cez individuálny rebríček (do 4. miesta) či prípadný zisk medaily na tohtoročných MS (25. – 29. mája v kolumbijskom Medellíne). Medzi ženami Slovenky vôbec v nefigurujú v olympijskom rebríčku, miestenky do Ria 2016 získa sedem krajín. Rovnako ako medzi mužmi je možnosť kvalifikovať sa aj cez individuálny rebríček (do 3. miesta) či prípadným ziskom zlatej alebo striebornej medaily na tohtoročných MS. V bikrose môže v Riu štartovať 32 mužov a 16 žien.

BOX

Slováci v aprílovej európskej olympijskej kvalifikácii v tureckom Samsune nevyužili šancu vybojovať si postup na OH 2016, ešte však budú mať jednu možnosť. Celosvetová kvalifikácia sa uskutoční v dňoch 7. – 19. júna v azerbajdžanskej metropole Baku: v siedmich kategóriách získajú miestenky na olympijské hry do Brazílie prví piati pästiari, v najľahšej váhe do 49 kg finalisti a v najťažších hmotnostiach do 91 a nad 91 kg sa potešia z práva štartu v Riu de Janeiro iba víťazi. Po prvý raz sa na olympijských hrách môžu zúčastniť tiež profesionálni pästiari. Za týmto účelom zriadila Medzinárodná boxerská asociácia (AIBA) poloprofesionálnu ligu, Svetovú boxerskú sériu (WSB) či AIBA Pro Boxing Tournament. Viacerí excelentní borci z minulosti vrátane Oscara De La Hoyu či Lennoxa Lewisa však absolútne nie sú naklonení myšlienke účasti profesionálov pod piatimi kruhmi a veria, že amatérska Medzinárodná boxerská asociácia (AIBA) stiahne návrh, kritizovaný z viacerých strán v boxerskom hnutí.

DRÁHOVÁ CYKLISTIKA

Slovensko nebude mať zastúpenie v dráhovej cyklistike na augustových olympijských hrách v Riu de Janeiro. Medzinárodná cyklistická únia (UCI) zverejnila konečné zastúpenie krajín pod piatimi kruhmi po skončení marcových majstrovstiev sveta v Londýne, ktoré boli poslednou možnosťou kvalifikovať sa do Brazílie. Na svetovom šampionáte sa zo Slovenska predstavila iba Alžbeta Pavlendová – 26-ročná rodáčka z Krupiny však neoslnila, v scratchi obsadila 18. miesto a v bodovacích pretekoch skončila na 16. pozícii. To však ani neboli olympijské disciplíny. Na olympijských hrách 2016 bude súťažiť dovedna 189 dráhových cyklistov (99 mužov a 90 žien) v piatich disciplínach: keirin, omnium, šprint, tímová stíhačka a tímový šprint. Do rebríčka UCI sa započítavali výsledky z posledných dvoch kontinentálnych šampionátov, ostatných dvoch sezón Svetového pohára a posledných dvoch majstrovstiev sveta. Na OH 2012 v Londýne Slovensko tiež nemalo zastúpenie v dráhovej cyklistike. Naposledy sa slovenskí dráhari predstavili pod piatimi kruhmi v Aténach 2004.

DŽUDO

Pre najväčšiu slovenskú nádej Milana Randla budú rozhodujúce májové podujatia Grand Slam v azerbajdžanskom Baku a Grand Prix v kazašskom Almaty. Okrem postavenia v redukovanom svetovom rebríčku sa na OH dá postúpiť aj na základe tzv. kontinentálnych kvót, kde má Európa 25 miest, ale môže sa kvalifikovať len jeden z krajiny a dvaja džudisti v rovnakej hmotnostnej kategórii z kontinentu. Do Brazílie pricestuje približne 386 džudistov.

FUTBAL

Slovensko nebude mať na olympijských turnajoch zastúpenie. Okrem hostiteľskej Brazílie sa na mužskom predstaví ďalších pätnásť výberov, ktoré prenikli z kvalifikačných podujatí šiestich kontinentálnych konfederácií Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) – mužstvá Kolumbie, Argentíny, Fidži, Hondurasu, Mexika, Dánska, Nemecka, Portugalska, Švédska, Iraku, Japonska, Kórejskej republiky, Alžírska, Nigérie a JAR. Medzi ženami má rovnako automatické právo štartu domáca Brazília. V ženskom turnaji bude figurovať ďalších jedenásť družstiev; postup si vybojovali Kolumbia, Francúzsko, Nemecko, Švédsko, JAR, Zimbabwe, Nový Zéland, Kanada, USA, Austrália a Čína.

