Danka Barteková na olympiáde neobhájila bronz v skeete žien

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Letná olympiáda Rio de Janeiro 2016 - ôsmy deň
Slovenská strelkyňa Danka Barteková počas kvalifikácie skeetu. Rio de Janeiro, 12. august 2016. Foto: SITA/Martin Medňanský

RIO DE JANEIRO 12. augusta (WebNoviny.sk) – Slovenská reprezentantka v športovej streľbe Danka Barteková neobhájila na Hrách XXXI. olympiády v brazílskom Riu de Janeiro bronz spred štyroch rokov. V piatkovej súťaži skeetu žien predviedla v kvalifikácii výkon 64 terčov (22-20-22), čo nestačilo na postup do vyraďovacej časti a v konečnom poradí stačilo na 16. priečku spomedzi 21 štartujúcich. Aspoň na dodatočný rozstrel o prienik medzi šesticu semifinalistiek potrebovala 31-ročná Slovenka dosiahnuť o 5 terčov viac.

OH 2016

„Je to veľké sklamanie. Bohužiaľ, dnes mi to tam nepadalo, akokoľvek som chcela a čokoľvek som robila. Pritom som mala výborné nahodenia a tak dobre, ako som strieľala prvé výstrely, som nemala možno celý rok. Dá sa povedať, že asi sme nenašli recept na túto strelnicu. Robila som všetko, čo som mohla. Včera bolo treba strieľať, mala som totiž vynikajúci tréning a napriek vetru som strieľala fantastické položky na 24 či 25 zásahov. Na sebavedomie to bolo super a aj dnes som sem prišla, že ma nemá čo prekvapiť. A stal sa pravý opak, prekvapilo,“ uviedla smutná D. Barteková, ktorá bola vlajkonosičkou výpravy SR na slávnostnom otvorení hier.

Obrazom: Danka Barteková skončila už v kvalifikácii skeetu žien

Slovenskej skeetarke sa od začiatku pretekov nedarilo podľa predstáv. Už v úvodnej položke trikrát zaváhala, ale napriek priebežnému 13. miestu zaostávala za poslednou postupovou pozíciu len o jeden terč. Jej nádeje na udržanie sa v hre klesli po druhej položke, v ktorej jej uletelo až päť „asfaltových holubov“, čo znamenalo prepad na 16. stupienok. Jej odstup na elitnú šesticu sa v tej chvíli zvýšil už na štyri terče.

Šanca na semifinále sa pre členku ŠCP Bratislava definitívne rozplynula v priebehu záverečnej tretej položky. Zverenka trénera Juraja Sedláka v nej urobila tri chyby a vo výsledkovej listine zostala bez posunu. Pri treťom štarte na OH je to pre trenčiansku rodáčku najhoršie vystúpenie, keďže pri premiére v Pekingu 2008 bola ôsma a v Londýne 2012 obsadila 3. miesto.

Obrazom: Letná olympiáda Rio de Janeiro – 8. deň

„Pre mňa je tento Dankin výsledok dosť prekvapujúci, pretože tréningové výsledky mala oveľa lepšie. Prvá položka vyzerala skvele, ale tri chyby za sebou boli jednoduché terče, ktoré predtým bežne strieľala. Tam sa to možno aj trochu začalo, že v druhej položke mala problém sa naštartovať. To, čo mala natrénované, ju aj podržalo, ale urobila chyby na ľahkých terčoch,“ zhodnotil vystúpenie svojej zverenky kouč Juraj Sedlák.

Slovenskí športoví strelci druhýkrát v ére samostatnosti vyšli pod piatimi kruhmi medailovo naprázdno. Okrem Ria 2016 len v Sydney 2000 nezískali cenný kov. Prerušili šnúru troch hier s pódiovým umiestnením. V Brazílii dosiahli dve finálové umiestnenia – 4. Juraj Tužinský vo vzduchovej pištoli a 7. Pavol Kopp v ľubovoľnej pištoli, čo boli najlepšie výsledky slovenských strelcov na OH 2016.

Skeet žien bol napokon záležitosťou talianskych reprezentantiek. Z triumfu sa tešila Diana Bacosiová, ktorá vo finále zdolala svoju krajanku Chiaru Cainerovú tesne 15:14 a získala svoju prvú olympijskú medailu. Cainerová nevyužila šancu byť dvojnásobnou šampiónkou na podujatí pod piatimi kruhmi, kde brala zlato v Pekingu 2008. Bronz si vystrieľala obhajkyňa londýnskeho víťazstva Kimberly Rhodová z USA, keď si v dueli o 3. miesto poradila s čínskou líderkou po kvalifikačnej časti Wej Meng. Rhodová skompletizovala svoju medailovú zbierku z OH v skeete (1 – 1 – 1), okrem toho má tri cenné kovy z dvojitého trapu (2 – 0 – 1).

Výsledky – piatok:

skeet

ženy (konečné poradie): 1. Diana Bacosiová 72 b. (v kvalifikácii) – semifinále 15, finále 15, 2. Chiara Cainerová (obe Tal.) 70 – semifinále 16, finále 14, 3. Kimberly Rhodová (USA) 72 – semifinále 14+4, o 3. miesto 15+7, 4. Wej Meng (Čína) 73 /rekord OH/ – semifinále 14+4, o 3. miesto 15+6, 5. Morgan Craftová (USA) 69 /k.o. rozstrel 2/ – semifinále 14+3, 6. Amber Hillová (V. Brit.) 70 – semifinále 13, 7. Albina Šakirovová (Rus.) 69 /k.o. rozstrel 1/, 8. Melisa Gilová (Arg.) 69 /k.o. rozstrel 1/, … 16. Danka Barteková (SR) 64

Samsung_reklama

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Danka BartekováJuraj TužinskýPavol Kopp