Utečenkyňa Mardiniová vyhrala rozplavbu na olympiáde

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Yusra Mardiniová
Yusra Mardiniová Foto: SITA/AP

RIO DE JANEIRO 6. augusta (WebNoviny.sk) – Prvá členka historicky premiérového tímu utečencov má za sebou olympijskú premiéru. V sobotňajších plaveckých pretekoch žien na 100 m motýlik Yusra Mardiniová triumfovala hneď v prvej rozplavbe časom 1:09,21 min, ale na postup do semifinále jej to nestačilo. Osemnásťročná Sýrčanka zdolala súperky z Grenady, Jemenu, Rwandy a Kataru.

„Skvelý pocit byť vôbec tu a súťažiť na olympijských hrách. Vo vode som sa cítila výborne. Je neuveriteľne vzrušujúce, že som mohla súťažiť so všetkými tými veľkými menami. Snažím sa dostať na svoju predchádzajúcu úroveň, som nadšená,“ uviedla Mardiniová podľa oficiálneho informačného systému OH 2016.

OH 2016

Keď sa Mardiniová vlani so sestrou Sarah rozhodli podniknúť útek z rodnej Sýrie, na nebezpečnej výprave do Európy mohli obe prísť o život. Z Damasku cez libanonský Bejrút a Istanbul sa im v tureckom Izmire podarilo vtesnať na malý nafukovací čln smerujúci na grécky ostrov Lesbos. Určený pre šiestich, siedmich ľudí, tiesnilo sa ich tam až dvadsať. Po asi tridsiatich minútach cesty motor vypovedal službu a hrozilo, že preťažená „bárka“, do ktorej začalo zatekať, sa prevrhne. Yusra Mardiniová, jej sestra Sarah a ďalšia žena skočili do vody, tlačili a ťahali čln až na breh. Údajne viac než štyri hodiny.

Obrazom: Letná olympiáda Rio de Janeiro 2016 – druhý deň

Od strašidelného zážitku nenávidí otvorené more. Žije a trénuje v nemeckom Berlíne v klube Wasserfreunde Spandau 04. Do krajiny sa podarilo dostať aj jej rodičom. „Mnohí ľudia by si z nej mali brať príklad,“ vraví kouč sýrskej nádeje Sven Spannekrebs a s optimizmom hľadí na Tokio 2020. „Napreduje rýchlejšie, než sme očakávali. Je veľmi cieľavedomá, mentálne silná. Všetko podriaďuje tomu, čo chce dosiahnuť. Jej úroveň organizácie je nemecká.“

Samsung_reklama

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať