Škantárovci predviedli životnú jazdu, stále im to nedochádza

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Fantastické! Škantárovci získali na olympiáde zlatú medailu
Slovenskí deblkanoisti Ladislav Škantár, Peter Škantár a tréner Juraj Minčík po zisku zlatej olympijskej medaily v disciplíne C2. Rio de Janeiro, 11. august 2016. Foto: SITA/Martin Medňanský

RIO DE JANEIRO 11. augusta (WebNoviny.sk) – Premiérovú zlatú radosť v slovenskej výprave na Hrách XXXI. olympiády v brazílskom Riu de Janeiro zažili a zároveň fanúšikom sprostredkovali bratranci Peter a Ladislav Škantárovci.

OH 2016

Na Štadióne Whitewater v parku Deodoro potvrdili historicky silnú olympijskú dominanciu slovenských deblkanoistov, keďže za ostatných 16 rokov iba v Londýne 2012 neboli Slováci v C2 zlatí (bronz). Sydney 2000, Atény 2004 aj Peking 2008 priniesli najcennejší kov súrodencom Pavlovi a Petrovi Hochschornerovcom, v Riu obe zlaté medaily opäť zostali v jednej rodine.

Obrazom: Bratranci Škantárovci získali zlato

Peter bezprostredne po istote zisku zlata silno vykríkol

„Sú to neopísateľné pocity, pretože to pre nás bolo psychicky veľmi náročné. Som veľmi rád, že sa nám podarilo ustáť tlak. Byť asi na poslednej olympiáde, predsa nie sme najmladší, to všetko sme si uvedomovali a všetko sme nosili v hlavách. Teším sa, že sme sa k tomu vedeli s Peťom postaviť a podarilo sa nám maximálne skoncentrovať. Veľmi sme túžili po medaile a nám sa podarilo vyhrať. Stále nám to príliš nedochádza. Verím, že to príde a užijeme si to,“ povedal po úspešných olympijských pretekoch 33-ročný Ladislav Škantár, ktorý je o necelý rok mladší od bratranca Petra.

„Je to niečo neuveriteľné, svoje pocity ani nedokážem opísať. Vyhrať olympiádu? Teraz ani neviem vysvetliť, čo to vlastne znamená. Určite je to niečo veľké a uvedomím si to večer alebo až zajtra. Som z toho úplne hotový,“ pokračoval Peter Škantár, ktorý bezprostredne po istote zisku zlatej medaily silno vykríkol. „Vtedy prišli neskutočné emócie. To, že sa nám to podarilo, je niečo úžasné. Ďakujem všetkým, ktorý sa na tom podieľali – trénerom, fanúšikom a našim rodinám. Bez nich by tento výsledok nebol možný.“

Obrazom: Letná olympiáda Rio de Janeiro 2016 – siedmy deň

Predviedli najlepšiu jazdu v živote

Pre bratrancov Škantárovcov boli olympijské hry v Riu premiérové v ich kariére, doteraz boli v tieni trojnásobných olympijských víťazov Pavla a Petra Hochschornerovcov. Keďže možno to pre nich boli zároveň posledné OH, veľmi túžili uspieť.

„Dá sa povedať, že máme za sebou najlepšiu jazdu v živote. Máme ich za sebou dosť, ale túto olympijskú sme si načasovali úplne super. Po semifinále sme vedeli, že môžeme ísť rýchlejšie. Po príchode do cieľa finále som videl čas a povedal som si, že medaila by mala byť a pri troche šťastia aj zlatá. Šťastie bolo na našej strane a podarilo sa nám triumfovať,“ pokračoval Ladislav Škantár.

Vo svojej finálovej jazde dosiahli Slováci veľmi kvalitný čas, no za nimi štartovalo ešte ďalších päť lodí. Takže čakanie na koniec súťaže bolo akoby nekonečné. „Čakanie bolo náročné aj v predchádzajúcich dňoch. V hlave som mal veľa myšlienok. Keď sme sa dostali na olympiádu, tak sme chceli uspieť. Počas celej finálovej jazdy bolo potrebné ísť koncentrovane. Mňa najmä teší, že sme v tomto vetre šli čisto,“ povedal Peter Škantár.

Viackrát sa zdalo, že slovenskú posádku predstihne iná, blízko k tomu mala najmä česká loď. „Česi jazdili fantasticky, ale stala sa im osudná pravá protivodka, taký je šport. Je potrebné neustále si dávať veľký pozor. Niekedy to vyjde a inokedy nie,“ prezradil Ladislav Škantár.

Za dvojicu bratrancov hovoril najmä mladší Ladislav, ktorý za veľmi dôležitú časť úspechu označil koncentráciu: „Ak niekto chce vyhrať majstrovstvá Európy, sveta či olympiádu, musí zajazdiť na hrane rizika. S takýmto časom sme zaslúžene zvíťazili. Dôležité však bolo, že sme sa dokázali skoncentrovať aj na olympijskom vrchole.“

Samsung_reklama

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ladislav ŠkantárPeter a Ladislav ŠkantárovciPeter Škantár