Štyri roky práce sú ´v prdeli´, hodnotí Gelle finále v Riu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Letná olympiáda Rio de Janeiro 2016 - dvanásty deň

RIO DE JANEIRO 16. augusta (WebNoviny.sk) – Slovenský reprezentant v rýchlostnej kanoistike Peter Gelle v utorok v čase 3:40,691 min skončil na poslednej ôsmej pozícii v A-finále disciplíny K1 na 1000 m na OH v Riu de Janeiro. Zlato získal Španiel Marcus Walz (3:31,447) pred Čechom Josefom Dostálom (3:32,145) a Rusom Romanom Anoškinom (3:33,363).

OH 2016

Listy a riasy vo vode

Na tvári Gelleho bolo po finále vidieť veľké sklamanie, až beznádej. Na ceste za lepším výsledkom ho však zastavilo to, čoho sa obával už predtým – listy a riasy vo vode.

„Čakali ma ako darček po prvej štvrtine trate. Odtiaľ som s nimi šiel až do cieľa. Nedokázal som sa poriadne pohnúť a snažil sa pretlačiť vlnu, no nevládal som. Strašne ma to brzdilo, cítil som veľmi tuhý záver. Bohužiaľ, nedalo sa,“ zneli prvé slová skúseného športovca, ktorý na OH štartoval aj v roku 2012 v Londýne.

Obrazom: Letná olympiáda Rio de Janeiro – 12. deň

„Voda bola úplne zanesená a nemal som šancu sa tomu vyhnúť. Keď som narazil na listy, tak som cítil, že loď zabrzdila. Dosť ma to položilo aj mentálne. Už skôr som hovoril, že pokiaľ bude vo vode tráva, ani najväčší favorit nemá šancu,“ pokračoval majster sveta zo Szegedu 2011, ale v K2 spoločne s Erikom Vlčekom.

Gelleho najviac mrzelo, že doteraz so znečistenou vodou nemal problém, počkalo si ho to vo finále. „Aj som si predtým prešiel trať a nič,“ poznamenal. „Dúfal som minimálne v šieste miesto, cítil som sa dobre. Mal som pri sebe dobrých súperov, ktorí by ma potiahli. Chystal som sa na záver, veril som si tam. Aj som sa snažil to odpáliť, ale nedalo sa s tým pohnúť. Také veci by sa nemali stávať, teraz sú štyri roky práce v prdeli,“ dodal.

Bude bojovať aj o účasť na olympiáde v Tokiu

Zverenec trénera Radovana Šimočka je zo svojho výsledku na OH 2016 sklamaný. „Ak by som skončil na ôsmom mieste, ale bolo by to tesné alebo by som na viac nemal, nič nepoviem.“

Peter Gelle bojoval s riasami až do konca, nevzdával sa. „Pred poslednou štvrtinou trate som cítil, že budem schopný niečo dotiahnuť. Posledných dvesto metrov som do toho tlačil a nevedel som sa poriadne pohnúť. Vtedy som už vedel, že s tým nič neurobím. Nemôžem byť spokojný s účasťou v A-finále, mal som na viac. Veril som, že to môže dopadnúť dobre, ale …,“ podotkol Gelle.

Iba niekoľko minút po svojom olympijskom finále v Riu sa Gelle vyjadril, že chce bojovať aj o tretie OH, ktoré budú v roku 2020 v Tokiu. „Dúfam, že ešte príde tretia olympiáda a moje štvrté finále. Už len pre dnešný deň, ktorý ma veľmi mrzí. Chcel by som pokračovať, nezabalím to ešte. Mrzí ma to kvôli sebe, ale aj ľuďom okolo, čo mi pomáhali a obetovali veľa času a práce,“ priznal slovenský reprezentant.

Sklamanie z A-finále v Riu možno bude Petra Gelleho ťažiť ešte dlho. „Netuším, koľko sa budem z toho spamätávať. Mám úžasnú manželku a deti a tí mi isto pomôžu,“ dodal už trojnásobný finalista z OH. Gelle štartoval na olympijských hrách druhý raz. Pred štyrmi rokmi v Londýne bol šiesty v K4 na 1000 m a ôsmy v K2 tiež na kilometrovej porcii.

Výsledok – K1 mužov na 1000 m – finále:

1. Marcus Walz (Šp.) 3:31,447 min, 2. Josef Dostál (ČR) 3:32,145, 3. Roman Anoškin (Rus.) 3:33,363, 4. Murray Stewart (Aus.) 3:33,741, 5. Fernando Pimenta (Portug.) 3:35,349, 6. René Holten (Dán.) 3:36,840, 7. Max Hoff (Nem.) 3:37,581, 8. Peter Gelle (SR) 3:40,691

Samsung_reklama

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Peter Gelle