Šéf MOV získal podporu členov pre riešenie ruského podvodu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Thomas Bach
Prezident Medzinárodného olympijského výboru Thomas Bach Foto: SITA/AP

RIO DE JANEIRO 3. augusta (WebNoviny.sk) – Aj druhý deň 129. zasadnutia Medzinárodného olympijského výboru (MOV) sa niesol v znamení búrlivej debaty o ruskom dopingovom škandále, o dôvodoch zlyhania systém a hľadaní riešení. Vystúpenia delegátov potvrdili prehlbujúci sa rozkol medzi MOV a Svetovom antidopingovou agentúrou (WADA).

Prezident MOV Thomas Bach najskôr požiadal plénum o vyjadrenie súhlasu s rozhodnutím exekutívy nepotrestať ruských športovcov celoplošným zákazom účasti na olympijských hrách v Riu de Janeiro, ktoré v pondelok obhajoval vo svojom otváracom prejave. MOV napriek závažným záverom správy kanadského právnika Richarda McLarena o štátom riadenom krytí užívania zakázaných látok v ruskom športe ponechal právo vysloviť ortieľ nad účasťou reprezentantov z tejto krajiny na OH 2016 jednotlivým športovým federáciám. Automatický zákaz dostali iba Rusi s dopingovou minulosťou. Väčšina členov MOV sa s týmto riešením stotožnila. Ruku nezdvihol iba jeden z 85 prítomných – Brit Adam Pengilly.

Systém nie je v troskách

Líder MOV naďalej zotrváva na kritickom postoji voči WADA, vyčíta jej neskorú reakciu na signály o nekalých praktikách v Rusku a nešťastné načasovanie zverejnenia výsledkov vyšetrovania tesne pred OH. Antidopingový systém podľa neho potrebuje zmenu, aby sa mu dalo znova dôverovať. „Nehovorím o úplnej likvidácii doterajšej štruktúry, ale o zásadnom zlepšení a efektívnom systéme, aby sme nikdy viac nemuseli čeliť takejto situácii,“ povedal Nemec.

Nie, nemám pocit, akoby ma prešiel autobus,“ povedal novinárom po spŕške kritiky prezident WADA Craig Reedie a pokračoval: „Niekto tu povedal, že systém je v troskách. S tým nesúhlasím. Veľa vecí stále funguje, isté prvky potrebujú revíziu.“ Z vysokých vládnych kruhov v Rusku má vraj odozvu, že si problém uvedomujú a chcú ho odstrániť. „Nemôžeme dopustiť, aby najväčšia krajina na svete dlhodobo nevyhovovala.“

Bach trvá na tom, že by bolo chybou, keby za zlyhanie ruských štátnych inštitúcií pykali všetci športovci. „Takúto terminológiu síce považujem v športe za nemiestnu, ale zamyslime sa nad tým, čo by pre nás znamenala nukleárna voľba. Výsledkom môže byť športová smrť, obrovské škody, a to nie sú hodnoty, ktoré olympijské hnutie vyznáva. Cynický prístup počítajúci s civilnými stratami nám nie je vlastný,“ povedal.

Obrazom: Vizitky slovenských reprezentantov, ktorí štartujú na OH 2016

Rusi hovoria o politickej vojne

V debate zazneli rôzne názory. Autorom výroku o nefungujúcom systéme bol americký člen Larry Probst, ktorý odmietol obvinenia z politizácie témy. Prezident Ruského olympijského výboru Alexander Žukov naopak vyhlásil, že proti jeho krajine sa vedie politická kampaň, a odsúdil diskrimináciu čistých športovcov, ktorí nemajú vraj s dopingom nič spoločné. „Vyzývam vás, aby ste nepodľahli tomuto bezprecedentnému tlaku, aký je vyvíjaný na olympijské hnutie. Nedovoľme, aby rozdelil celú olympijskú rodinu,“ uviedol Žukov.

S najostrejšou kritikou vystúpil prvý prezident WADA Dick Pound, ktorý ako prvý použil termín „nukleárna voľba“ na označenie exemplárneho trestu pre ruský šport. Podľa neho je v stávke reputácia MOV. „Musíme urobiť oveľa viac, aby sme sa nespreneverili fair play, čestnej súťaži a poctivým športovcom,“ konštatoval Kanaďan, ktorý napriek tomu podporil rozhodnutie exekutívy MOV a nehlasoval proti: „Šíp vystrelil z luku. Rozhodnutie padlo, nebudeme ho meniť teraz, keď do začiatku olympijských hier zostáva pár dní.“

Samsung_reklama

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Thomas Bach
Firmy a inštitúcie MOV Medzinárodný olympijský výbor