Jakubovi Grigarovi ušla olympijská medaila o 44 stotín

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Jakubovi Grigarovi ušla olympijská medaila o 44 stotín
Slovenský kajakár Jakub Grigar počas semifinálovej jazdy v disciplíne K1. Rio de Janeiro, 10. august 2016. Foto: SITA/Martin Medňanský

RIO DE JANEIRO 10. august (WebNoviny.sk) – Slovenská medailová zbierka na olympijských hrách v Riu de Janeiro sa v stredu nerozšírila. Jakub Grigar obsadil piate miesto vo finále kategórie K1 vo vodnom slalome na štadióne Whitewater v štvrti Deodoro. Grigar tesne nenadviazal na strieborný kov v podaní kanoistu Mateja Beňuša z utorkového finále C1.

OH 2016

V semifinále bol najrýchlejší

Najmladší člen slovenského tímu kanoistov na divokej vode v Riu, iba 19-ročný Grigar, vďaka suverénnemu výkonu v semifinále sa vo finále predstavil ako posledný desiaty.

Obrazom: Jakubovi Grigarovi ušla olympijská medaila o 44 stotín

Všetky medzičasy až do cieľa ukazovali, že je na prvom mieste, ale v tesných a dramatických pretekoch, v ktorých o medailách rozhodovali stotinky sekundy, bol v cieli napokon až ako piaty. Od bronzovej priečky Čecha Jiřího Prskavca ho delilo 44 stotín sekundy.

„Som celkom šťastný, piate miesto nie je zlé. Do devätnástej bránky som bol rýchly, všetko som stratil v závere na dvadsaťtrojke a dvadsaťštvorke. Škoda, ale môj výkon nebol zlý,“ uviedol Jakub Grigar v rozhovore na facebookovej prezentácii Medzinárodnej kanoistickej federácie.

„V závere som bol so silami na dne a snažil som sa to nejako dojazdiť. Nepríjemne sa mi tam zatvorili valce a vôbec som to nenadskočil, pretože som nemal odkiaľ vytiahnuť silu. Nejako som došiel a to bola asi tá najväčšia chyba. Hneď po prvej chybe som si vravel, že toto ani náhodou nebolo dobré. Hneď potom prišla ďalšia bránka, ktorú som pokazil ešte viac. Vedel som, že to nie je dobré. Počas jazdy som nevnímal, že som prvý a mám náskok. Iba som sa sústredil na trať. Čas som videl, až keď som prišiel do cieľa. Mať veľký náskok na druhom medzičase nemusí znamenať vôbec nič a teraz sa to ukázalo. V slalome je to tak, že po predposlednú bránku môžete mať náskok troch sekúnd a poslednú môžete minúť. V tom je náš slalom pekný, že nie vždy to vyjde,“ uviedol Jakub Grigar k finálovej jazde pre slovenské médiá v Riu de Janeiro.

K svojím pocitom ešte dodal: „Na jednej strane cítim radosť z olympijského finále a piateho miesta. Je to však aj trochu sklamanie, pretože človek chce niečo zajazdiť a dosiahnuť na medailu. Keď vidí, že mu to nevyšlo pre dve maličké chyby na posledných bránkach, tak to mrzí. Život však ide ďalej a prídu aj ďalšie preteky. Aspoň mám motiváciu dostať sa aj na nasledujúce olympijské hry.“

Výrazné zlepšenie vystúpenia slovenských kajakárov

Olympijským víťazom sa stal Brit Joseph Clarke (88,53 s /0/), striebro si vybojoval Slovinec Peter Kauzer (88,70 /0/) a bronz putuje do Česka zásluhou Prskavca (88,99 /2/).

„Chýbajú mi slová, nemôžem uveriť tomu, čo sa stalo. V tomto krásnom športe už mám toľko úžasných spomienok, ale tento deň všetky prevyšuje. Som rád, že moje víťazstvo videla celá moja rodina aj priatelia, všetci sú spolu so mnou v siedmom nebi,“ uviedol víťazný Joseph Clarke na webe ICF.

„Bohužiaľ, Kubovi to ušlo pár metrov pred cieľom, ale to sa stáva. Celý priebeh finálovej jazdy bol super, bolo to vidieť aj na medzičasoch, keď stále viedol. Pekne do toho naskočil, pekne to prekĺzal. Len v závere tomu niečo chýbalo. Bolo to veľmi pekné finále, prví piati kajakári boli v jednej sekunde, videli sme veľkú kvalitu aj ,“ zhodnotil finálovú jazdu Jakuba Grigara jeho reprezentačný kolega, resp. súper Martin Halčin pre RTVS.

Obrazom: Letná olympiáda Rio de Janeiro 2016 – šiesty deň

Grigar aj tak výrazne zlepšil dosiaľ najlepšie vystúpenia slovenských kajakárov na olympijských hrách v ére samostatnosti. Miroslav Stanovský bol v Atlante 1996 desiaty, Peter Nagy o štyri roky neskôr v Sydney dvanásty a Ján Šajbidor v Aténach 2004 rovnako dvanásty.

„Piate miesto je úžasné a musíme sa z neho tešiť. Avšak pri tom, čo sme videli, že pár metrov pred cieľom ešte bol adept na prvé miesto, tak to trochu mrzí. Kubo mal na medailu, aj na zlatú. Celá jeho jazda bola výborná a mal náskok takmer sekundu pár bránok pred cieľom. Ako naskakoval do predposlednej bránky, zavrel sa mu valec a natiahol ho so sebou. Tam stratil potrebný čas, možno aj viac ako sekundu,“ skonštatoval tréner Tomáš Mráz.

Grigar si postup na svoje prvé olympijské hry vybojoval v internej kvalifikácii slovenských kajakárov v súboji s Martinom Halčinom a Andrejom Málekom. Grigar prežíva rok splnených snov. Okrem postupu na OH sa stal majstrom Európy do 23 rokov v poľskom Krakove a v španielskom Seu d´Urgell sa vďaka druhému miestu prvýkrát v kariére dostal na stupne víťazov v pretekoch Svetového pohára. „V Brazílii chcem skončiť čo najvyššie, to je jasné. Budem však rád, keď pôjdem domov spokojný sám so sebou,“ zaželal si Grigar ešte pred odchodom na vrchol sezóny do Ria.

VODNÝ SLALOM – K1 muži – finále:

1. Joseph Clarke (V. Brit.) 88,53 s (0 tr. sekúnd), 2. Peter Kauzer (Slovin.) 88,70 (0), 3. Jiří Prskavec (ČR) 88,99 (2), 4. Hannes Aigner (Nem.) 89,02 (0), 5. Jakub Grigar (SR) 89,43, 6. Pedro da Silva (Braz.) 91,54 (0), 7. Giovanni de Gennaro (Tal.) 91,77 (0), 8. Sébastien Combot (Fr.) 92,55 (2)

Samsung_reklama

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Jakub GrigarJán ŠajbidorMartin HalčinPeter Nagy