Ruská diaľkarka Klišinová dostala zelenú pre účasť na OH

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Daria Klišinová
Ruská diaľkarka Daria Klišinová. Foto: archívne, SITA/AP

RIO DE JANEIRO 15. augusta (WebNoviny.sk) – Diaľkarka Daria Klišinová môže napokon predsa len ako jediná ruská atlétka štartovať na olympijských hrách v Riu de Janeiro. Športový arbitrážny súd vyhovel odvolaniu športovkyne proti zákazu účasti, ktorý jej v sobotu udelila Medzinárodná asociácia atletických federácií (IAAF). V utorok čaká na 25-ročnú diaľkarku kvalifikácia.

OH 2016

Klišinová dlhodobo žije a trénuje v USA. Vďaka bydlisku na Floride nebola súčasťou ruského dopingového systému a absolvovala nezávislé kontroly. IAAF jej pôvodne ako jedinej Ruske povolila štart, ale na základe nových informácií od vyšetrovacej komisie Svetovej antidopingovej agentúry (WADA), ktorú si dodatočne vyžiadala, napokon účasť Klišinovej odmietla. Konkrétny dôvod však neoznámila.

CAS sa stotožnil s názorom atlétkiných obhajcov, podľa ktorých spĺňa všetky kritériá na účasť a nemohla byť súčasťou rozsiahleho štátom kontrolovaného dopingového programu v Rusku, keďže je tri roky v zahraničí. „Športovkyňa dokázala, že absolvovala riadne testovanie autoritami s potrebnými povoleniami na súťažiach i mimo nich inde ako na území Ruska,“ uvádza sa v stanovisku CAS.

Obrazom: Letná olympiáda Rio de Janeiro – 10. deň

Klišinová bola osobne na rokovaní tribunálu, ktorý dočasne sídli v jednom z hotelov v Riu de Janeiro. Hneď po svojej výpovedi sa vrátila do olympijskej dediny, v nedeľu večer ju videli trénovať v blízkosti Olympijského štadióna a potom už čakala na ortieľ arbitráže.

Na rozdiel od iných sporov o štarte ruských športovcov na olympijských hrách 2016 hralo tamojšie ministerstvo športu vedľajšiu úlohu. V popredí vystupovala silná marketingová agentúra IMG, ktorá Klišinovú zastupuje. „Je to kampaň namierená proti ruskému športu, ktorý chcú zdiskreditovať. Ide to až za hranice zdravého rozumu,“ zareagoval na rozhodnutie IAAF ešte pred verdiktom CAS ruský minister športu Vitalij Mutko.

Samsung_reklama

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Daria Klišinová