Olympijský rekord a 23. zlato, Phelps štýlovo končí kariéru

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Letná olympiáda Rio de Janeiro 2016 - deviaty deň
Michael Phelps v sobotu zveľadol svoju kariérnu medailovú bilanciu na OH na 23-3-2, americkej štafete 4x100 m polohové preteky motýlikom pomohol vo finále k olympijskému rekordu 3:27,95 a zisku zlata. Rio de Janeiro, 13. august 2016. Foto: SITA/AP

RIO DE JANEIRO 14. augusta (WebNoviny.sk) – Olympijský štadión vodných športov v brazílskom Riu de Janeiro bol v sobotu svedkom rozdeľovania posledných medailových kolekcií v bazénovom plávaní na Hrách XXXI. olympiády a pod bielou vlajkou s piatimi farebnými kruhmi najdekorovanejší športovec všetkých čias Michael Phelps sa štýlovo rozlúčil so svojou kariérou.

OH 2016

Američania zaplávali olympijský rekord

Americkej štafete 4×100 m polohové preteky motýlikom pomohol vo finále k olympijskému rekordu 3:27,95 a zisku zlata, ktorým zveľadil svoju kariérnu medailovú bilanciu na OH na 23-3-2. V tíme teraz plával s Ryanom Murphym, Codym Millerom a Nathanom Adrianom.

Obrazom: Letná olympiáda Rio de Janeiro – 9. deň

Prvý menovaný na úvodnom znakárskom úseku časom 51,85 prekonal svetový rekord krajana Aarona Peirsola 51,94 z júla 2009. „Poskladali sme výbornú štafetu. Je nenormálne, že ‚Murph‘ ju odštartoval svetovým rekordom. Mal som príležitosť byť súčasťou jednej z najlepších štafiet všetkých čias. Je to skutočne pocta,“ skonštatoval Michael Phelps po svojich posledných pretekoch v závratnej kariére.

„Bola to noc plná emócií. Keď som večer vystúpil z autobusu a kráčal k bazénu, takmer som sa rozplakal,“ citoval ho oficiálny web rio2016.com. „Posledná rozcvička, poslednýkrát v pretekárskom výstroji, posledný raz reprezentácia mojej krajiny pred zrakmi tisícok ľudí. Je to šialené. Takto som si predstavoval rozlúčku s kariérou. Boli tam aj nejaké slzy. Jednoducho sa ma zmocnil pocit, že tá tvrdá práca sa vyplatila. Že som bol schopný prekonať všetko, čím som si v uplynulých dvoch rokoch musel prejsť a dostal som sa opäť tam, kde som chcel byť.“

Letná olympiáda Rio de Janeiro 2016 - deviaty deň

Phelps plánuje svadbu

Phelps si svoju olympijskú premiéru odkrútil už v austrálskom Sydney 2000: mal vtedy pätnásť rokov a motýľkarskú dvojstovku zvládol ako piaty najrýchlejší pretekár. Od Atén 2004 až po Londýn 2012 v individuálnych disciplínach aj štafetách pozbieral dovedna 22 kovov, z nich 18 najcennejších. Potom síce ukončil či skôr prerušil kariéru, ale v apríli 2014 ohlásil návrat do bazénov. V Riu dosiahol bilanciu 5-1-0.

Ohlasy médií na sobotňajšie zlato Michaela Phelpsa v štafete 4×100 m polohové preteky

rio2016.com: „Rozlúčka s legendou: Michael Phelps získal zlato v poslednú plaveckú noc v Riu 2016.“

Chicago Tribune (USA): „Zlaté finále: Michael Phelps získal svoje 23. olympijské zlato triumfom v štafete.“

Bleacher Report (USA): „Michaelovo Phelpsovo zbohom jediným spôsobom, aký ovláda – zlatom.“

Time (USA): „Najdekorovanejší olympionik všetkých čias opúšťa olympijské hry a šport vo veľkolepom štýle.“

AP (USA): „Niekto ako Michael Phelps sa narodí raz za desať generácií.“

BBC (V. Brit.): „A najväčšie ovácie tohto večera zožína… jedinečný Michael Phelps.“

Bild (Nem.): „Plavecký gigant Phelps ukončil svoju kariéru. Pre tohto človeka treba vymyslieť nový superlatív.“

ESPN (USA): „Legendárna olympijská kariéra Michaela Phelpsa sa končí – čím iným než… zlatom číslo 23, samozrejme!“

NBC (USA): „Superman si definitívne sníma z hlavy plaveckú čiapku.“

Tridsaťjedenročný Baltimorčan predznamenal, že sa po piatych hrách v plaveckej kariére naplno hodlá venovať výchove trojmesačného synčeka Boomera, ktorého mu na svet priviedla Nicole Johnsonová, víťazka súťaže Miss Kalifornia 2010. Po OH si ju plánuje vziať, sú zasnúbení.

„Som pripravený venovať sa niečomu inému. Môj čas v bazéne sa možno naplnil, ale budúcnosť mám pred sebou. Môžem obrátiť list a začať s čímkoľvek. Nie je to koniec kariéry, je to začiatok novej cesty,“ citoval cbssports.com Phelpsa, ktorý v Riu získal individuálne zlato na 200 m polohové preteky, 200 m motýlik a striebro na 100 m motýlik. Ďalšie tri najcennejšie kovy pridal v štafetách.

Phelps si v súvislosti s ďalšími olympijskými hrami v japonskom Tokiu 2020 nenecháva ani trochu pootvorené dvierka. Odhodlane tvrdí, že situácia po Londýne 2012 sa už nebude opakovať. „Do Tokia pôjdem, ale nebudem tam súťažiť. Ďalšie štyri roky už nie, toto je konečná. Ak by som mal podpísať vyhlásenie, tak to spravím. Stojím si za tým, že nadobro končím. Dosiahol som všetko, na čo som len mohol pomyslieť. Po 24 rokoch v športe som šťastný, ako to celé dopadlo,“ podotýka Phelps.

PLÁVANIE – MUŽI

4×100 m pol. pret.:

1. USA (Ryan Murphy – znak vo svetovom rekorde 51,85, Cody Miller, Michael Phelps, Nathan Adrian) 3:27,95 – rekord OH, 2. Veľká Británia (Chris Walker-Hebborn, Adam Peaty, James Guy, Duncan Scott) 3:29,24, 3. Austrália (Mitchell Larkin, Jake Packard, David Morgan, Kyle Chalmers) 3:29,93, 4. Rusko 3:31,30, 5. Japonsko 3:31,97, 6. Brazília 3:32,84, 7. Nemecko 3:33,50, Čína – diskvalifik.

Samsung_reklama

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Adam PeatyMichael Phelps