GOLF

Žiaden slovenský hráč ani hráčka nefiguruje v 60-člennom olympijskom rebríčku Medzinárodnej golfovej federácie, ktorého stav k 11. júlu 2016 rozhodne o účastníkoch. Pri návrate golfu do programu OH (prvý raz od roku 1904) bude v štartovom poli 60 mužov a 60 žien.

HÁDZANÁ

Turnaje mužov i žien budú mať opäť po dvanásť účastníkov. Už dávnejšie je známe, že medzi týmito tuctami budú chýbať oba slovenské výbery. Muži SR sa v ostatných rokoch márne snažia prebojovať na vrcholné podujatie a bez toho nemajú nárok ani len uvažovať o OH. Ženy síce štartovali na ME 2014, ale ich umiestnenie (12.) na zisk olympijskej miestenky nestačilo. Navyše, nekvalifikovali sa na MS 2015, odkiaľ sa dalo vybojovať účasť na turnajoch olympijskej kvalifikácie.

Po marcových (ženy) a aprílových (muži) turnajoch olympijskej kvalifikácie je skompletizované štartové pole tímov v oboch kategóriách. Účastníkmi turnaja mužov sú Brazília (organizátor), Francúzsko (majster sveta), Argentína (víťaz Panamerických hier), Katar (víťaz ázijskej kvalifikácie), Egypt (majster Afriky), Nemecko (majster Európy), šestica zo svetovej kvalifikácie Poľsko, Tunisko, Slovinsko, Švédsko, Dánsko a Chorvátsko. Na turnaji žien budú štartovať Brazília (usporiadateľ), Nórsko (svetový šampión), Angola (víťaz afrického kvalifikačného turnaja), Argentína (víťaz Panamerických hier), Kórejská republika (víťaz ázijskej kvalifikácie), Španielsko (vicemajster Európy) a šesť postupujúcich z turnajov svetovej olympijskej kvalifikácie Holandsko, Francúzsko, Rumunsko, Čierna Hora, Rusko a Švédsko. Hádzanárske súboje sa v Riu začnú 6. augusta, žreb olympijských turnajov sa uskutoční 1. mája.

JACHTING

Slovensko nebude mať zastúpenie v tomto športovom odvetví, keďže slovenskí reprezentanti nebudú štartovať už na žiadnych kvalifikačných pretekoch. Polovicu olympijských miesteniek „rozdali“ do každej z desiatich súťaží na majstrovstvách sveta ISAF v roku 2014. Ďalší účastníci OH sú známi po minuloročných svetových šampionátoch jednotlivých tried a napokon majú kontinenty naplánované kvalifikácie na jednom či viacerých významnejších podujatiach až do apríla 2016. V jachtingu by o olympijské medaily malo súťažiť dovedna takmer 300 lodí a približne 380 športovcov. Istotu už má 210 posádok a spolu 289 športovcov.

JAZDECTVO

Ani v jednej z troch disciplín jazdectva (skok na koni, drezúra, všestranná spôsobilosť), ktoré sú súčasťou olympijského programu, Slovensko nemá vyjazdenú miestenku a už to ani nie je možné. V skoku na koni v kategórii družstiev bojovali slovenskí reprezentanti o postup na OH vlani v auguste na domácom kolbisku v areáli Elements resorts v Šamoríne, ale neúspešne. Čo sa týka súťaže jednotlivcov, smerodajný bol rebríček FEI zo 6. marca 2016. V ňom sa ani jeden Slovák nezmestil do 75-členného štartového poľa pre Rio 2016. Najvyššie bol Bronislav Chudyba na 418. mieste. V drezúre podľa šéfa príslušnej komisie SJF Iľju Vietora Slovensko aktuálne nemá dvojicu, ktorá by spĺňala kvalifikačné kritériá v tímovej súťaži pre OH v tomto športe. Platí to aj pre súťaž jednotlivcov. Vo všestrannej spôsobilosti figuroval ešte koncom minulého roka vo svetovom rebríčku FEI iba Patrik Eibner na 1634. mieste a na OH sa predstaví najlepších 65 jazdcov s koňmi podľa poradia zo 6. marca 2016. V súťaži tímov Slovensko rozhodne nemalo nárok na jednu z 12 miesteniek.

