Slovenský dom v Riu možno otvorí Romário

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Romário
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 6. mája (WebNoviny.sk) – Miesto na zriadenie Slovenského domu počas augustových olympijských hier v Riu de Janeiro je už zarezervované. Potvrdil to generálny sekretár Slovenského olympijského výboru (SOV) Jozef Liba po návrate z krátkej trojdňovej návštevy dejiska Hier XXXI. olympiády. Priestory sa nachádzajú v blízkosti Olympijského parku. V tejto lokalite sa podľa slov Jozefa Libu chystajú zriadiť svoj reprezentačný dom aj Česi a Ukrajinci. V Riu by malo mať svoje domy okolo 20 európskych krajín.

„Momentálne pracujeme na tom, aby Slovenský dom v Riu naozaj bol. Poverili sme agentúru, ktorá to má v popise práce, aby vymyslela projekt na realizáciu tohto priestoru. To predsa nie je naša starosť. My licenciu na zriadenie tohto reklamného objektu odovzdávame ďalej. Posúvame ju reklamným firmám, ktoré sa chcú aj takto realizovať. Dúfam, že to opäť bude dôstojné miesto, na ktorom by sme účastníkom olympiády vhodným spôsobom predstavili Slovensko. Robia to mnohí iní, urobíme to aj my,“ povedal predseda SOV František Chmelár po rokovaní 49. valného zhromaždenia SOV.

Jeho slová v piatok 6. mája potvrdil aj generálny sekretár Jozef Liba, ktorý sa iba vo štvrtok večer vrátil z poslednej oficiálnej návštevy Ria pred slávnostným otvorením OH 5. augusta na legendárnom štadióne Maracana.

„Môžem potvrdiť, že v Riu nebude chýbať ani už dávnejšie avizovaný Slovenský dom. Jeho konečný projekt by sme mali bližšie predstaviť verejnosti približne o dva – tri týždne,“ povedal Jozef Liba a pokračoval: „Priestor, o ktorom sme diskutovali, je už zarezervovaný, a rieši sa jeho finalizácia a vizualizácia. Samozrejme, uvedomujeme si, že prevádzka Slovenského domu počas OH 2016 nebude vôbec lacná záležitosť, ale treba si tiež uvedomiť, že to bude projekt, ktorý má prezentovať celú našu krajinu, nie iba šport. Navyše, Slovenský dom bude v Riu fungovať v čase nášho predsedníctva v Európskej komisii. To je šanca zviditeľniť Slovensko pred celým svetom, ktorý určite bude pozorne sledovať dianie na prvej olympiáde v Južnej Amerike.“

Chystaný „kúsok Slovenska“ v epicentre augustovej olympiády by sa mohol stať vzácnejším a mediálne príťažlivejších, ak by sa Slovákom podarilo dotiahnuť do úspešného konca zámer, na ktorom v týchto dňoch začali pracovať. Slovenský dom v Riu by podľa Jozefa Libu mohol slávnostne otvoriť niekdajší slávny futbalový útočník z Brazílie Romário. „Romário je jedným z troch senátorov za štát Rio v 80-člennom brazílskom parlamente. Dozvedeli sme sa, že majster sveta z MS 1994 je členom slovensko-brazílskej komory priateľstva, takže by sme boli radi, keby sa na otvorení Slovenského domu zúčastnil. Náš veľvyslanec v Brazílii Milan Cigáň má s ním už dlhšie dobré kontakty, preto spolu pracujeme na tom, aby na slávnosť prišiel. Slávny Brazílčan, ktorého mnohí považujú za budúceho primátora Ria, by tej našej slávnosti pridal na dôležitosti,“ vysvetlil Jozef Liba.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe František Chmelár