Škantárovci ovládli kvalifikáciu, v Riu predviedli uragán

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Fotografie - Letná olympiáda Rio de Janeiro 2016 - štvrtý deň
Slovenskí deblkanoisti Ladislav Škantár a Peter Škantár počas kvalifikácie disciplíny C2. Rio de Janeiro, 8. august 2016. Foto: SITA/Martin Medňanský

RIO DE JANEIRO 8. augusta (WebNoviny.sk) – Slovenskí reprezentanti vo vodnom slalome Ladislav a Peter Škantárovci ovládli pondelkovú kvalifikáciu kategórie C2 na olympijských hrách v Riu de Janeiro a suverénne postúpili do semifinále. O medailách medzi deblkanoistami na Štadióne Whitewater sa rozhodne vo štvrtok 11. augusta. Od 17.30 h SELČ sa uskutoční semifinále s 11 loďami a po 19.15 h finále s desiatkou najlepších.

OH 2016

V kvalifikácii sa bral do úvahy lepši výsledok z dvoch kvalifikačných kôl. Pre viacero účastníkov mohlo ísť aj o formu tréningu, keďže postup si vybojovalo 11 z 12 lodí na štarte 1. kola.

Na 240 m dlhej trati s 24 bránkami sa vo svojom olympijskom debute bratranci Škantárovci prezentovali sebavedomou jazdou bez trestných sekúnd, v ktorej ku koncu akoby ešte pridávali rýchlosť.

Výsledkom bol skvelý čas 100,89 s a pohodlný náskok 2,38 s pred favorizovaným britským duom David Florence, Richard Hounslow. Tretiu priečku a s ňou tiež prakticky isté semifinále si vyjazdili Francúzi Gauthier Klauss, Mathieu Péché (101,35 /2/).

Obrazom: Letná olympiáda Rio de Janeiro 2016 – štvrtý deň

V druhej jazde potom Škantárovci na kanáli v parku Deodoro skúšali, čo to dá. Predviedli rýchlostný uragán, ale spolu s časom 106,00 s nazbierali aj 8 trestných sekúnd. Po ich odrátaní by to bol najlepší výkon v celej kvalifikácii. Viacerí súperi slovenských reprezentantov sa síce v druhom kole zlepšili, ale ich líderský čas z prvého kola nikto neprekonal.

„To, že sme zvíťazili, ešte nič neznamená, ale pre dobrý pocit je to pozitívne. Kvalifikácia bola akousi skúškou, či nám to ide. Táto voda nám sedí, no na druhej strane je zradná. V druhej jazde sme skúšali skracovať stopu, čo sa nám veľmi nevyplatilo,“ uviedol 34-ročný Peter Škantár.

Okrem solídnej najmä prvej jazdy vyzdvihol aj atmosféru na kanáli Whitewater v parku športov Deodoro. „Z tohto pohľadu bola naša premiéra fantastická. Prišlo veľa divákov a atmosféru bolo dobre cítiť. Už teraz sa teším na semifinále a finále,“ dodal Peter Škantár.

Jeho o rok mladší bratranec Ladislav rovnako mal dôvod vyjadriť spokojnosť. „Splnili sme cieľ, ktorým bol postup. Predviedli sme dve celkom dobré jazdy. Prvá bola s malými chybami, v druhej sme mali lepší čas, ale prišli trestné sekundy. Dôležité je, že sme si to skúsili a vieme, čo si môžeme dovoliť. V ďalších jazdách urobíme všetko pre to, aby sme sa vyvarovali chýb a dosiahli dobrý výsledok,“ doplnil Ladislav Škantár.

Ladislav a Peter Škantárovci si svoju prvú olympijskú účasť vybojovali na úkor trojnásobných olympijských šampiónov, bratov Pavla a Petra Hochschornerovcov. V internom slovenskom súboji prevýšili aj dvojicu Tomáš Kučera, Ján Bátik, tohtoročných majstrov Európy z Liptovského Mikuláša.

Vodný slalom: C2 – kvalifikácia:

– 11 lodí do semifinále, z dvoch kvalifikačných jázd sa rátal lepší výkon

1. Ladislav Škantár, Peter Škantár (SR) 100,89 s (0 trest. sekúnd), 2. Gauthier Klauss, Mathieu Péché (Fr.) 102,43 (0), 3. David Florence, Richard Hounslow (V. Brit.) 103,27 (0), 4. Jonáš Kašpar, Marek Šindler (ČR) 103,43 (4), 5. Franz Anton, Jan Benzien (Nem.) 103,43 (4), 6. Luka Božič, Sašo Taljat (Slovin.) 105,21 (0)

Samsung_reklama

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ján BátikLadislav ŠkantárPeter a Ladislav ŠkantárovciPeter Škantár