Saganov tímový kolega získal bronz, zlato pre Van Avermaeta

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Fotografie - Letná olympiáda Rio de Janeiro 2016 - druhý deň

RIO DE JANEIRO 6. augusta (WebNoviny.sk) – Olympijským víťazom v pretekoch s hromadným štartom v cestnej cyklistike sa v Riu de Janeiro na trase dlhej 237,5 km s náročným profilom so štartom aj cieľom na Fort Copacabana stal Belgičan Greg van Avermaet.

OH 2016

Striebro si v záverečnom špurte trojice v úniku vybojoval Dán Jacob Fuglsang a bronz patrí Poliakovi Rafalovi Majkovi. Spolujazdec Petra Sagana z tímu Tinkoff Majka strávil záverečných 12 km v úniku na čele, ale 1,5 km pred cieľom ho dostihlo duo Van Avermaet – Fuglsang a poľský vrchár v špurte na rovine nemal proti nim šancu.

„Je to najväčší titul, aký je možné získať. Profil trate mi svojou náročnosťou príliš nevyhovoval, ale dnes som mal svoj deň. Posledných 10-15 km bolo perfektných. Veľa jazdcov popadalo, ja som tie kilometre bezpečne zvládol a záver mi vyšiel skvele. Je to výnimočný moment,“ uviedol Greg van Avermaet v reakcii aj pre BBC.

Obrazom: Letná olympiáda Rio de Janeiro 2016 – druhý deň

Tyborovi celkom sadol deň

Slovensko reprezentoval Patrik Tybor, ktorý podľa očakávania medzi najlepšími chýbal. Dvadsaťosemročný pretekár Dukly Banská Bystrica, zároveň debutant na OH, skončil na 45. mieste s odstupom 20 minút za víťazným Van Avermaetom. Náročné preteky dokončilo 63 z celkového počtu 144 pretekárov. Úradujúci majster sveta v tejto disciplíne Peter Sagan prepustil svoju miestenku Tyborovi a na OH v Riu sa predstaví až v posledný deň súťaží 21. augusta v pretekoch cross-country horských bicyklov.

„Mali sme rešpekt pred touto traťou, naživo to vyzeralo ešte ťažšie ako v plánikoch, ktoré sme si pozerali. Paťo bol odhodlaný do toho dať všetko. Včera z dôvodu prípravy vynechal aj slávnostné otvorenie olympijských hier. Vzhľadom na náročnosť pretekov aj počasia, ktoré bolo extrémne – ostré slnko a strmé kopce do toho, dosiahol nadštandardný výsledok a povedal by som, že aj jeden zo životných výkonov,“ zhodnotil tréner Martin Fraňo pre agentúru SITA.

Jeho zverenec Patrik Tybor doplnil: „Celkom mi sadol deň, aj keď trať bola ešte o čosi náročnejšia než som predpokladal. Približne v polovici pretekov som mal krízu, potom som sa trochu prebral. Obidva okruhy boli náročné. Ten prvý sa šiel aj po kockách, kde sa to vždy natiahlo a strácal sa kontakt s čelom. Kopce tam boli kratšie, ale strmšie. Druhá časť, tam bol zase kopec dlhší, prvé štyri kilometre prudké, potom zjazd a ďalšie štyri kilometre do kopca. Dalo to zabrať. Celkovo som spokojný. Keby mi niekto povedal pred pretekmi, že dôjdem do cieľa, aj s to by bolo dobré. A celkové 45. miesto je celkom pekné. Tento výsledok je pre mňa veľká motivácia do ďalších pretekov.“

Tom Dumoulin odstúpil už po vyše 10 km jazdy

Preteky v Riu boli podľa profilu najnáročnejšími od roku 1996, keď sa na OH v Atlante sprístupnila možnosť účasti aj najlepším profesionálom. Už po 15 km utiekla pelotónu podľa mien silná skupina šiestich jazdcov. Boli v nej Poliak Michal Kwiatkowski, Kolumbijčan Jarlinson Pantano, Nemec Simon Geschke, Nór Sven Erik Byström, Švajčiar Michael Albasini a Rus Pavel Kočetkov. Čoskoro si utvorili náskok 5 minút. Ešte pred únikom opustilo pelotón 144 pretekárov známe meno.

Holanďan Tom Dumoulin odstúpil už po vyše 10 km jazdy. Podľa BBC Dumoulin zrejme zvážil, že nebude zbytočne plytvať so silami na 237,5 km dlhej trati cestných pretekov s náročným profilom so štartom aj cieľom na Fort Copacabane a všetko úsilie nasmeruje do časovky, ktorá sa uskutoční v stredu 10. augusta. Ďalší Holanďan Bauke Mollema mal neskôr technické problémy, dvakrát menil bicykel, ale dotiahol sa späť do hlavnej skupiny.

Jediný Slovák na trase olympijských pretekov Patrik Tybor bol aj 130 km súčasťou pelotónu, hoci sa pohyboval na jeho chvoste. V tej chvíli zostávalo cyklistom prekonať ešte posledný zo štyroch okruhov úvodnej sekcie pretekov Grumari Circuit. Jeho súčasťou okrem stúpaní Grumari (1,2 km a priemerný sklon terénu 9%) a Grota Funda (2,1 km, priemer 4,5%) bola aj dvojkilometrová sekcia tzv. dlažobných kociek, resp. mačacích hláv známa napríklad z monumentálnej klasiky Paríž – Roubaix.

Nibali a Henao spadli 12 kilometrov pred cieľom

Pri prejazde na druhú sekciu pretekov Vista Chinesa Circuit 100 km pred cieľom malo vedúce sexteto náskok už len 1:47 min. Po prvom z troch stúpaní (8,9 km) na Vista Chinesa s najstrmším sektorom 11,9% zostalo vpredu už len dvojica Kočetkov – Kwiatkowski, za nimi sa s minútovým mankom sfornovala sformovala pätica Sergio Henao (Kol.), Greg van Avermaet (Belg.), Damiano Caruso (Tal.), Rein Taaramäe (Est.), Geraint Thomas (V. Brit.).

Šesťdesiat kilometrov pred cieľom bola v 40-člennom hlavnom poli početná skupina favoritov, v ktorej nechýbali Brit Christopher Froome, Španiel Alejandro Valverde, Austrálčan Richie Porte, Talian Vincenzo Nibali a Ír Daniel Martin, chýbal tam však holandský zástupca aj Slovák Tybor. Neskôr sa situácia úplne zmenila a 22 km pred cieľom boli vpredu Greg Van Avermaet (Belg.), Geraint Thomas (V. Brit.), Sergio Henao (Kol.), Vincenzo Nibali (Tal.), Rafal Majka (Poľ.) a Jakob Fuglsang (Dán.). Britský favorit Froome mal vtedy manko jednej minúty.

V posledných 20 km zaútočilo duo Nibali – Henao, ku ktorým sa v stúpaní pridal Majka. Dvanásť kilometrov pred cieľom postihol pád dvojicu Nibali – Henao a Majka sa im tesne vyhol. Zrazu sa Poliak ocitol vpredu sám a postupne si utvoril 19-sekundový náskok. Nebol rozhodujúci. Jeden a pol kilometra pred cieľom sa na Majku dotiahlo belgicko-dánske duo Van Avermaet – Fuglsang. Poliak to v závere vzdal a v dlhom špurte si olympijské víťazstvo vybojoval Van Avermaet.

Cyklistika – preteky s hromadným štartom (237,5 km):

1. Greg van Avermaet (Belg.) 6:10:05 h, 2. Jakob Fuglsang (Dán.) – rovnaký čas, 3. Rafal Majka (Poľ.) +5 s, 4. Julian Alaphilippe (Fr.), 5. Joaquim Rodríguez (Šp.), 6. Fabio Aru (Tal.), 7. Louis Meintjes (JAR) – všetci +22, 8. Andrej Zejc (Kaz.) +25,…45. Patrik Tybor (SR) +20:00 min.

Samsung_reklama

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Alejandro ValverdeChristopher FroomeDaniel MartinFabio AruGeraint ThomasGreg van AvermaetJakob FuglsangJoaquim RodríguezJulian AlaphilippeMichal KwiatkowskiPatrik TyborPeter SaganRafal MajkaRichie PorteTom DumoulinVincenzo Nibali