Návrat Rahimova vyvolal v Riu pochybnosti, súperi mu neveria

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Nijat Rahimov
Nový olympijský víťaz Nijat Rahimov sa iba vlani vrátil na pódiá po dvojročnom treste za užívanie zakázaných látok. Foto: SITA/AP

RIO DE JANEIRO 11. augusta (WebNoviny.sk) – Víťazstvo kazašského vzpierača Nijata Rahimova v stredajšej olympijskej súťaži mužov do 77 kg okamžite vyvolalo pochybnosti o dopingovom pozadí jeho výkonu aj so svetovým rekordom 214 v nadhode.

OH 2016

Nový olympijský víťaz sa iba vlani vrátil na pódiá po dvojročnom treste za užívanie zakázaných látok a Kazachstan môže hovoriť o veľkom šťastí, že jeho vzpieračov pustili do Ria de Janeiro. Opakované analýzy vzoriek z Pekingu 2008 a Londýna 2012 totiž ukázali, že päť zlatých medailistov z tejto krajiny pravdepodobne podvádzalo. Medzinárodná vzpieračská federácia sa nad Kazachstanom zľutovala iba z dôvodu nedoriešenia procedúry v dostatočnom časovom predstihu pred OH 2016.

V roku 2013, keď Rahimova pristihli prvý a zatiaľ jediný raz, ešte reprezentoval rodný Azerbajdžan. Nové športové občianstvo získal iba nedávno. Podozrenia o pôvode svojej formy odmieta. Tvrdí, že ide o výsledok sebaobetovania v príprave.

Obrazom: Letná olympiáda Rio de Janeiro 2016 – šiesty deň

„Keď bežní ľudia idú spať, my ešte trénujeme. V zime bolo vonku všade veľa snehu a my sme v ňom zaberali do jedenástej, dvanástej v noci,“ povedal Rahimov. Zlato získal len vďaka nižšej telesnej hmotnosti v porovnaní s Číňanom Liou Siao-ťün, ktorý v súčte dostal nad hlavu takisto 379 kg.

Tretí skončil Egypťan Mohamed Mahmoud a po súťaži si neodpustil poznámku: „Po istých antidopingových testoch sa možno niektoré veci zmenia.“ Nad Rahimovovým náhlym zlepšením len neveriacky krútil hlavou. Vraj nemôžu byť výsledkom tréningu a výživy: „Za taký krátky čas? Nemožné.“

Samsung_reklama

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať