Said sa v Riu vážne zranil, neuveriteľne sa mu prehla noha

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Fotografie - Letná olympiáda Rio de Janeiro 2016 - druhý deň
Olympijské hry v Riu de Janeiro sa pre športového gymnastu Samira Ait Saida skončili skôr ako sa začali. Dvadsaťšesťročný Francúz si vážne zranil ľavú nohu počas kvalifikácie preskoku, keď pri dopade sa mu neobyčajným spôsobom prehla noha. Z arény ho museli vyniesť na nosidlách. Rio de Janeiro, 6. august 2016. Foto: SITA/AP

RIO DE JANEIRO 7. augusta (WebNoviny.sk) – Olympijské hry v Riu de Janeiro sa pre športového gymnastu Samira Ait Saida skončili skôr, ako sa začali. Dvadsaťšesťročný Francúz si vážne zranil ľavú nohu počas kvalifikácie preskoku, keď pri dopade sa mu neobyčajným spôsobom prehla noha. Z haly ho museli vyniesť na nosidlách.

OH 2016

Said sa podrobil operácii

Said absolvoval svoj druhý pokus na náradí, keď po dvojitom salte vzad zle dopadol a skončil zo zlomeninou podkolenia ľavej nohy. Ihneď po dopade si jednou rukou chytil dokaličenú nohu a druhou sa držal za tvár.

Olympijskú arénu Rio v Barre opúšťal za potlesku divákov. Jeho reprezentační kolegovia priznali, že sa po incidente necítili vo svojej koži. „Katastrofa, psychicky nás to poznačilo. Ale každý tu máme svoje úlohy a ciele a museli sme sa znova na ne sústrediť,“ povedal Francúz Cyril Tommasone. Vedenie francúzskeho tímu tvrdí, že Said sa dopustil technickej chyby.

Obrazom: Letná olympiáda Rio de Janeiro 2016 – druhý deň

Said je už po operácii a z nemocnice v dejisku olympijských hier v Riu de Janeiro pozdravil fanúšikov prostredníctvom videa na facebooku. Dvadsaťšesťročný Francúz v sobotu počas kvalifikácie preskoku po dvojitom salte vzad zle dopadol a skončil zo zlomeninou podkolenia ľavej nohy. Obrázky zvláštne prehnutej končatiny sa okamžite dostali na internet.

Said neskôr pochválil svoje družstvo, ktorého niektorí členovia sa prebojovali ďalej z kvalifikácie. „Podarilo sa im udržať koncentráciu po mojom páde. Muselo to byť skutočne ťažké, boli ozajstnými bojovníkmi. Takže poďme, chlapci, buďte silní, som s vami,“ vyhlásil Said, ktorý sa plánuje vrátiť do Olympijskej arény Rio v Barra v pozícii diváka a tiež nevylúčil účasť pod piatimi kruhmi o štyri roky v Tokiu. „Keď budem schopný znova sa postaviť na nohy, vrátim sa do tréningového procesu a budem bojovať o dosiahnutie olympijského zlata,“ dodal Said.

Zranil sa aj Toby

Niekoľko minút pred Francúzom sa zranil aj Nemec Andreas Toba. Počas cvičenia na prostných si pretrhol predný prekrížený väz kolena na pravej nohe. „Plakal som ako dieťa. Zranenie je vážne, ale mentálna rana je ešte silnejšia,“ povedal Toba, ktorý napriek svojmu stavu absolvoval ešte aj cvičenie na koni na šírku. „Neveril som vlastným očiam. Je mi cťou mať v tíme takého športovca,“ komentoval statočnosť svojho reprezentačného kolegu Fabian Hambüchen, ktorý sa vzápätí pustil do úvahy o príčine zranení.

Podľa neho idú na vrub súčasného systému hodnotenia, ktoré pretekárov núti zaraďovať do zostavy čo najnáročnejšie prvky. „Je mi veľmi ľúto, že gymnastika sa uberá týmto smerom. Stále vyššia a vyššia náročnosť, viac rizika. Všetci chcú vidieť nové rekordy a nové prvky, nebezpečenstvo stúpa. Lezie mi to na nervy. Tento systém neznášam. Verím, že po Riu ho zmenia,“ reagoval Hambüchen, dvojnásobný olympijský medailista v hrazde.

Američan Danell Leyva sobotňajšie dianie glosoval slovami: „Každý predsa vie, že gymnastika je najtvrdší šport na svete. Ak to ešte niekto nezistil, potom o našom odvetví nič nevie.“ Medzi jednotlivcami celkovo ovládol kvalifikáciu Ukrajinec Oleg Verniajev pred obhajcom zlata vo viacboji Koheiom Učimurom, ktorý spadol na hrazde, a Rusom Davidom Beľavským. V družstvách dominovali Číňania, druhí skončili Američania, tretí Rusi.

Samsung_reklama

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia