Rio je pripravené na olympiádu, športoviská sú ohromujúce

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Olympiada_rio.jpg
Pohľad na olympijský park v Riu de Janeiro. Pixabay.com

RIO DE JANEIRO 12. júla (WebNoviny.sk) – Rio de Janeiro je pripravené privítať športovcov a fanúšikov z celého sveta na Hrách XXXI. olympiády (5.- 21. 8.). A to aj napriek problémom, ktoré prvé olympijské hry na juhoamerickom kontinente kontinuálne sprevádzajú až do ich otvorenia, ktoré sa uskutoční už o 24 dní.

Neviem si predstaviť veľkolepejšie kulisy pre najlepších športovcov, aby ukázali svoj talent vo férových bojoch pred celým svetom,“ vyhlásila Nawal El Moutawakelová, šéfka koordinačnej komisie Medzinárodného olympijského výboru pre OH

Kritizované metro bude dokončené načas

Bývalá skvelá marocká prekážkarka netvrdí, že všetky brazílske problémy ako vírus zika, kriminalita, znečistenie ovzdušia a vody či slabý predaj vstupeniek v nadväznosti na rekordnú hospodársku recesiu v krajine razom pominuli. Organizátori ich však v rámci možností eliminovali a čo je dôležité, úspešne sfinalizovali práce na príprave olympijských športovísk či objektov patriacich do ich zázemia. El Moutawakelová počas víkendovej návštevy Ria skonštatovala, že všetky olympijské športoviská sú ohromujúce a pripravené privítať športovcov.

Týka sa to aj cyklistického velodrómu a dejiska súťaží v jazdectve, kde sa vyskytli najväčšie problémy s oneskorením ich výstavby. Vysoko vyzdvihla aj konanie 44 testovacích súťaží priamo v dejiskách OH 2016. Olympijská šampiónka na 400 m prek. z Los Angeles 1984 zdôraznila, že kritizovaná dostavba linky metra spájajúca pláže Ipanema a Copacabana so západným predmestím Barra da Tijuca bude včas dokončená. Spustiť do prevádzky by ju mali štyri dni pred začiatkom najväčšieho športového sviatku, teda 1. augusta. El Moutawakelová tiež potvrdila, že nové stanice metra, ktorých výstavba si vyžiadala 3 mld. USD, budú slúžiť na presun iba účastníkom olympijských hier vrátane členov jednotlivých delegácií a fanúšikov, nie však širokej verejnosti. „Počas testovacej prevádzky vlaky už premávajú v celej dĺžke v nových častiach metra,“ uviedla 54-ročná bývalá úspešná športovkyňa.

Tehotným ženám neodporúčajú cestu do Ria

El Moutawakelová fanúšikov z celého sveta ubezpečila, aby sa nebáli prísť do Ria a že v súvislosti s vírusom zika Medzinárodný olympijský výbor (MOV) urobil všetko potrebné na zamedzenie ďalšieho šírenia na základe odporúčaní Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO).

Platí však, že MOV a WHO neodporúčajú cestu do Ria pre tehotné ženy. Organizátori podľa šéfinšpektorky MOV nepodcenili ani mimoriadne dôležitú otázku bezpečnosti. Do boja s potenciálnymi protivníkmi počas olympijských hier nasadí Brazília 85 000 vojakov, resp. predstaviteľov zákona, čo je dvojnásobne vyššie číslo ako v prípade Londýna 2012. Mementom sú udalosti spred niekoľkých dní či týždňov, keď more obmývajúce Copacabanu vyplavilo na pláž zmrzačené telo, resp. jachtárov zo Španielska a Austrálie okradli počas trénovania v zálive. Podľa údajov organizácie Human Right Watch tento rok prišlo v Riu o život až 645 ľudí rukou strážcov zákona, väčšina z nich počas legálnych policajných akcií, ale našli sa aj také, ktoré boli postavené mimo zákon.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať