V Riu sa nepredstaví viac než sto nominovaných Rusov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Atletika
Foto: ilustračné, Thinkstock

MOSKVA 26. júla (WebNoviny.sk) – Najmenej stopäť športovcov z 387-člennej výpravy Ruska sa nepredstaví na blížiacich sa OH v brazílskom Riu de Janeiro (5. – 21. 8.) v dôsledku rozhodnutia Medzinárodného olympijského výboru (MOV) v súvislosti s rozsiahlym dopingovým škandálom.

Najväčší podiel z pôvodne nominovaných tvoria atléti – Športový arbitrážny súd (CAS) vo švajčiarskom Lausanne minulý týždeň potvrdil ich absenciu v Riu na základe rozhodnutia Medzinárodnej asociácie atletických federácií (IAAF) o predĺžení platnosti plošnej suspendácie uvalenej vlani v novembri.

Po siedmich plavcoch a piatich rýchlostných kanoistoch sa z ruských športovcov, ktorým môžu medzinárodné federácie zakázať pre doping účasť, nepredstavia na augustových olympijských hrách v Riu ani 22 veslári. Medzinárodná veslárska federácia (FISA) pôvodne nepustila na olympiádu trio Ivan Podšivalov, Anastasia Karabelščikovová, Ivan Balandin.

Prví dvaja nemôžu cestovať do Brazílie, pretože v minulosti si už odslúžili trest za doping, Balandin figuruje na zozname športovcov, ktorým podľa správy vyšetrovateľa Svetovej antidopingovej agentúry (WADA) Richarda McLarena štát kryl dopingové nálezy. Podľa FISA boli dôvodom na rozšírenie menoslovu „nežiaducich“ nezrovnalosti v metodológii testovania zakázaných látok. To bolo za posledných 5 rokov negatívne u všetkých 28 pôvodne nominovaných veslárov.

MOV nepristúpil k vylúčeniu celej ruskej výpravy z OH 2016 a ponechal rozhodnutie o akceptovaní či odmietnutí ruských reprezentantov v Brazílii na svetových federáciách jednotlivých športových odvetví. Zároveň prijal opatrenie, že Rusko nemôže prihlásiť na olympijské hry v Južnej Amerike žiadneho pretekára, ktorý v minulosti dostal akúkoľvek sankciu za porušenie antidopingových pravidiel.

Medzinárodná džudistická federácia (IFJ) povolí účasť ruským reprezentantom v Riu de Janeiro. IFJ však preverí kompletnú históriu antidopingového testovania nominovaných športovcov a taktiež prešetrí ich prípadnú participáciu v dopingovom škandále. Menoslov jedenástich pretekárov bude musieť odobriť aj poverený sudca CAS v Laussane.

Účasť na štátom riadenom dopingu v Rusku stála olympijskú miestenku jachtára Pavla Sozykina. Rusko ho môže nahradiť iným pretekárom.

Samsung_reklama

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia