Nová svetová rekordérka prezradila, čo je jej dopingom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Letná olympiáda Rio de Janeiro 2016 - ôsmy deň
Etiópska vytrvalkyňa Almaz Ayanová na stupňoch víťazov po behu na 10 000 m, v ktorom zabehla nový svetový rekord a získala zlato. Rio de Janeiro, 12. august 2016 Foto: SITA/AP

RIO DE JANEIRO 13. augusta (WebNoviny.sk) – Vyše 14-sekundové zlepšenie svetového rekordu v podaní Etiópčanky Almaz Ayanovej na 10 000 m v úvodný deň atletických súťaží na olympijských hrách v Riu de Janeiro mohla u niekoho vyvolať pochybnosti o čistote 24-ročnej vytrvalkyne. Nová olympijská šampiónka však úvahy o možnej podpore zakázaných látok rezolútne zmietla zo stola.

OH 2016

„Som krištáľovo čistá. Mojím jediným dopingom je tréning,“ vyhlásila Ayanová. „Svetový rekord som v pláne nemala. Chcela som len zvíťaziť a získať zlatú medailu. Považujem za šťastie, že sa mi to takto podarilo zabehnúť,“ uviedla Ayanová podľa webu aipsmedia.com.

Obrazom: Letná olympiáda Rio de Janeiro – 8. deň

Ayanová sa tešila po sólobehu v druhej polovici pretekov zo supervýkonu 29:17,45 min, ktorým po 23 rokoch poslala do zabudnutia Číňanku Wang Ťün-sia a jej výkon 29:32,53 ešte z 8. septembra 1993 z Pekingu. „Naozaj som si nevedela predstaviť, že môžem prekonať rekord. Uverila som tomu až pri pohľadu na výsledkovú tabuľu. K rekordu ma potlačila kenská vodička Alice Aprotová Nawowunová, ktorá v prvej polovici pretekov bežala veľmi rýchlo. Trochu som sa obávala, že potiahne za sebou aj ďalšie súperky, ale nestalo sa,“ dodala Ayanová, ktorú trénuje jej manžel Soresa Fida.

V najrýchlejšej ženskej desaťtisícke histórie sa prvé štyri pretekárky dostali pod 30 minút a prvých trinásť určitým spôsobom prepísalo rekordné listiny. Zväčša išlo o osobné maximá. Zlatá Ayanová si zlepšila osobný rekord o takmer 50 sekúnd (doteraz 30:07,00), strieborná Cheruiyotová zabehla kenský rekord a bronzová Dibabová rovnako prekonala svoje osobné maximum.

Samsung_reklama

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať