Fantastické! Škantárovci získali na olympiáde zlatú medailu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Fantastické! Škantárovci získali na olympiáde zlatú medailu
Zľava: Slovenskí deblkanoisti Ladislav Škantár a Peter Škantár s olympijskou medailou v disciplíne C2, Rio de Janeiro, 11. august 2016. Foto: SITA/Martin Medňanský

RIO DE JANEIRO 11. augusta (WebNoviny.sk) – Slovenskí reprezentanti vo vodnom slalome Ladislav a Peter Škantárovci sa postarali o druhý medailový zásah slovenskej výpravy na Hrách XXXI. olympiády v Riu de Janeiro.

OH 2016

Po striebre Mateja Beňuša v C1 Škantárovci vo svojej olympijskej premiére vybojovali zlatú medailu v C2. Rodáci z Kežmarku Škantárovci zdolali strieborných Britov Davida Florencea a Richarda Hounslowa o 43 stotín sekundy a Francúzov Gauthiera Klaussa a Mathieua Péchého o 1,66 s. Všetky tri medailové lode predviedli vo finále jazdy bez trestných sekúnd.

Obrazom: Bratranci Škantárovci získali zlato

„Povedal som si, že treba ísť s pokojnou hlavou a nerobiť chyby. Bola to naša jediná šanca. Tlak bol veľmi vysoký, ale napokon to vyšlo úplne perfektne. Pozrel som si jazdy Hochschornerovcov pri ich olympijských víťazstvách a veril som, že nám to dodá silu,“ odpovedal po zlate v mixzóne Peter Škantár na otázku, čo si myslel pred štartom.

„Byť olympijským víťazom znie fantasticky, ale absolútne neuveriteľne. Som z toho hotový; neviem, čo mám povedať. Včera to bol náš sen a dnes je to skutočnosť. Musí asi prejsť nejaký čas, aby sme si to uvedomili. Po semifinále to neboli najľahšie chvíle, ale vedeli sme, že musíme zabrať v druhej jazde a ísť o niečo rýchlejšie. Bolo pre nás dôležité ísť bez stresu a nepripustiť si v hlave nejaký tlak,“ skonštatoval Peter Škantár.

Škantárovci sa postarali o 31. medailu pre Slovensko

Jeho slová doplnil tiež do mikrofónu RTVS Ladislav Škantár: „Po dojazde som vedel, že to bolo dobré, rýchle a môže z toho byť medaila. V kútiku duše som veril v zlato. Chceli sme ísť čisto, to je základ úspechu. Teraz si to užívame a sme šťastní. Ja som sa na štarte finále cítil fajn. Najťažšie chvíle som prežil asi tri dni dozadu, mal som vtedy veľký stres. Dnes to ustúpilo, mal som čistú hlavu a sústredil som sa na jazdu.“

Škantárovci sa postarali o 31. medailu pre SR v súčte letnej aj zimnej verzie olympijských hier a dvadsiatu šiestu na letnom športovom vrchole. Počet zlatých slovenskí športovci zaokrúhlili na desať. S výnimkou dvoch titulov Anastasie Kuzminovej v biatlone sa o zostávajúcich osem najcennejších kovov postarali iba vodní slalomári.

Obrazom: Letná olympiáda Rio de Janeiro 2016 – siedmy deň

„Bolo to úžasné finále s geniálnym koncom pre Slovensko. Tisnú sa mi slzy do očí, veľmi som to chalanom prial, nemohlo to lepšie vypáliť. Hochschornerovci majú super nasledovníkov,“ povedal kajakár Martin Halčin v štúdiu RTVS.

„Zlato je zlato, na každej olympiáde je to super. Sme nesmierne šťastní, že to vyšlo. Videli sme, že to boli veľmi dramatické preteky. Škantárovci dokázali, že sú majstri. Nepochybne sú hodní nasledovníci ‚Hochšíkov‘. Nevedeli sa cez nich prebojovať, ale nakoniec im to vyšlo. Nie som pokojný, nervy mám stále. Vodný slalom je taký šport, v ktorom zohráva úlohu veľa faktorov, že nie vždy to musí vyjsť,“ povedal v prvej reakcii šéf Slovenského olympijského výboru František Chmelár.

