Japonská zápasníčka sa vyrovnala Lewisovi či Phelpsovi

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Kaori Ičová
Japonská zápasníčka Kaori Ičová (v červenom) získala zlato v kategórii do 58 kg. Foto: SITA/AP

RIO DE JANEIRO 18. augusta (WebNoviny.sk) – Japonka Kaori Ičová v priebehu chvíle dokázala svetu, že je najlepšia zápasníčka v histórii.

V posledných sekundách finále kategórie do 58 kg na olympijských hrách v Riu de Janeiro otočila duel s Ruskou Valeriou Koblovovou-Žolobovovou a stala sa prvou ženou v olympijskej histórii, ktorej sa podarilo v individuálnej súťaži vyhrať štyrikrát za sebou.

OH 2016

Vďaka patrí najmä mojej rodine a každému, kto ma podržal na tejto ceste. Moja mama ma podporuje z neba, cítim ju, posledné dva body vo finále mi dala ona,“ povedala Ičová.

Jej víťazná šnúra sa začala pri premiére ženského zápasenia na olympijských hrách v roku 2004. Premožiteľku nenašla ani v Pekingu 2008, ani v Londýne 2012. Z mužov dokázali jednu individuálnu disciplínu štyrikrát po sebe vyhrať iba diskár Al Oerter, diaľkar Carl Lewis, plavec Michael Phelps na krátkej polohovke a jachtári Ben Ainslie a Paul Elvström.

Obrazom: Letná olympiáda Rio de Janeiro – 13. deň

Tridsaťdvaročná Japonka už v súčasnosti nevládne vo svetovom zápasení ako v minulosti. Tento rok jej 189-zápasovú víťaznú šnúru pretrhla na jednom z turnajov Orkhon Purevdorjová z Mongolska. Na žinenke v Riu však Ičová valcovala jednu súperku za druhou. Vo finále to už bola iná káva. Ruska Koblovová-Žolobovová jej nič nedarovala. O deväť rokov mladšia súperka desaťnásobnej majsterky sveta bola útočnejšia, vyhrávala na technické body a podnikala ďalšie výpady. Ičová však pri záverečnom útoku krátko pred uplynutím času chytila súperku a získala tri dôležité body.

Vôbec som sa nesnažila o protiútok, išlo len o prirodzený ťah,“ priznala Japonka. Vo štvrtok sa o štvrté zlato v sérii pokúsi jej krajanka Saori Jošidová v kategórii do 53 kg.

Samsung_reklama

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Michael Phelps