Usain Bolt zavŕšil tretí hetrik, má deviate olympijské zlato

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Letná olympiáda Rio de Janeiro 2016 - pätnásty deň
Blesk Usain Bolt oslavuje zavŕšenie tretieho zlatého olympijského hetriku, Jamajčania ovládli štafetu na 4x100 m. Rio de Janeiro, 19. august 2016. Foto: SITA/AP

RIO DE JANEIRO 20. augusta (WebNoviny.sk) – Legendárny šprintér Usain Bolt skompletizoval aj tretí zlatý hetrik na olympijských hrách v Riu de Janeiro. Po triumfoch na 100 m a 200 m sa Bolt tešil aj ako člen víťaznej jamajskej štafety na 4x 100 m.

OH 2016

Striebro senzačne pre Japoncov, diskvalifikovaní Američania

Jamajčania v zložení Asafa Powell, Yohan Blake, Nickel Ashmeade a Usain Bolt obhájili zlaté medaily výkonom 37,27 s. Za svojím svetovým rekordom z OH v Londýne 2012 zaostali o 43 stotín sekundy.

Striebro si senzačne v novom ázijskom rekorde vybojovali Japonci (37,60), ktorí o štyri stotinky zdolali Kanaďanov. Pôvodne bronzoví Američania boli po chvíli diskvalifikovaní. „Mali sme za sebou víťazné kolečko a keď sme dávali rozhovor do televízie, zrazu nám to oznámili – ste diskvalifikovaní. Povedali nám, že Justin Gatlin prevzal svoj štafetový kolík ešte pred vyhradenou zónou. On vravel, že určite sa tak nestalo. Dúfam, že podáme protest,“ vravel tretí člen americkej zostavy Tyson Gay pre BBC.

Až päť štafiet sa dostalo pod 38 sekúnd. Jamajčania bežali v prvých troch úsekoch približne narovnako s Američanmi, ale na záverečnom úseku si Bolt nedovolil nezabrať naplno. Bez problémov doviedol štafetu svojej krajiny do zlatého cieľa. Bolt je jediným členom zlatej zostavy Jamajky na 4x 100 m, ktorý nechýbal v Pekingu, Londýne, ani teraz v Riu.

Obrazom: Letná olympiáda Rio de Janeiro – 15. deň

Bolt je na seba hrdý, ale ďakuje aj kolegom

Superšprintér Bolt prišiel do Ria de Janeiro s ambíciou potvrdiť status atletickej legendy a do bodky to naplnil. Jedenásťnásobný majster sveta a už deväťnásobný olympijský víťaz si dal darček k nedeľňajším 30. narodeninám (nar. 21. 8. 1986).

V tomto roku Bolt pre zranenie absolvoval oveľa menej štartov, ako si naplánoval, napriek tomu po Pekingu 2008 a Londýne 2012 aj v Riu na šprintérskych vzdialenostiach absolútne kraľoval. Na stovke potvrdil dlhodobú extratriedu finálovým časom 9,81 s, na dvojstovke bral zlato za 19,78 s.

„Zostanem dnes trochu dlhšie hore, budem oslavovať a zabávať sa,“ povedal Usain Bolt po zisku deviatej zlatej na OH pre BBC a po chvíli dodal: „Som hrdý na seba, ale chcem povedať ďakujem aj svojim kolegom v štafete. Bolo to skvelé. Tomuto pocitu sa nič nevyrovná, žijem pre tento moment. Je jedinečný. Som najväčší.“ Skúsený tridsiatnik Asafa Powell (33) podotkol: „Ani na moment som nezapochyboval, že nám to nevyjde. Na preteky sme prišli maximálne sebavedomí. Tvoríme jeden tím a máme radi, keď môžeme súťažiť jeden pre druhého.“

Deviatou zlatou medailou sa Bolt dotiahol na čelo historickej úspešnosti na OH na dvojicu Carl Lewis, Paavo Nurmi. Fenomenálny americký šprintér a diaľkar Lewis získal 9 zlatých na OH v rokoch 1984 – 1996, legendárny fínsky vytrvalec Nurmi sa tešil 9-krát ešte v staršej olympijskej ére v rokoch 1920 – 1928.

ATLETIKA: Finále – muži – 4x 100 m:

1. Jamajka (Asafa Powell, Yohan Blake, Nickel Ashmeade, Usain Bolt) 37,27 s, 2. Japonsko (Rjota Jamagata, Šota Iizuka, Jošihide Kirju, Aska Cambridge) 37,60 – ázijský rekord, 3. Kanada (Akeem Haynes, Aaron Brown, Brendon Rodney, Andre de Grasse) 37,64, 4. Čína 37,90, 5. Veľká Británia 37,98, 6. Brazília 38,41, štafety Trinidadu a Tobaga a USA diskvalifikovali

Samsung_reklama

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Asafa PowellJustin GatlinTyson GayUsain BoltYohan Blake