Andy Murray je prvým tenistom s dvoma zlatými z olympiády

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Letná olympiáda Rio de Janeiro 2016 - desiaty deň
Olympijskí medailisti v mužskej dvojhre - zlatý Andy Murray (uprostred), strieborný Juan Martín Del Potro (vľavo) a bronzový Kei Nišikori. Rio de Janeiro, 14. august 2016. Foto: SITA/AP

RIO DE JANEIRO 15. augusta (WebNoviny.sk) – Brit Andy Murray sa stal prvým tenistom v novodobej ére s dvoma zlatými medailami vo dvojhre na olympijských hrách. Obhajca celkového triumfu z Londýna 2012 si v nedeľňajšom finále singlovej súťaže v Riu de Janeiro poradil s Argentínčanom Juanom Martínom Del Potrom 7:5, 4:6, 6:2, 7:5.

OH 2016

V zápase skvelej úrovne po vyše štyroch hodinách boja Murray premenil druhý mečbal pri podaní súpera. Krátko po poslednej loptičke víťaza premohli slzy. Bronzovú medailu získal Japonec Kei Nišikori, zdolal Španiela Rafaela Nadala 6:2, 6:7 (1), 6:3. Nepykal za to, že v druhom sete premrhal náskok 5:2 dokonca s dvojitým brejkom.

Obrazom: Letná olympiáda Rio de Janeiro – 10. deň

Čerstvo už dvojnásobný hrdina Wimbledonu Murray ťahá šnúru 18 zápasových úspechov, prekonal ňou svoj doterajší osobný rekord. Proti víťazovi newyorských US Open 2009 Del Potrovi má 29-ročný rodák zo škótskeho Dunblane seniorské skóre 6:2, revanšoval sa mu za prehru 7:6 (5), 3:6, 1:6, ktorú inkasoval v marci 2013 v kalifornskom Indian Wells.

„Bol to jeden z najťažšie vybojovaných titulov, ktoré som dosiahol. Rovnako náročný bol môj prvý grandslamový na US Open. V zápase bolo veľa vzostupov a pádov, opakujem, bol jeden z najnáročnejších. Som hrdý na to, že som obhájil svoj titul z Londýna. Štyri roky sú dlhá doba a veľa vecí sa môže zmeniť, Ktovie, čo bude o ďalšie štyri v Tokiu. Budem mať už 33 rokov a nie som si istý, či si udržím súčasnú úroveň. Je to pekné, že mám zlatú medailu, ale nechcel by som dlho oslavovať. O 48 hodín by som mal hrať ďalší zápas,“ uviedol Andy Murray v reakcii aj na BBC.

Dvadsaťsedemročný rodák z Tandilu Del Potro, teraz až 141. v hodnotení po chronických problémoch s ľavým zápästím (predtým hu sužovalo aj to pravé), sa o jeden stupienok zlepšil oproti svojmu štyri roky starému olympijskému výsledku z britskej metropoly. Cestou do finále vyradil srbského lídra renkingu ATP Novaka Djokoviča aj trojku podujatia v Brazílii Nadala, ale na dvojku už nestačil.

Dvojhra mužov – finále:

Andy Murray (V. Brit.-2) – Juan Martín Del Potro (Arg.) 7:5, 4:6, 6:2, 7:5

Dvojhra mužov – o 3. miesto:

Kei Nišikori (Jap.-4) – Rafael Nadal (Šp.-3) 6:2, 6:7 (1), 6:3

Konečné poradie:

1. Andy Murray (V. Brit.), 2. Juan Martín Del Potro (Arg.), 3. Kei Nišikori (Jap.), 4. Rafael Nadal (Šp.), 5. Roberto Bautista-Agut (Šp.), Thomaz Bellucci (Braz.), Steve Johnson (USA) a Gael Monfils (Fr.)

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andy MurrayGael MonfilsJuan Martin Del PotroKei NišikoriRafael NadalRoberto Bautista-AgutThomaz Bellucci