Informácie o ruskom dopingu museli ísť von, tvrdí šéf WADA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Foto: Thinkstock

RIO DE JANEIRO 1. augusta (WebNoviny.sk) – Prezident Svetovej antidopingovej agentúry (WADA) Craig Reedie je presvedčený, že zverejnenie informácií o rozšírenom dopingu medzi ruskými športovcami bolo správnym krokom, a to aj napriek termínu, kedy k nemu prišlo.

Správa kanadského profesora práva Richarda McLarena povereného Svetovou antidopingovou agentúrou (WADA) vyšetrovaním spomenutej kauzy uzrela svetlo sveta 18. júla, teda necelé tri týždne pred začiatkom OH v Riu de Janeiro.

Prezident Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomas Bach v nedeľu obhajoval verdikt tejto inštitúcie, ktorá nevylúčila z Hier XXXI. olympiády celú ruskú výpravu, ale rozhodnutie ponechala na svetových federáciách jednotlivých športových odvetví. Podľa Bacha MOV nebol zodpovedný za načasovanie zverejnenia McLarenovej správy.

Načasovanie bolo destabilizačné, avšak je zrejmé, že vzhľadom na závažnosť zistení museli byť tieto informácie bezodkladne publikované,“ poznamenal šéf WADA Reedie.

Ruský minister športu Vitalij Mutko vyhlásil, že rozhodnutie o účasti či neúčasti tých-ktorých reprezentantov tejto krajiny v Riu očakáva do dvoch dní. V rozpore so závermi McLarenovej správy dodal, že v Rusku neexistuje žiadny systém štátom riadeného dopingu.

Samsung_reklama

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Thomas Bach