Bojan Tokič vyhral na olympiáde rekordne dlhý set

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Bojan Tokič
Chorvátsky stolný tenista Bojan Tokič počas zápas na olympijskom turnaji. Rio de Janeiro, 6. august 2016. Foto: SITA/AP

RIO DE JANEIRO 9. augusta (WebNoviny.sk) – Kto si pozrel prvý set osemfinálového súboja stolnotenisovej dvojhry mužov na olympijských hrách v Riu de Janeiro medzi Nemcom Dimitrijom Ovčarovom a Slovincom Bojanom Tokičom, nevychádzal z údivu. Rekordne dlhý set trval 26 minút a skončil sa 33:31 pre Tokiča, ktorý využil 14. setbal. Zároveň odvrátil deväť rovnakých možností na ukončenie setu, ktoré mal na rakete úradujúci majster Európy a zároveň obhajca olympijského bronzu z Londýna Ovčarov.

OH 2016

Podľa informačného systému OH 2016 Ovčarov a Tokič odohrali najdlhší set na olympijských hrách od zmeny systému bodovania na OH 2004 v Aténach. Odvtedy sa hrajú sety do 11 bodov, nie do 21 ako predtým. Samozrejme, zachoval sa potrebný odstup dvoch bodov pre víťaza, inak by nemohli protagonisti osemfinále odohrať set so 64 bodmi. Jeden z komentátorov stretnutia trefne poznamenal, že 26 minút by stačilo aj na odohratie troch setov, či celého zápasu pri systéme hranom na štyri víťazné sety.

Obrazom: Letná olympiáda Rio de Janeiro 2016 – štvrtý deň

Ukrajinský rodák Ovčarov rýchlo striasol zo seba tieň čiastkového neúspechu a v ďalších štyroch setoch húževnatému súperovi postupne povolil už len 10, 5, 4 a 7 bodov. Celé stretnutie trvalo 57 minút. Momentálne najlepší Európan aj podľa rebríčka ITTF Ovčarov (5.) možno vyťažil aj z toho, že 35-ročný bosniansky rodák Tokič si už po rekordne dlhom prvom sete sťažoval na bolesť v ramene dominantnej pravej ruky.

„Bol som sklamaný z toho, že som nezískal tento rekordne dlhý set, ale po chvíli som si sám pre seba vravel: ´Dima, hrá sa na štyri víťazné sety, nie na jeden. Skoncentroval som sa a postupne sa vývoj priklonil na moju stranu. Podvedome som rátal aj s tým, že Tokičovi budú rýchlejšie ubúdať sily, keďže je odo mňa o pár rokov starší´,“ uviedol 27-ročný kyjevský rodák Ovčarov podľa informačného systému OH 2016. Pre nemecké médiá neskôr dodal: „Myslím si, že tak dlhý set ešte doteraz nik neodohral ani na našom stolnotenisovom profiokruhu.“

Utorkovým súperom Ovčarova v boji o postup do semifinále bude v atraktívnom európskom súboji skúsený Bielorus Vladimir Samsonov. Vo štvrťfinále je aj ďalší Európan – Portugalčan Marcos Freitas, ale tiež nigérijské prekvapenie Quadri Aruna, premožiteľ slovenského reprezentanta Wang Janga z 2. kola.

Samsung_reklama

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia