Kopp bojoval o olympijskú medailu, skončil siedmy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Letná olympiáda Rio de Janeiro 2016 - šiesty deň
Slovenský strelec Pavol Kopp počas kvalifikácie v streľbe z ľubovoľnej pištole. Rio de Janeiro, 10. august 2016. Foto: SITA/Martin Medňanský

RIO DE JANEIRO 10. augusta (WebNoviny.sk) – Aj v druhej pištoliarskej súťaži mužov v programe športovej streľby na Hrách XXXI. olympiády v brazílskom Riu de Janeiro malo Slovensko zastúpenie vo finále. Tentoraz vďaka Pavlovi Koppovi, ktorý potvrdil, že ľubovoľná pištoľ 60 je jeho silnejšou disciplínou. V stredajšej súťaži obsadil 7. miesto finálovým výkonom 91,4 bodu.

OH 2016

Nádeje na medailu sa začali rozplývať po deviatom výstrele

Kopp v kvalifikácii dosiahol 556 bodov (92-93-94-91-93-93) a ako siedmy v poradí postúpil do osemčlenného finále, v ktorom všetci aktéri začínali od nuly. Prvý výstrel členovi ŠCP Bratislava nevyšiel (7,6), ale potom mu začali padať desiatky. Po troch výstreloch (27,0) bol siedmy, potom sa posunul na priebežne 5. priečku (56,2) a vzápätí sa vyšvihol na štvrtú (76,3).

Obrazom: Letná olympiáda Rio de Janeiro 2016 – šiesty deň

Nádeje na medailové pozície sa napriek dobre rozbehnutému finále začali rozplývať po deviatom výstrele (8,0) a definitívny koniec prišiel po desiatom (7,1). Zverenec trénera Ivana Némethyho mal na konte 91,4, pričom na priebežnú 6. pozíciu Kórejčana Čin Čong-oha znamenajúcu udržanie sa v súťaži strácal 0,7 bodu.

Mimochodom, Čin sa následne postupne prepracoval až na líderskú pozíciu, ktorá mu patrila už po kvalifikácii, a napokon v novom olympijskom rekorde 193,7 bodu získal zlato. Tridsaťšesťročný kórejský reprezentant nielen obhájil prvenstvo spred 4 rokov, ale v ľubovoľnej pištoli zvíťazil už na tretích hrách za sebou. Celkovo získal Čin štvrtý najcennejší kov na OH, z ktorých má medailovú bilanciu 4 – 2 – 0.

„Postup do finále bol môj cieľ, to je vždy dobrý výsledok. V ňom je to už lotéria, čo som vlastne previedol aj ja sám. Necítil som sa najhoršie a veril som si, že udržím aspoň šieste miesto, no posledné dva výstrely neboli ideálne. V Riu som sa na postup do finále nadrel viac ako v Pekingu, bolo to tu dosť náročné. Mal som aj šťastie, že posledné dva výstrely v kvalifikácii som mal desiatky, inak by som ani nebol vo finále. Pre seba som si dal v ňom cieľ, aby som to veľmi nepokazil. Ak mi to pôjde, rád by som zabojoval aj o Tokio 2020,“ uviedol 37-ročný Kopp, ktorý sa nestal štvrtým olympijským medailistom v športovej streľbe v ére samostatnosti a nezveľadil doterajšiu zbierku Slovenska v tomto odvetví (0 – 2 – 3).

Tužinského od finále delilo 15 bodov

Druhý slovenský reprezentant Juraj Tužinský nenadviazal na svoje úspešné vystúpenie vo vzduchovej pištoli 60, v ktorej mu tesne unikla medaila a obsadil v nej 4. pozíciu. Tužinský mal na konte 541 bodov (87-86-95-93-91-89), čo ho v 41-člennej štartovej listine zaradilo na 33. stupienok.

„Dnes to bolo veľmi ťažké. Vedel som, do čoho idem. Ľubovoľná pištoľ je moja slabšia disciplína. Ak by som zastrieľal svoj štandard, bol by som možno na hranici finále. Zle som do toho nabehol a nevedel sa poriadne koncentrovať. Keď sa mi aj začalo dariť, tak som tam dal zlé výstrely a nevedel som chytiť správny rytmus. Našťastie, mali sme aspoň Paľa vo finále. Z Ria odídem spokojný, štvrté miesto na olympiáde zo vzduchovej pištole je pre mňa obrovský úspech. Isto sa z toho ešte budem tešiť,“ povedal Tužinský.

Hranica účasti vo finále bola na úrovni Koppovho výkonu, Tužinského teda delilo 15 bodov. „Dnešné preteky boli náročné, svoje zohrali poveternostné podmienky, teda najmä vietor. Bol nečitateľný a ťažko sa dalo tomu prispôsobiť. Je fakt, že Tužinského disciplínou číslo jedna je vzduchovka a s týmito podmienkami sme viac-menej nepočítali. Výsledok patrí do kategórie slabších. V tretej a štvrtej položke sa Juraj trochu chytil, ale konečný rezultát nebol dobrý,“ zhodnotil vystúpenie svojho zverenca tréner Tibor Kiss.

Výsledky – ľubovoľná pištoľ 60

muži (konečné poradie): 1. Čin Čong-oh (Kór. rep.) 193,7 b. – fin. olymp. rekord (v kvalifikácii 567), 2. Hoang Suan Vinh (Viet.) 191,3 (556), 3. Kim Song Guk (KĽDR) 172,8 (557), 4. Han Sung-wu (Kór. rep.) 151,0 (562), 5. Wang Č‘-wej (Čína) 129,4 (556), 6. Vladimir Gončarov (Rus.) 111,0 (557), 7. Pavol Kopp (SR) 91,4 (556), 8. Pchang Wej (Čína) 67,2 (565), … 33. Juraj Tužinský (SR) 541

Samsung_reklama

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Juraj TužinskýPavol Kopp