Jamajka získala historické zlato v šprinte cez prekážky

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Omar McLeod
Jamajčan Omar McLeod (vpravo) získal zlatú medailu v behu na 110 m cez prekážky. Foto: SITA/AP

RIO DE JANEIRO 17. augusta (WebNoviny.sk) – Omar McLeod sa stal prvým Jamajčanom, ktorému zavesili na krk zlatú olympijskú medailu v behu na 110 m prekážky.

Dvadsaťdvaročný rodák z Kingstonu pridal k titulu halového majstra sveta aj olympijské zlato z Ria de Janeiro, keď vo finále ako jediný reálne atakoval hranicu 13 sekúnd (13,05).

OH 2016

Striebro si vybojoval na Kube narodený Španiel Orlando Ortega (13,17), bronz patrí Francúzovi Dimitrimu Bascouovi (13,24). Najlepší Američan Devon Allen skončil až piaty a šprintérska veľmoc nad prekážkami nezískala medailu z olympijských hier v tejto disciplíne prvýkrát od OH 1980 v Moskve, kde Američania chýbali pre bojkot.

Obrazom: Letná olympiáda Rio de Janeiro – 12. deň

V Riu chýbal úradujúci majster sveta Rus Sergej Šubenkov aj olympijský víťaz z Londýna a zároveň svetový rekordér Američan Aries Merritt. Šubenkov sa nedostal do Ria na základe celoplošného trestu pre ruských atlétov od IAAF, Merritt zasa neprešiel nabitou americkou kvalifikáciou.

Víťazný McLeod sa oproti vlaňajším majstrovstvám sveta v Pekingu posunul o päť priečok a 13 stotín dopredu. „Ani neviem, čo mi beží mysľou. Sú to neopísateľné pocity. Naučil som sa byť trpezlivejší. Jediné, na čo som celý čas myslel, boli prekážky predo mnou,“ uviedol McLeod v prvej reakcii po pretekoch.

ATLETIKA – 110 m prek.:

1. Omar McLeod (Jam.) 13,05 s, 2. Orlando Ortega (Šp.) 13,17, 3. Dimitri Bascou (Fr.) 13,24, 4. Pascal Martinot-Lagarde (Fr.) 13,29, 5. Devon Allen (USA) 13,31, 6. Johnathan Cabral (Kan.) 13,40, 7. Milan Trajkovič (Cyp.) 13,41, Ronnie Ash (USA) – diskvalifikovaný

Samsung_reklama

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Aries Merritt