LUKOSTREĽBA

Šanca na historicky prvú účasť slovenského lukostrelca alebo lukostrelkyne na olympijských hrách sa zúžila na dvoje kvalifikačné preteky. Na májových majstrovstvách Európy v Tottenhame (23. – 29. 5.) a júnovom podujatí Svetového pohára v Antalyi (13. – 18. 6.) budú rozdávať po tri miestenky pre mužov a ženy – Slovensko môže získať po jednej v oboch kategóriách. Do Anglicka odcestuje pätica Alexandra Longová, Zuzana Lučaničová, Juraj Duchoň, Miroslav Duchoň a Vladimír Hurban, v Turecku sa k nim pridá Boris Baláž. Muži sa pokúsia uspieť aj medzi družstvami.

MODERNÁ GYMNASTIKA

Slovensko nebude mať zastúpenie. V Riu sa predstaví dovedna 96 pretekárok, medaily rozdelia v individuálnej súťaži vo viacboji (štartovať bude 26 gymnastiek) a v spoločných skladbách (14 krajín, každá s piatimi gymnastkami). Na najväčší sviatok športovcov do Brazílie sa zo septembrových majstrovstiev sveta v Stuttgarte, ktorá bola aj prvou možnosťou kvalifikovania sa na OH 2016, dostali medzi jednotlivkyňami gymnastky na 1. – 15. mieste a v spoločných skladbách krajiny umiestnené na 1. – 10. priečke. Zabojovať o olympijské miestenky sa dalo ešte na aprílových tzv. predolymijských hrách v Riu de Janeiro, ktoré však boli bez slovenskej účasti. Pre jednotlivkyne tam bolo pripravených šesť miesteniek a potešili sa aj ďalšie tri družstvá a krajiny, ktoré si predtým ešte nevybojovali postup v spoločných skladbách.

MODERNÝ PÄŤBOJ

Zo Slovákov má minimálnu, v podstate už len teoretickú šancu Ján Szalay. Medzi mužmi i ženami sa o vzácne kovy bude snažiť 36 športovcov. V minulom kalendárnom roku sa rozdelilo po dvadsať miesteniek na európskom šampionáte, majstrovstvách sveta a vo finále Svetového pohára. V roku 2016 pridelia po osem miest na májovom moskovskom svetovom šampionáte a zvyšných osem podľa rankingu Svetového pohára.

PLÁŽOVÝ VOLEJBAL

V mužskom aj ženskom turnaji sa predstaví po 24 dvojíc. Usporiadateľská krajina (Brazília) má isté dve miestenky v každom z turnajov – jednu ako organizátor a jednu ako krajina majstrov sveta 2014. Pre mužov aj ženy platí, že jednu miestenku získajú pre svoju krajinu víťazi júnových edícií Kontinentálneho pohára – európskej, ázijskej, africkej, juhoamerickej a severoamerickej, dve miestenky budú patriť najlepším z júlovej interkontinentálnej edície Kontinentálneho pohára. Výnimkou je len africký KP žien, miestenku si už vybojovali Egypťanky. Zostávajúcich pätnásť miesteniek do každého z turnajov získajú pre svoje národné federácie najvyššie umiestnené tímy príslušného rebríčka olympijskej kvalifikácie (reálne však dvojice až do 17. priečky tohto renkingu, vzhľadom na brazílske dvojice, ktoré sú súčasťou rebríčka). Mužský turnaj bude isto bez Slovákov. Na 20. pozícii ženského rebríčka olympijskej kvalifikácie figurujú k 25. aprílu Natália Dubovcová a Dominika Nestarcová, ktoré sa (pravdepodobne s Ľubicou Šipošovou a Luciou Behúnovou) predstavia aj na júnovom turnaji finálovej fázy európskeho Kontinentálneho pohára v nórskom Stavangeri.

POZEMNÝ HOKEJ

Slovensko nebude mať zastúpenie, v mužskej i ženskej kategórii sa predstaví vždy tucet krajín. Medzi mužmi sú okrem domáceho tímu Brazílie účastníkmi olympijského turnaja aj Austrália, Veľká Británia, Belgicko, Nový Zéland a Španielsko (všetci budú hrať v základnej A-skupine), ďalej Holandsko, Nemecko, Argentína, India, Írsko a Kanada (B-skupina).

