Djokovičov kat stopol aj Nadala, zahrá si o olympijské zlato

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Letná olympiáda Rio de Janeiro 2016 - deviaty deň
Argentínsky tenista Juan Martín Del Potro sa raduje z triumfu po dramatickom trojsetovom olympijskom semifinále, v ktorom zdolal Španiela Rafaela Nadala 5:7, 6:4, 7:6 (5). Rio de Janeiro, 13. august 2016. Foto: SITA/AP

RIO DE JANEIRO 13. augusta (WebNoviny.sk) – Britský tenista Andy Murray nasadený ako druhý a Argentínčan Juan Martín Del Potro, takisto grandslamový šampión, si v nedeľu zahrajú vo finále dvojhry mužov na OH v Riu de Janeiro.

OH 2016

Obhajca zlata z Londýna 2012 Murray zvíťazil v sobotňajšom semifinále nad japonskou štvorkou podujatia Kei Nišikorim s prehľadom 6:1, 6:4. Následne si hrdina newyorských US Open 2009 Del Potro vo viac ako trojhodinovej dráme medzi dvoma rekonvalescentmi po problémoch so zápästím poradil so španielskym dobyvateľom olympijského Pekingu 2008 Rafaelom Nadalom 5:7, 6:4, 7:6 (5).

Obrazom: Letná olympiáda Rio de Janeiro – 9. deň

V rozhodujúcom sete napokon nepykal za to, že sa nedopodával k postupu za stavu 5:4 a nepremenil tri brejkbaly v rade v jedenástom geme. V tajbrejku odskočil niekdajší štvrtý muž renkingu Del Potro na 3:0 s jedným minibrejkom. V hektickej výmene za stavu 6:4 síce nezužitkoval mečbal na servise, ale potom súper vyhodil obiehaný krížny forhend.

„DelPo“ už vyradil jednotku aj trojku pavúka

Argentínčan sa dočkal satisfakcie za frustrujúcu štyri roky starú olympijskú semifinálovú prehru 17:19 v treťom dejstve proti Švajčiarovi Rogerovi Federerovi, vtedy získal „aspoň bronz. V Brazílii v 1. kole stopol lídra renkingu ATP Novaka Djokoviča zo Srbska, teraz vyradil trojku „pavúka“, čaká ho dvojka.

„V mojej kariére to znamená čosi naozaj veľké. Je to podobné ako vtedy tie US Open. Možno ešte lepšie. Nečakal som, že sa dostanem do finále, zdolám Djokoviča a ´Rafu´… Podarilo sa však a už mám istotu medaily, čo je úžasné. Andy nepochybne bude favoritom finále. Mne vari budú slúžiť nohy ako dnes,“ povedal Del Potro podľa The Associated Press.

Dvadsaťsedemročný rodák z Tandilu Del Potro, teraz až 141. v hodnotení, znížil v štatistike proti 30-ročnému ľavorukému Malorčanovi Nadalovi (5.) na 5:8. Nadviazal na úspech 6:2, 6:4 zo Šanghaja 2013. Rivalita trvá už od sezóny 2007. Proti Murraymu má „DelPo“ seniorské skóre 2:5, v marci 2013 uspel v kalifornskom Indian Wells 6:7 (5), 6:3, 6:1.

Nadal bol vlajkonosičom Španielka

Nadal do tohto podujatia naposledy hral 26. mája na parížskom antukovom grandslamovom Roland Garros. V 2. kole zdolal Argentínčana Facunda Bagnisa, ale na 3. kolo proti krajanovi Marcelovi Granollersovi-Pujolovi nenastúpil pre ťažkosti so zápästím dominantnej ľavej ruky.

Odvtedy pauzoval a ešte aj po prílete do Brazílie zvažoval, či nastúpi na dvojhru. Vo štvorhre po boku Marca Lópeza získal zlato. Bývalý prvý muž počítačového poradia Nadal chýbal zo zdravotných dôvodov pod piatimi kruhmi v Londýne 2012, minulý piatok bol vlajkonosičom výpravy svojej krajiny na slávnostnom otvorení olympijských hier.

Čerstvo už dvojnásobný hrdina Wimbledonu Murray si doprial tretí mečbal bravúrnym bekhendovým obhodením popri čiare a Nišikori potom pokazil bekhendový return. Dvadsaťšesťročný finalista newyorských US Open 2014 Nišikori v osemfinálovom 3. kole prekonal Slováka Andreja Martina. V bilancii proti 29-ročnému rodákovi zo škótskeho Dunblane Murraymu klesol Ázijčan na 1:7. Nedokázal sa revanšovať za marcový päťsetový daviscupový nezdar z Birminghamu.

„Samozrejme, že to pre mňa veľa znamená. Zjavne nie je jednoduché presadiť sa na olympijských hrách dvakrát. Asi preto to ešte nikomu nevyšlo,“ podotkol zverenec Ivana Lendla Murray, ktorý ťahá šnúru 17 zápasových úspechov, vyrovnal si tým osobný rekord.

Dvojhra mužov – semifinále:

Andy Murray (V. Brit.-2) – Kei Nišikori (Jap.-4) 6:1, 6:4

Juan Martín Del Potro (Arg.) – Rafael Nadal (Šp.-3) 5:7, 6:4, 7:6 (5)

Samsung_reklama

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Andy MurrayJuan Martin Del PotroKei NišikoriRafael Nadal