Česi takmer predviedli nepopulárneho „eskimáka“

Zverenci Juraja Minčíka Škantárovci sa v porovnaní so semifinále, v ktorom skončili so 4 trestnými sekundami na 6. mieste, vo finále výrazne zlepšili. Od prvých sekúnd napálili solídne tempo a v pomerne silnom vetre na Štadióne Whitewater v parku Deodoro boli nielen rýchli, ale pri prejazdoch jednotlivých bránok aj technicky presní.

V závere 240 m dlhej trate s 24 bránkami ešte zrýchlili a v kombinácii s „čistou“ jazdou predviedli o 5,12 s rýchlejší čas ako dovtedy najlepší Rusi Michail Kuznecov, Dmitrij Larionov. Z ďalších piatich dvojíc už slovenských reprezentantov nikto neprekonal.

Veľmi blízko boli strieborní z OH 2012 Briti David Florence, Richard Hounslow, ale v závere im došli sily. Brit Richard Hounslow po zisku druhého striebra z OH v sérii skonštatoval: „Bolo by pekné, keby sme mali namiesto streborných medailí tie zlaté. Boli sme veľmi blízko v oboch prípadoch a nepodarilo sa nám to. Na druhej strane, ja som veľmi hrdý na to, čo som dosiahol. Teraz si chcem oddýchnuť a užiť si chvíle radosti,“ povedal Hounslow. Florence sa dotkol témy možného konca kategórie C2 v olympijskom programe: „Kedysi som jazdil K1, vlani som skončil a zostal už len v kategórii C2. Ak deblkanoe nebude na OH v Tokiu 2020, budem musieť rozmýšľať, čo ďalej.“

Českí reprezentanti Jonáš Kašpar, Marek Šindler dlho ohrozovali Škantárovcov, ale dobre rozbehnutú jazdu napokon nezavŕšili podľa predstáv, keď v záverečnej fáze svojej jazdy takmer predviedli nepopulárneho „eskimáka“.

Bratranci Ladislav a Peter Škantárovci si svoju prvú olympijskú účasť vybojovali na úkor trojnásobných olympijských šampiónov, bratov Pavla a Petra Hochschornerovcov. V internom slovenskom súboji prevýšili aj dvojicu Tomáš Kučera, Ján Bátik, tohtoročných majstrov Európy z Liptovského Mikuláša. Deblkanoe je parádna disciplína slovenského vodného slalomu aj celkovo športu. Bratia Hochschornerovci brali zlaté medaily z olympijských kanálov v Sydney 2000, Aténach 2004, Pekingu 2008 a k tomu pridali bronz z Londýna 2012. So štyrmi zlatými je Slovensko v C2 na čele historického poradia úspešnosti krajín na OH.

VODNÝ SLALOM – C2 – finále:

1. Ladislav Škantár, Peter Škantár (SR) 101,58 s (0), 2. David Florence, Richard Hounslow (V. Brit.) 102,01 (0), 3. Gauthier Klauss, Mathieu Péché (Fr.) 103,24 (0), 4. Franz Anton, Jan Benzien (Nem.) 103,58 (0), 5. Piotr Szczepanski, Marcin Pochwala (Poľ.) 104,97 (0), 6. Michail Kuznecov, Dmitrij Larionov (Rus.) 106,70 (0), 7. Luka Božič, Sašo Taljat (Slovin.) 107,73 (2), 8. Jonáš Kašpar, Marek Šindler (ČR) 108,35 (4)

Samsung_reklama

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe František ChmelárJán BátikLadislav ŠkantárMartin HalčinPeter a Ladislav ŠkantárovciPeter Škantár