V kategórii žien je už tiež známa kompletná dvanástka tímov na OH 2016: Holandsko, Nový Zéland, Čína, Nemecko, Kórejská republika, Španielsko (A-skupina), Argentína, Austrália, Veľká Británia, USA, Japonsko a India (B-skupina).

RAGBY SO SIEDMIMI HRÁČMI

V mužskej i ženskej časti si zahrá tucet reprezentácií – bez slovenskej. Takisto ako vo futbale, aj v „sedmičkovom“ ragby bez potreby absolvovania eliminačných bojov nastúpia v oboch kategóriách družstvá usporiadateľskej Brazílie. Medzi mužmi už majú zabezpečenú účasť tiež Fidži, Juhoafrická republika, Nový Zéland, Veľká Británia, Argentína, Spojené štáty americké, Francúzsko, Japonsko, Austrália a Keňa. U nežnejšieho pohlavia to sú Nový Zéland, Kanada, Austrália, Veľká Británia, Kolumbia, Spojené štáty americké, Francúzsko, Keňa, Fidži a Japonsko. Držiteľ poslednej miestenky v prípade mužov bude známy 19. júna (zabojujú Čile, Uruguaj, Kanada, Mexiko, Španielsko, Nemecko, Írsko, Rusko, Hongkong, Kórejská republika, Srí Lanka, Samoa, Tonga, Maroko, Tunisko a Zimbabwe), u žien o týždeň neskôr (Argentína, Čile, Cookove ostrovy, Hongkong, Írsko, Kazachstan, Maroko, Mexiko, Portugalsko, Rusko, Samoa, Španielsko, Trinidad a Tobago, Tunisko, Venezuela a Zimbabwe).

SKOKY DO VODY

V Riu bude štartovať limitovaný počet 136 skokanov do vody v ôsmich medailových disciplínach, maximálne však 16 z jednej krajiny. Slovensko nemá športovcov v tomto odvetví.

SKOKY NA TRAMPOLÍNE

Štartovať bude limitovaný počet 32 pretekárov, po 16 jednotlivcov v súťaži mužov a žien. Slovensko po odchode Kataríny Prokešovej nemá športovcov v tomto odvetví.

STOLNÝ TENIS

Na nedávnom turnaji európskej stolnotenisovej kvalifikácie vo švédskom Halmstade vyšli slovenskí reprezentanti naprázdno. Ani jednému zo šestice sa nepodarilo vybojovať jednu z dovedna 20 udeľovaných miesteniek (po 10 v oboch kategóriách). Veľmi blízko bola Barbora Balážová, ktorej chýbali dve loptičky.

Slováci, aj keď reálne zrejme už len Wang Jang a Barbora Balážová, ešte majú príležitosť dostať sa do Ria prostredníctvom svetového rebríčka. Konkrétne májové vydanie renkingu ponúkne zoznam hráčov s právom účasti, ktoré získa po 22 mužov a žien.

ŠERM

Slovenským reprezentantom sa cez víkend 16. – 17. apríla v Prahe nepodarilo v európskej kvalifikácii vybojovať miestenku na augustové olympijské hry do Ria de Janeiro. Slovensko zastupovali v Česku Michala Cellerová (fleuret, 10. miesto), Dagmar Cipárová (kord, 14.), Henrik Egyenes Pörsök (fleuret, 17.) a Matej Karkalík (kord, 26.). Do Ria 2016 postúpilo v mužskom korde, fleurete a ženskom korde a šabli dokopy 96 šermiarov. Do každej zo štyroch kategórií postúpilo 8 najlepších tímov po troch zástupcov, body sa získavali z majstrovstiev sveta, pretekov Svetového pohára a kontinentálnych šampionátov. Navyše bolo k dispozícii ďalších 44 miesteniek v individuálnom hodnotení. Keďže na brazílskych planšoch sa neobjaví tímový ženský fleuret a tímová mužská šabľa na základe pravidla o striedaní zaužívaného od roku 2008, do individuálnych súťaží v týchto zbraniach sa postupovalo iným systémom. V každej kategórii sa bude môcť predstaviť po 32 šermiarov. Celkovo dokopy to činí 204 kvalifikantov plus osem z hostiteľskej krajiny.

TAEKWONDO

Slovensko nebude mať zastúpenie na OH 2016. Poslednou možnosťou získať miestenku do Ria de Janeiro bola pre SR v polovici januára európska kvalifikácia v tureckom Istanbule, z ktorej si definitívu olympijskej účasti zabezpečili finalisti v každej kategórii. V tomto športe sa v Riu predstaví dovedna 128 pretekárov – 64 mužov a 64 žien, v každej zo štyroch hmotnostných kategórii bude súperiť 16 taekwondistov. Istotu účasti na augustových olympijských hrách mala prvá šestica vo svetovom rebríčku ku koncu vlaňajšieho roka. O zvyšné miestenky sa bojovalo v kvalifikáciách na jednotlivých kontinentoch.

VESLOVANIE

V ôsmich mužských a šiestich ženských disciplínach olympijského programu sa medzi kvalifikovanými zatiaľ nenachádza žiadny slovenský veslár. Šancu zmeniť to dostanú Slováci v roku 2016, poslednou možnosťou bude májová kvalifikačná regata vo švajčiarskom Luzerne (22. – 25. 5. 2016). Zatiaľ sa ešte nerozhodlo, aké posádky sa pokúsia zabojovať o miestenku. S veľkou pravdepodobnosťou bude slovenská veslárska jednotka Lukáš Babač štartovať v „ťažkom“ skife. K dispozícii sú len tri miestenky. Ak by to niekto skúsil v dvojskife alebo dvojskife ľahkých váh, tak v každej z tejto disciplín sú v hre už len po dve miesta.

VODNÉ PÓLO

Slovensko nebude mať zastúpenie. Mužský aj ženský turnaj už poznajú všetkých účastníkov, vyžrebované sú už aj základné skupiny olympijského turnaja. V mužskom turnaji na OH bude štartovať 12 národných výberov (Srbsko, Grécko, Brazília, Austrália, Japonsko, Maďarsko, USA, Španielsko, Francúzsko, Čierna Hora, Taliansko a Chorvátsko), v ženskom osem (Brazília, Taliansko, Rusko, Austrália, Španielsko, Čína, Maďarsko a USA).

Slováci mali poslednú šancu na zisk olympijskej miestenky začiatkom apríla na celosvetovej kvalifikácii v talianskom Terste, no obsadili na ňom až 11. miesto a do Ria sa kvalifikovali len štyri najlepšie kolektívy.

VOLEJBAL

Slovensko nebude mať na turnajoch zastúpenie. Mužský aj ženský turnaj pozná zhodne po sedem z dvanástich účastníkov, obidva majú identický kvalifikačný princíp – jedna miestenka patrí usporiadateľskej krajine, ďalšie dve najlepším tímom zo Svetového pohára 2015, jednu získali víťazi kontinentálnych kvalifikačných turnajov. Istotu účasti medzi mužmi má Brazília, USA, Taliansko, Argentína, Rusko, Kuba a Egypt, v ženskom turnaji zasa Brazília, Čína, Srbsko, USA, Rusko, Argentína a Kamerun. O zostávajúcich päť miesteniek pre každý z olympijských turnajov zabojujú družstvá na podujatiach svetovej kvalifikácie v máji a júni, pričom jeden z eliminačných turnajov pre mužov aj pre ženy bude zároveň aj ázijskou internou kvalifikáciou.

ZÁPASENIE

Na olympijských hrách 2016 sa zúčastní približne 344 zápasníkov. Muži sa popasujú grécko-rímskym i voľným štýlom, zatiaľ čo ženy iba druhým menovaným. Štýly sú rozdelené do hmotnostných kategórií. V tomto odvetví nefunguje bodový kvalifikačný systém, rozhodujúce sú výsledky na kvalifikačných podujatiach. Slovenskí zápasníci nezískali žiadne miestenky do Ria na minuloročných MS 2015 v Las Vegas a ani v apríli – najskôr na turnaji európskej kvalifikácie v srbskom Zrenjanine a následne na turnaji prvej svetovej eliminácie v mongolskom Ulanbátare. Posledná šanca sa zápasníkom naskytne na turnaji druhej svetovej kvalifikácie v tureckom Istanbule (6. – 8. mája), v hre budú dve miestenky do Ria v každej hmotnostnej kategórii.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Alexandra LongováBarbora BalážováDominika NestarcováLukáš BabačNatália Dubovcová