Van Niekerk zabehol svetový rekord. Masaker, tvrdí Johnson

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Letná olympiáda Rio de Janeiro 2016 - desiaty deň
Juhoafričan Wayde van Niekerk je novým svetovým rekordérom v behu na 400 m. Vo finále tohto najdlhšieho šprintu zvíťazil výkonom 43,03 s a poslal do histórie rekordný čas Američana Michaela Johnsona 43,18 s z majstrovstiev sveta 1999 v Seville.. Rio de Janeiro, 14. august 2016. Foto: SITA/AP

RIO DE JANEIRO 15. augusta (WebNoviny.sk) – Explózia či masaker v dráhe číslo osem. To sú len niektoré z prvých ohlasov na senzačný svetový rekord v podaní Juhoafričana Wayda van Niekerka na 400 m v olympijskom finále v Riu de Janeiro. Dvadsaťštyriročný rodák z Kapského Mesta ním vymazal z líderskej historickej pozície „neprekonateľného“ Američana Michaela Johnsona. Jeho čas 43,18 s bol v platnosti od majstrovstiev sveta v Seville v roku 1999.

„Svetový rekord a z ôsmej dráhy? Bože môj… To bol ale masaker, čo predviedol Van Niekerk. Nikdy som nevidel niečo také na 200 alebo 400 m. Budem v poriadku a život pôjde ďalej. Van Niekerk sa však zajtra zobudí a uvedomí si: ´Áno, dal som to´. Poznám ten pocit,“ uviedol v reakcii na svetový rekord Michael Johnson, jeho predchádzajúci držiteľ, podľa BBC.

OH 2016

Niekerk sa v závere cítil osamotený

Van Niekerk počas svojho jednokolového „zbesilého“ šprintu po dráhe Olympijského štadióna v Riu ani na okamih nezahliadol nikoho zo svojich súperov.

V najmenej výhodnej ôsmej dráhe na to nemal šancu. Rybník favoritom Kiranimu Jamesovi a LaShawnovi Merrittovi vypálil už po druhý raz, lenže pred rokom na MS v Pekingu z toho bol „iba“ africký rekord 43,48 a potom nevoľnosť a návšteva nemocnice. Teraz kontinentálne maximum vymenil za historické a v cieli sa tváril, akoby sa nič nestalo.

Obrazom: Letná olympiáda Rio de Janeiro – 10. deň

„Myslel som si, že ma niekto bude naháňať. V závere som sa cítil osamotený,“ uviedol Van Niekerk v cieli. Akokoľvek jeho slová môžu vyznievať až ironicky, status hviezdy odmieta. „Tou je Usain Bolt, kráľ šprintu na 100 a 200 m. Ja som len vďačný, že tu môžem byť. Svoj odkaz ešte len začínam budovať.“

Jeho zdolaný veľký súper Kirani James, obhajca zlata z Londýna, skonštatoval: „Ak to niekto takto napáli od úvodných metrov, zvyčajne nevydrží a začne spomaľovať v záverečnej stovke. On však vydržal do konca…“ Bronzový Merritt doplnil: „Spoliehal som sa na to, že zvädne, keď tak upaľoval. Ak som aj chcel neskôr niečo urobiť, on už bol ďaleko vpredu.“

V priebehu ôsmich rokov Johnson prišiel o oba svetové rekordy

Bolta a Van Niekerka spája viac ako len skvelé bežecké výkony. V prvej polovici tohto roka Juhoafričan strávil istý čas na Jamajke prípravou s Boltovým trénerom Glenom Millsom. Práve tam sa bližšie spoznal s Boltom, ktorý počas nedeľňajšieho triumfálneho večera na Olympijskom štadióne v Riu na istý čas prerušil oslavy svojho zlatého hetriku na 100 m, aby mohol pogratulovať Van Niekerkovi.

i>“Keď sme sa predtým stretli na Jamajke, vravel som mu, že je jediný, kto môže prekonať svetový rekord na 400 m. Je veľmi rýchly a stále sa ešte učí. Osobne nebolo pre mňa až také prekvapenie, že sa mu to v Riu podarilo,“ vravel Bolt o Van Niekerkovi. Mimochodom, jeho osobák na 400 m je 45,28. Do olympijského finále by ním nepostúpil.

Letná olympiáda Rio de Janeiro 2016 - desiaty deň

V priebehu ôsmich rokov legendárny Michael Johnson prišiel o oba svoje „nebotyčné“ svetové rekordy. O ten na dvojstovke ho obral v Pekingu 2008 a neskôr v Berlíne 2009 Usain Bolt, na dvojnásobnej vzdialenosti ho aktuálne nahradil Van Niekerk.

Johnson, ktorý je na OH v Riu televíznym analytikom, tvrdí že od Van Niekerka sa toho môžeme v budúcnosti dočkať ešte oveľa viac. „Je stále mladý a ambiciózny. Pýtate sa, či raz ako prvý zabehne čas pod 43 sekúnd? Bude to mať možno ťažšie ako doteraz, ale prečo nie. Ja som o tom len sníval, ale on na to má. Usain Bolt čoskoro skončí, Van Niekerk môže prebrať jeho hviezdny status,“ povedal Michael Johnson.

„Dnes večer sa veci odohrávali v mojej réžii. Vydal som zo seba maximum. Vždy som veril, že Johnsonov rekord je prekonateľný. Ďakujem mu, že ma inšpiroval,“ zakontroval na slová svojho slávneho predchodcu Van Niekerk. K Boltovi so smiechom poznamenal: „Naozaj mi počas tréningového pobytu na Jamajke vravel, že prekonám svetový rekord. A dnes prišiel na dráhe za mnou a vraví mi: ´Vidíš, čo som ti hovoril? Vedel som, že to dáš.´ Poďakoval som sa mu. Aj on je pre mňa inšpiráciou.“

ATLETIKA – Finále – 400 m – muži:

1. Wayde van Niekerk (JAR) 43,03 s – svetový a olympijský rekord, 2. Kirani James (Gren.) 43,76, 3. Lashawn Merritt (USA) 43,85, 4. Machel Cedenio (Trin. a Tob.) 44,01, 5. Karabo Sibanda (Bot.) 44,25, 6. Ali Khamis Khamis (Bahr.) 44,36, 7. Bralon Taplin (Gren.) 44,45, 8. Matthew Hudson-Smith (V. Brit.) 44,61

Samsung_reklama

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Michael JohnsonUsain BoltWayde van Niekerk