Štvrtkovú americkú medailovú žatvu ozdobil Crouser rekordom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Letná olympiáda Rio de Janeiro 2016 - štrnásty deň

RIO DE JANEIRO 19. augusta (WebNoviny.sk) – Úspešnú obhajobu londýnskeho zlata predviedol na Hrách XXXI. olympiády v Riu de Janeiro desaťbojár Ashton Eaton. Majster atletickej univerzálnosti súčtom 8893 bodov vyrovnal olympijský rekord Čecha Romana Šebrleho z Atén 2004. Eaton predstihol strieborného Francúza Kevina Mayera o 59 bodov. Bronzovú medailu si vybojoval Kanaďan Damian Warner (8666).

OH 2016

Víťazný Američan, ktorý je aj svetovým rekordérom, nenašiel na vrcholnom podujatí premožiteľa od roku 2011. Vtedy skončil na MS v Dägu druhý za krajanom Treyom Hardeem. „Vôbec to neboja ľahká cesta k zlatu. Desaťboj nikdy nie je jednoduchá záležitosť. Mladý Francúz Mayer tlačil na mňa, ale zvládol som tento test. Posledné štyri roky od môjho prvého triumfu v Londýne boli náročné, neviem, čo bude ďalej. Som však rád, že som vo svojej kariére dospel až do tohto bodu,“ uviedol 28-ročný Eaton na webe infomačného systému OH 2016:

Obrazom: Letná olympiáda Rio de Janeiro – 14. deň

Crouser šokoval konkurenciu v piatej sérii

V mužskej guli iba 23-ročný Ryan Crouser šokoval konkurenciu v piatej sérii, keď pokusom dlhým 22,52 m vymazal z historických tabuliek olympijský rekord v podaní Nemca Ulfa Timmermanna (22,47) ešte z OH 1988 v Soule. Úradujúceho svetového šampióna, krajana Joea Kovacsa, zdolal o 74 cm.

Bronzovú medailu si vybojoval Novozélanďan Tomas Walsh (21,36). Zatiaľ čo Walsh sa stal historicky prvým guliarom z Nového Zélandu s cenným kovom z OH, Crouser sa stal osemnástym Američanom, ktorý bral zlato na olympijskom vrchole. Obhajca triumfu z Pekingu 2008 aj Londýna 2012, Poliak Tomasz Majewski, skončil šiesty.

Víťazný Crouser doteraz nikdy nevyhral veľký šampionát s výnimkou MS do 17 rokov, keď triumfoval vo francúzskom Bressanone. Je tiež univerzitným šampiónom USA. „Je to neuveriteľný pocit, ani ho neviem opísať. Zo všetkého najviac sa teším, že vidím členov svojej rodiny, ktorí ma maximálne podporujú. Zlatá medaila je bonus,“ uviedol Crouser.

Prvá zlatá medaila Muhammadovej

Americkými víťazstvami sa skončili aj oba finálové behy na 400 m prek. Kerron Clement zvíťazil časom 47,73 s náskokom 5 stotín sekundy pred Keňanom Bonifacem Mucherum Tumutim. Bronz patrí reprezentantovi Turecka s kubánskym rodiskom Yasmanimu Copellovi (47,92). Tridsaťročný rodák z Trinidadu a Tobaga Clement okrem dvoch titulov majstra sveta z rokov 2007 a 2009 má v zbierke aj striebro z OH 2008 v Pekingu.

Až prvých päť pretekárov dosiahlo vo finále olympijských pretekov lepší čas, než bolo doterajšie tohtoročné svetové maximum v podaní Američana Johnnyho Dutcha (48,10). „Táto zlatá medaila znamená pre mňa veľa. Bol som naplno koncentrovaný, moja myseľ bola správne nastavená a víťazstvo som chcel celým svojím srdcom,“ uviedol Kerron Clement.

Jeho krajanka Dalilah Muhammadová sa tešila z prvej zlatej medaily z vrcholného podujatia výkonom 53,13 s. Zdolala Dánku Saru Slott Petersenovú (53,55) aj krajanku Ashley Spencerovú (53,72). Češka Zuzana Hejnová neobhájila bronz z Londýna, dvojnásobná majsterka sveta skončila štvrtá za 53,92. „Táto realita je ešte krajšia ako sen. Verila som si a dôverovala svojmu trénerovi. Vyplatilo sa, preto som hrdá a šťastná,“ skonštatovala Muhammadová, ktorá sa narodila v moslimskej komunite v New Yorku.

Samsung_reklama

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ashton Eaton