Zablúdený projektil a výbuch, v dejisku olympiády bolo rušno

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
OH 2016
Hliadkujúci policajt v Riu de Janeiro. Foto: SITA/AP

RIO DE JANEIRO 6. augusta (WebNoviny.sk) – Výbuch sa ozval v blízkosti cieľa sobotňajších cestných pretekov cyklistov s hromadným štartom na OH v Riu de Janeiro. Novinári na svojich miestach zaregistrovali hlasnú detonáciu a pocítili chvenie. Účastníci vtedy mali do cieľa približne 70 km.

OH 2016

Príslušník bezpečnostných zložiek vysvetlil, že preventívne kontrolovane odpálili opustenú batožinu. Neuviedol svoje meno, pretože nemal kompetenciu oficiálne komentovať udalosť. Ozbrojené zložky obklopili miesto incidentu, ale nepristúpili k evakuácii a podľa prvotných odhadov sa nezdá, že si incident vyžiadal nejaké zranenia. Súťaž pokračuje bez zmeny trasy.

Obrazom: Letná olympiáda Rio de Janeiro 2016 – druhý deň

Rozruch spôsobil aj zablúdený projektil v dejisku jazdeckých súťaží. Prerazila strechu mediálneho stanu a skončila na podlahe. Incident sa udial počas prestávky sobotňajšej drezúrnej úvodnej časti pretekov všestrannej spôsobilosti jednotlivcov a družstiev. Projektil dopadol neďaleko jedného z novinárskych stolov v rohu miestnosti určenej na tlačové konferencie, v streche zanechal viditeľný otvor. Aréna sa nachádza neďaleko vojenských priestorov. Na mieste sa rýchlo objavili členovia brazílskej armády.

Projektil bol zablúdenou guľkou a išlo o nešťastný incident. Také je stanovisko organizátorov olympiády. „Príslušné úrady otvorili vyšetrovanie: typ projektilu, vzdialenosť, odkiaľ prišiel a prečo,“ skonštatoval hovorca organizačného výboru OH 2016 Mario Andrada a doplnil: „Prvá informácia, ktorú máme, je tá, že miesto incidentu jednoznačne nebolo cieľom, bola to zablúdená guľka. Nemá to nič spoločné s olympijskými hrami. V tejto chvíli však úrady nemôžu byť konkrétnejšie.“

Prezident Medzinárodnej jazdeckej federácie (FEI) Ingmar De Vos prostredníctvom vyhlásenia uviedol: „Samozrejme, je to znepokojujúce a nemôžeme to zobrať na ľahkú váhu, pretože bezpečnosť všetkých – športovcov, koní, médií aj divákov – je nanajvýš dôležitá.“

Samsung_reklama

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia